Lovosický Dnešek

únor 2008 - strana 9

Z našich škol

Gymnazium v Drážďanech

Čtvrtek 6.12.2007 nebyl obyčejným dnem, alespoň ne pro menší část studentů lovosickéhoGymnázia. Ti totiž měli možnost jet se školou na exkurzi do Drážďan k našim německým sousedům. Jednalo se o projekt, jehož cílem bylo poznat kulturu a běžný život obyvatel Drážďan.

Rovněž jsme se exkurze účastnili a musíme říct, že byla vydařená - celý den nás provázelo pěkné počasí a optimistická nálada. Mohli jsme navštívit mnoho historických památek, kterých je v tomto městě veliké množství. Nás nadchl Fürstenzug, stěna knížat, a samozřejmě v první řadě Zwinger, barokní stavba. Ve Zwingeru jsme navštívili Gemäldegalerie, kde se nachází jeden ze známých obrazů Raphaela (Raffaello Santi), Sixtinská Madona. Jedná se o obraz, jehož krásu je velice těžké popsat, musíte ho spatřit na vlastní oči, abyste věděli o čem mluvím.

Celý den jsme samozřejmě nestrávili jen ve Zwingeru, nohy nás zavedly také do Frauenkirche a v neposlední řadě do Grünes Gewölbe, kde jsme měli tu možnost vidět jedny z nejkrásnějších šperků a druhů keramiky vůbec. Mohli bychom pokračovat ve výčtu památek tohoto města, ale asi by mne brzy začaly bolet prsty a nestačil byl na to papír formátu A4, proto raději přejdu k druhé části dne.

Když se řekne „Drážďany a čas Vánoc“, každý si jisto jistě vybaví vánoční trhy, které sem bezpochyby každý rok lákají stovky turistů. Letos jsme byli jedni z nich. Chladné počasí, zapadající slunce, vánoční koledy, vůně všelijakých dobrot a šťastní lidé okolo, přesně tak to vypadá před Vánoci v Drážďanech. Každý večer se rodiny s dětmi vydávají podívat na trh, kde se zaujetím sledují maňásková představení, která pro ně loutkoherci připravili. Když představení skončí, rozezní se znova vánoční koledy a lidé si je s radostí společně zpívají.

Bylo nám skoro líto, že jsme Drážďany, město vánoční pohody, museli opustit a vrátit se zpět do Lovosic...

Nikola Nováková, Ondřej Fibigr, Ondřej Vašaš, Jaroslav Špaček, sexta

-

Čtyři svíčky pro všechny

14. prosince 2007 se v půl čtvrté odpoledne v tělocvičně Základní školy ve Všehrdově ulici v Lovosicích uskutečnilo poslední ze série setkávání se s předškoláky.

Třešničkou na pomyslném dortu se stala vánoční besídka, na které vystoupili zejména nejmenší žáčci školy, aby ukázali svým nastupujícím kamarádům, co se sami za čtyři měsíce svého působení ve škole naučili.

Celým programem děti i ostatní přítomné provázela paní učitelka Eva Antonová s „malým Ježíškem". Co se rozdávalo? První dárek přinesl pěvecký soubor Školáček s vánočními písněmi. Žáci z 1.B a 2.B zahráli na flétničky, děti z 1.A čertovsky pohrozily a zatancovaly.

Dojemná byla vánoční etuda pod názvem Čtyři svíčky, která se, podle ohlasů, pocitově dotkla většiny diváků. Zahrála ji děvčata z 3.B s malou Natálkou Tichou. Jediná svíčka ze čtyř - zůstala a zůstává hořet v každém z nás. Jen ona dokáže rozsvítit tři, které, zdá se, třeba už dávno zhasly - Mír, Lásku a Víru. Nevíte? Je to plamínek Naděje, schovaný někde v každém z nás.

Vystoupení děvčat z kroužku aerobiku dodalo besídce na pružnosti, vánoční básničky trochu nostalgie.

Posledním dárkem bylo vystoupení dětí z 1.B, které roztancovaly většinu malých přítomných skladbou Mňam, mňam bobík.

Závěr patřil opravdovým dárečkům pro předškoláky, také přání radostných Vánoc, a snad i té naději, že se s většinou rozzářených očí předškoláčků uvidíme 6. nebo 7. února 2008 při Zápisu do 1. třídy.

Mgr. Petra Sozanská, ZŠ Všehrdova

Pozvánka

POZVÁNKA

Dne 14. 3. 2008  od 20.00 hodin se v sále Lovochemie v Lovosicích koná  2. společenský ples ZŠ A. Baráka v Lovosicích. Prodej vstupenek  začíná 11.2. 2008 v kanceláři školy- vstupenky jsou číslované.

Pro přátele školy a rodiče, kteří se nechtějí zúčastnit, ale chtějí podpořit náš ples, vydáváme sponzorské vstupenky.

SRDEČNĚ VŠECHNY ZVEME.

Organizační výbor plesu

ELKO hlásí

Karneval je tu !

Pro všechny školní děti je připraven o pololetní prázdniny, v pátek 1.února, od 10 hodin na zimním stadionu Barevný ledový den. Pro bruslící masky jsou připraveny nejen pěkné ceny, ale i spousta soutěží. Přijďte, bruslení je zdarma...

Na další karneval zveme zejména malé děti 19. února v 15 hodin - bude o zábavu postaráno, protože jsme letos pozvali klauna Kristiána.

Na tuto akci si ovšem musíte přijít včas zakoupit vstupenky v DDM. Všechny informace najdete i na www.ddm.lovosice.net

Hamerníková

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš