Slavnostní jízdy netradiční vlakové soupravy na atraktivní trati v krajině Českého středohoří se uskuteční 28. a 29. října 2017. Společnost AŽD Praha takto zakončí první sezónu provozu na trati Lovosice – Most, jejíž část Čížkovice – Obrnice se nazývá Švestková dráha. V sezóně bylo na trase přepraveno téměř 4 500 cestujících a trať navíc ožila řadou kulturních událostí.

Návštěvníci se ve zmíněném termínu mohou těšit na jízdu neobvyklou soupravou, kdy motorová lokomotiva 749.039, nazývaná podle vzhledu svého čela Bardotka, potáhne salonní vůz. Jízdenku bude možné zakoupit za běžnou cenu bez příplatku. Bardotka bude z Lovosic odjíždět v 8:34, 12:10 a 14:34. První dvě linky končí již v Třebívlicích, pouze souprava jedoucí ve 14:34 jede až do Mostu. Z Mostu jsou odjezdy naplánovány v 10:18 a v 16:18.

AŽD Praha koupila Švestkovou v roce 2016 od Správy železniční dopravní cesty a ve spolupráci s Ústeckým krajem zde spustila víkendovou turistickou linku T4. Vedle pravidelných jízd o víkendech a ve svátcích se tu během sezóny konal i doprovodný program. Zmínit lze například první ročník divadelních představení na kolejích v provedení spolku Kredenc, kdy se česko-německé příběhy odehrávaly nejenom uvnitř vlaku, ale také kolem něj.

Pro rok 2018 plánuje AŽD další modernizaci a opravy tratě. Dojde také k zabezpečení řady přejezdů. Na prázdniny společnost připravuje letní slavnosti s hudbou, zábavou a občerstvením.

Sezónu na Švestkové dráze zakončí lokomotiva Bardotka se salonním vozem

I. Kocánková


 


Procházení příspěvků