Lovosický Dnešek

duben 2008 - strana 9

Z našich škol

Preiss hraje na kytaru

Mozartovy Lovosice

20. února 2008 se v Základní škole ve Všehrdově ulici v Lovosicích konalo setkání hudebně nadaných dětí po názvem Mozartovy Lovosice. Slunečného odpoledne s předjarní tváří se zúčastnili žáci školy, kteří hrají na nějaký hudební nástroj. Divákům - rodičům, kantorům a ostatním přátelům hudby, se představily tóny houslí, klavírů, flétny zobcové i příčné. Kytara zazněla z rukou žáka 3. B Jana Preisse, který zahrál Malou noční hudbu právě od W. A. Mozarta.

Všichni přítomní začínající umělci, kteří se nebáli předvést své hudební umění a talent, byli odměněni potleskem, diplomem, sladkostí a samozřejmě odměnou pro umělce nejcennější - květinou.

Mgr. Petra Sozanská
ZŠ Všehrdova

-

Základní škola ve Všehrdově ulici

otevírá ve školním roce 2008/2009

PŘÍPRAVNOU TŘÍDU

pro děti ve věku 5 až 6 let

  • cílem je připravit děti k bezproblémovému začlenění do výchovně vzdělávacího procesu v 1. třídě a předcházet tak případným neúspěšným začátkům
  • učivo bude rozpracováno orientačně do několika okruhů
  • malý počet dětí ve třídě ( 7 - 15 )
  • režim bude z počátku uzpůsoben režimu v mateřské škole, postupně bude přecházet na volnější režim základní školy
  • vyučovací bloky budou kratší a v době skupinové či individuální hry se bude pedagog věnovat dětem
  • pravidelná logopedická péče
  • přihlásit mohou rodiče i dítě, které bylo zapsáno na jiné škole, po ukončení přípravného ročníku se dítě vrací na kmenovou školu
  • podrobnější informace naleznete na www.zsvsehrdova.cz

-

Lovosičtí školáci na světové revui HOLIDAY ON ICE 2008 – MYSTERY

děti z 4. ZŠ

16. 2. 2008 žáci 4. ZŠ v Lovosicích navštívili světovou lední revui,která zavítala opět po roce do našeho hlavního města Prahy.

Plni očekávání co shlédnou byli všichni. Samotní žáci, jejich pedagogický doprovod, ale i dospěláci, kteří si udělali sobotní rodinný výlet se školní výpravou.

Velkolepé krasobruslení přineslo strhující okamžiky okouzlení neznámými záhadami, na které se jen tak nezapomene. Například cikánský tanec okolo táborového ohně, Alenku v Říši swingu, Bláznivého kloboučníka, Les skřítků a Srdcovou královnu….adt. Nemohu opomenout předvedení dvanácti znamení zvěrokruhu a to vše za zvuků největších popových hitů.

Když jsme opouštěli SAZKA ARÉNU, ptali jsme se sami sebe: „Bylo to skutečné?“

Akce byla naplánována pro žáky v rámci projektu „výlet za vysvědčení“a zároveň jako součást realizace průřezového tématu Osobnostní a sociální výchova. Děti si výlet jistě zasloužily, za jejich snahu a píli během půlroční školní práce. Další pololetí uteče jako voda a žáci se mohou už teď těšit na další akci, ale tu teď neprozradím – řeknu jen, že určitě se mají všichni žáci na co těšit!

Jana Kašparová

-

1. místo na okresní olympiádě v německém jazyce

Základní škola Antonína Baráka Lovosice získala v okresní olympiádě v německém jazyce 1. místo. Vítězem se stal žák školy Nikolas Janda ze 7. B. Svědomitá příprava vedená p. uč. Čapkovou se letos opravdu vyplatila.

Za vítězství od DDM Rozmarýn získal 500 Kč ve formě kreditu a od školy dar v hodnotě 300 Kč (dle vlastního výběru). Oba dary se staly velkou motivací pro další žáky školy, kteří se nyní ve větším počtu a s větší chutí přihlašují do dalších soutěží.

Nikolasovi děkujeme za vzornou reprezentaci a přejeme mnoho dalších úspěchů.

