Další z letošních výletů, které vám zde představuji je zřícenina hradu Ostrý. Samotný vrch je vysoký 553 m a výšlap na něj není příliš náročný, pevnější obuv je ovšem potřeba. Nejčastější přístup je od obce Kocourov, kde je vyhlášená restaurace spenzionem s nádherným výhledem do středohoří. Druhou možností, která je ovšem délkou o něco náročnější je cesta po modré již z Lovosic, přes Bílinku, Březno až pod hrad. Na vrcholku naleznete samotnou zříceninu s pozůstatky hlavní brány, přístupovým schodištěm a částmi zdiva. Jedná se o jeden z mladších hradů, jenž vybudován až na sklonku husitských válek kolem roku 1432 pány ze Sulevic. Po několika změnách majitele je již v 16. století veden jako zpustlý.

Pohled z vrcholku hradu Ostrý | Foto M. Vintrich

Vyhlídek na vrcholu je několik a dovolí vám užít si krásy krajiny do všech směrů. Tuto skutečnost velmi ocení fotografové a milovníci východů a západů slunce. V jakémkoliv ročním období si totiž můžete vychutnat krásy tohoto barevného představení s nádherným výhledem.

Na vrcholku, přímo mezi pozůstatky hradu je ohniště a přespání zde není žádný problém. Jeden problém na vás ale číhat může, nedostatek dřeva v okolí, to doporučuji sbírat si již cestou vzhůru.

Tip pro fotografy:
Na vrcholku naleznete výhled s pozůstatky zdiva směrem k Milešovce. Využijte tyto zbytky jako popředí k vašim fotkám a přidejte jim na plastičnosti. Vrchol je dokonce možné využít i k portrétnímu focení.

Zřícenina hradu Ostrý – Wostrey

Procházení příspěvků