Zveme všechny zájemce na výjimečný, především český program s vynikajícími českými sólisty, kterým oslavíme 100letého výročí vzniku naší republiky.

6. ročník „Litoměřických svátků hudby“ je sestaven především z hudebních děl a operních árií českých a moravských velikánů, jako jsou Bedřich Smetana, Antonín Dvořák a Leoš Janáček. 1. koncertní večer se bude konat v Litoměřicích v Kostele Zvěstování panně Marii v pátek 24. 8. 2018 od 19,00 hodin. V podání houslového virtuóze Václava Hudečka zazní dvě skladby: Mazurek pro housle a orchestr e moll, op. 49 a Romance pro housle a orchestr f moll, op. 11 od Antonína Dvořáka. Jako hlavní skladba programu zazní v podání jednoho z nejlepších českých současných violoncellistů slavný a technicky náročný koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104 od Antonína Dvořáka. Tento koncert by si neměl žádný milovník klasické hudby nechat ujít. Patří totiž do světového zlatého fondu klasické hudby a má ho ve svém programu každý violoncellista světového formátu. O violoncellistovi Ivanu Vokáčovi bude v průběhu generální zkoušky v Plzní s Plzeňskou filharmonií, řízenou osvědčeným dirigentem Tomášem Braunerem i přímo při koncertu v Litoměřicích natáčen filmový dokument. Vynikajícím zážitkem bude i druhý koncertní večer – operní.

V sobotu 25. 8. 2018 rovněž Kostele Zvěstování panně Marii od 19,00 hodin za doprovodu Plzeňské filharmonie zazní operní árie a dueta ze šesti oper našich hudebních velikánů: Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. Na tomto operním galavečeru budou mít milovníci opery možnost poslechnout si v podání vynikajících pěvců: sopranistky Jany Sibery-sólistky ND v Praze, která nedávno měla úspěch se svým vystoupením na Filmovém festivalu v Karlových Varech a rovněž na festivalu Smetanova Litomyšl, tenoristy Richarda Samka-stálého hosta ND, který má řadu angažmá spíše v zahraničí, který naposledy podal vynikající výkon v roli Veltera v opeře Welter, která se hraje v ND v Praze poprvé po 80 letech a barytonisty Borise Prýgla, který získal významné ocenění v celosvětové soutěži operních pěvců do 32 let „Operálie“ v Astaně krásné operní árie a to i z oper, které nejsou často na programech českých operních scén. Slavný Plácido Domingo, známý jako jeden ze tří slavných tenorů ( Domingo, Careras a Pavaroti ). Domingo pozval Borise Prýgla na sezónu 2018 – 2019 do opery v Los Angeles, jejíž je ředitelem.

Velmi zajímavý bude i třetí koncertní večer, který se bude konat v neděli 26. 8. 2018 od 19,00 hodin v Lovosicích v Kostele svatého Václava. Vystoupí zde jedna z nejlepších českých, mezinárodně uznávaných harfenistek Kateřina Englichová, která zahraje skladbu, kterou stojí za to si ke 100letému výročí založení republiky stojí poslechnout. Jedná se o skladbu pro harfu od Hanuše Jana Trnečka: Fantazie na symfonickou báseň Vltava B. Smetany. Dále na koncertu za doprovodu mezinárodně uznávaného hudebního tělesa Barocco sempre giovane vystoupí dvě vynikající mladé sopranistky, které rovněž náš spolek podporuje, z nichž Nikola Uramová bude pokračovat ve studiu v Dánsku a Kristýna Kůstková v Operním studiu při Metropolitní opeře v New Yorku.

Koncerty, budou svým obsazením i hudebními skladbami důstojnou oslavou 100letého založení republiky. Proto ještě jednou zveme všechny zájemce na tyto vynikající koncertní večery. Pojďme spolu prožít krásné umělecké zážitky a svou účastí oslavit 100leté výročí založení naší republiky. Na www.litomerickesvatkyhudby.cz naleznete podrobnější informace.

Předprodej na všechny tři koncerty je na Recepci kulturního a konferenčního centra Litoměřice, telefon: 416 732 805, mobil 776 338 515, e-mail: recepce@mkz-ltm.cz. Rezervace na: vstupenky.mkz-ltm.cz. Předprodej pouze na koncert v Lovosicích je také v Kanceláři Kulturního střediska Lovoš, telefon: 416 532 140 a na Informačním centru Lovosice, telefon: 416 571 174.

Prodej vstupenek bude také v den koncertů vždy od 14 hodin jednak v Jezuitské ulici v Litoměřicích a před Kostelem svatého Václava v Lovosicích vždy od 14 hodin.

Zdeněk Kulda – předseda spolku Musica et Educatione

 

Litoměřické svátky hudby znovu i v Lovosicích

Procházení příspěvků