Mgr. Marie Pelikánová
řed. školy

 

-

karneval

Karnevalový den aneb učení v maskách

karneval

V Základní škole ve Všehrdově ulici v Lovosicích se předprázdninový pátek 22. února 2008 nesl v duchu karnevalu, maškarních rejů a masek. Na akci školy, která se stala již tradicí, se těšili zejména ti nejmenší. Masku oblékli ale nejen žáci, ale tradičně i všichni zaměstnanci školy. Dětem do třídy tak přišla na výuku místo paní učitelky tentokrát paní beruška, muchomůrka, víla, čarodějnice, Pipi, ale i třeba Obelix, Pat nebo kosmonaut. Celá škola se pak s úderem desáté vydala na pochod městem, aby potěšila a rozdala radost a veselí do lovosických ulic. Věříme, že se podařilo, protože my všichni, jsme si tento den ve škole pořádně užili!

Mgr. Petra Sozanská

Nádherné uvolnění, pocit sounáležitosti se školou, osvěžení a uvolnění po takové zdařilé akci - a pracovní výsledky jsou lepší jak u dětí, tak u vyučujících…

-ap-

-

Karneval ZŠAB

Karneval pro školáky a předškoláky se konal na základní škole Antonína Baráka již tradičně koncem února, letos to bylo dne 28.1.2008. Za hojné účasti školních i předškolních dětí bylo na programu jak vyhodnocení nejlepších masek, tak i několik soutěží o ceny.  Radostný tanec všech zúčastněných byl největší odměnou všem, kteří  přišli.

Kde jinde uvidíte svorně na jedné lavici panoše, princeznu, piráta, vodníka a koně? To je možné jen u nás.

mp

-

Učíme se a hrajeme si s počítačem

Mateřská škola „U Koníčka“ se zapojila v letošním roce do celosvětového projektu KidSmart Early Learning Programme, který byl v ČR zahájen ve školním roce 2002/2003

dětský počítač

Společnost IBM ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky bezplatně umísťuje do vybraných mateřských škol počítačové stanice Young Explorer v rámci celosvětové iniciativy KidSmart Early Learning Programme. Tyto pracovní stanice umožňují dětem ve věku od 3 do 7 let přístup k řadě softwarových programů, jež uvádějí předškoláky do digitálního světa, hravou formou podporují jejich počítačovou gramotnost a rozvíjejí znalost jazyka, počtů, vědy a humanitních oborů. Jedná se o jeden z řady programů, kterými IBM podporuje systém vzdělávání v České republice.

Počítačový program je velice jednoduchý na ovládání a bere ohled na to, že je pro děti těžší zacílit kurzor do konkrétního místa. Úkoly a jejich řešení se systematicky neopakují. Děti musí hledat kreativní řešení pokaždé, kdy usednou k počítači. Software učí děti základům matematiky a logiky (Mílin dům matematiky), určování času a prostorové představivosti (Hančin dům místa a času) či přírodovědě (Dubový rybníček, Stroj na počasí) a přispívá k rozvoji jejich jazykového vyjadřování a spolupráci.

Počítačová stanice je malé barevné pracoviště tvořené pracovní deskou se zabudovaným monitorem, klávesnicí a dětskou myší, která odpovídá velikosti dlaně dítěte předškolního věku. Sestavu doplňuje sedačka pro maximálně dvě děti. Samotný počítač je umístěn v uzavřené skříňce, ke které děti nemají přístup.

Program KidSmart běží v 60 zemích po celém světě. Je k dispozici v devíti jazycích včetně češtiny a využívá jej více jak 2,5 milionu dětí. Software Information Industry Association (SIIA) udělila programu cenu 2005 Codie Award za nejlépe distribuované počítačové řešení. V České republice je v současné době dětem a učitelům k dispozici 315 počítačů.

Bc. Zdena Mikynová, řed. školy

-

Školka plná pohádek

Byl jednou jeden kouzelník a nebyl to jen tak obyčejný kouzelník. Uměl totiž vykouzlit kouzelné pohádky pro děti. Nosil černý plášť pošitá kapsami a z každé kapsy mu vykukovala spousta malých i valkých písmen. Dokázal z písmenek sestavit slovíčka a z těch vyčaroval kouzelné pohádky pro děti.

Vždycky když kouzelník kouzlil, mluvil sám pro sebe:

Kouzlím, kouzlím, jak se dá, míchám všechna písmena.
Sehnal jsem je v obchodě a vařím je ve vodě.
Písmena se spojí v slova a pak začnu míchat znova.
Slova když dám do řádku, vykouzlím z nich pohádku.

My jsem si v naší mateřské škole také zahráli na kouzelníky a společně s rodiči si vyrobili, namalovali, vymysleli, vystříhali, nakreslili… POHÁDKOVÁ LEPORELA. Kolik jich bylo? Celkem 36 kusů. Naše knížky vyzdobily prostory školky a také výlohu Foto Trendu ve městě.

Jsme velmi potěšeni zájmem rodičů o dění v MŠ. Vážíme si toho, že s dětmi doma odpočívají při tvořivé práci. Za výtvarné "dělání" všichni obdrželi pohádkové vysvědčení.

Jestlipak víte, co všechno můžete udělat s pohádkou? Můžete si ji přečíst, poslouchat, napsat, rozmotat popletenou, namalovat, vymyslet, zahrát, poplést, vyprávět, jak nejlépe umíte.  

Od pohádky klíček mám, nechci sedět v koutě sám.
Vložím klíček do zámku, odemknu jím pohádku.
Přečte mi ji maminka, hned jak klíček zacinká.  

…a pohádkovými postavičkami při karnevalu se to ve školce celý den hemžilo nejen při hrách, soutěžích a tanci, ale i při zdobení a mlsání masopustního pečiva.

Věra Sailerová
MŠ Terezínská ul.

-

Mateřská škola U Koníčka v Resslově ulici zve rodiče, kteří se chystají se svými dětmi k zápisu do MŠ a také další zájemce na

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

který se koná ve čtvrtek 27. 3. 2008 od 8,30 do 11 hod.

Zápis do mateřské školy pro školní rok 2008/2009 se koná ve dnech 2. a 3. dubna 2008 v době 9 - 11,30 a 12,30 – 14 hodin. K zápisu přineste rodný list dítěte, jeho průkaz pojištěnce a doklad o bydlišti.

Elko hlásí

Slet čarodějnic se blíží

Nejdříve se vrátím k únorové akci, kterou byl Karneval pro nejmenší. Poprvé jsme k nám, do Elka, pozvali klauna Kristyána, který měl u dětí i rodičů velký úspěch.

1. dubna zveme všechny děti na výtvarnou soutěž „Malujeme křídami v přírodě“ na téma Jaro je tu. Sraz v 14.45 hod. na Osmičce.

30. dubna všechny odvážné čarodějnice přileťte na slet s následnou volbu té nejkrásnější z vás. Čarodějnice se musí přihlásit předem v DDM Elko. Přihlášky si můžete vyzvednout v Elku už nyní. Registrace soutěžících proběhne 30.4. v Elku mezi 18 - 18.30 hodin. Soutěžíme o pěkné ceny. Kromě volby Miss čarodějnice máme připraven tento program:

17.00 – 17.45hudební skupina učitelů ZUŠ Lovosice
17.45 – 18.00Vystoupení mažoretek z Libochovic
18.00 – 18.45hudební skupina ENKLAVA BAND
19.00 - vystoupení aerobicu, volba MISS ČARODĚJNICE
19.45 – 20.00Vystoupení /agentura Harden/- kladivo na čarodějnice
20.20 - 20.40Vystoupení (agentura Harden) - ohňová show
20.40 - ZAPÁLENÍ OHNĚ - upálení čarodějnice
21.00 - hudební skupina NESTEL POSTEL
22.00 - hudební skupina PATRADOX
24.00 - ZÁVĚR - uhašení ohně

Mohou vzniknout malé časové posuny, za které se předem omlouváme.

1. května od 9 hod. zveme všechny děti k atletickému stadionu na soutěže nazvané „Hry rybářské mládeže“

V době letních prázdnin připravujeme PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORY v těchto termínech 14.7. - 18.7., 19 - 25.7., 28.7 - 1.8.., 4.8. - 8.8. a 11.8. - 15.8. 2008

Zájemci se musí nahlásit do 15. května v DDM ELKO. V případě malého zájmu bude termín zrušen. Nabízíme ještě možnost přihlásit děti na pěkný letní tábor do Roželova, který pořádá DDM Litoměřice. Termín tohoto tábora je 9.8.- 22.8.2008. O děti se Vám zde postarají kvalifikovaní pedagogičtí pracovníci.

Hamerníková

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš