Lovosický Dnešek

leden 2008 - strana 9

Z našich škol

Zdařilá odpoledne na 1. základní škole v Lovosicích

V úterý 4.12.2007 se uskutečnilo na 1. základní škole v Lovosicích poslední setkání budoucích prvňáčků. Paní učitelky z 1. stupně připravily pět zábavných odpolední pro žáčky mateřských škol, kteří se se svými rodiči v únoru 2008 budou rozhodovat, na jakou z lovosických škol nastoupí v příštím školním roce.

Děti se setkaly s Harry Potterem u interaktivní tabule, kde se hravou formou seznámily s jednou z nejmodernějších pomůcek našeho školství. Druhé odpoledne bylo setkání s čarodějnicí a jejím čarovným malováním. Děti kreslily, stříhaly, skládaly, navlékaly korále a domů šly pěkně vyparáděné vlastnoručně vyrobeným náhrdelníkem.

Na dalším setkání si se Sněhurkou zatančily a zazpívaly. V tělocvičně školy pak proběhla dvě odpoledne. Prvním bylo setkání se Šášou, při kterém si děti zasportovaly a zacvičily.

4.12. bylo pro děti připraveno setkání s veselou čerticí a samozřejmě i s Mikulášem a andělem.Po soutěžích a čertovské diskotéce, do které se zapojili i rodiče, se děti rozcházely do svých domovů s rozzářenýma očima. Jako každé odpoledne i tentokrát s malým dárečkem. Vedení školy tyto akce považuje za velice zdařilé s tím, že paní učitelky na 1. stupni jejich příprava stála nemalé úsilí a volný čas.

Překvapila nás i poměrně velká účast předškolních dětí. Každého zábavného odpoledne se zúčastnilo až 25 dětí. Svědčí to o tom, že rodiče, kteří rozhodují o škole pro své dítě, mají zájem lovosická školská zařízení co nejlépe poznat a vůbec neváhají svým dětem věnovat čas.

„Zdařilá odpoledne“ nejsou naší jedinou akcí pro budoucí prvňáčky. Rodiče jsou spolu s dětmi zváni na vyučování do hodin na 1. stupni, kde jim děti se svými učitelkami ukáží, co všechno ve škole dělají a co se naučily. Stalo se již tradicí sobotní ukázkové vyučování, které je hojně navštěvováno nejen stávajícími žáky, ale i budoucími prvňáky.

Velmi se osvědčil i  „Týden otevřených dveří “, který se koná každoročně asi týden před zápisem. Na závěr chci rodiče upozornit na další, již také tradiční akci, kterou je „ Kroužek předškoláka “, který navštěvují po zápisu děti, které byly zapsány na naši školu. Děti se zde vzájemně seznamují, seznamují se s paní učitelkami a zábavnou formou se připravují na vstup do školy.

Ivana Šantorová,
zástupce řed. školy

-

DEN VODY NA ZŠ ANTONÍNA BARÁKA

Dne 14.11. proběhl již další z výukových a vzdělávacích projektů - “Den vody“.Žáci pátého a čtvrtého ročníku se sešli na vlakovém nádraží a odjeli do Litoměřic. Zde absolvovali prohlídku čističky odpadních vod. Dozvěděli se mnoho zajímavého, jak se dá zužitkovat odpadní materiál a co všechno musí „prožít“ odpad z našich domácností. Moc jim to tam nevonělo, ale zjistili, že i tato práce je velmi důležitá.

Ze žáků 1. – 3. tříd byla vytvořena 4 smíšená družstva. Paní učitelky ve třídách vytvořily stanoviště s různými činnostmi. Tak například někde se dělaly pokusy s vodou, jinde se vyprávělo a diskutovalo o koloběhu vody v přírodě. Zážitkem bylo také pozorování změny skupenství vody, když se voda měnila v páru a v neposlední řadě projevily velký zájem o práci nad mapami, znázorňování oceánů, moří a řek.

Každá skupina se zaujetím a nadšením pracovala a těšila se, co nového se dozví v další třídě. Ke konci projektu šly pozorovat nejbližší vodu v přírodě – řeku Labe a její okolí. Všem se tento den líbil a těší se na podobný.

Učitelky 1. stupně

-

PŘEDE DVEŘMI VÁNOCE...

Čekání na Vánoce by si měli všichni v mateřské školce pěkně společně vychutnat... Účelem není jen školu vánočně vyzdobit a naparádit, ale především sdílet radost a společně se těšit.

Pátého prosince jsme pro rodiče připravili Mikulášskou besídku s nadílkou. Třída Sluníček zazpívala, přednesla básničky a zatančila s Dádou Šampiona. Třída pastelka předvedla úryvek z filmu Mrazík, zazpívala při kytarovém doprovodu A. Beckerové. Třída Kapičky a Notičky nás zavedla do s čertími rejdy.

Do Vánoc už zbývají jen jednotlivé dny - vrcholí přípravy, upekli jsme perníčky, které nám maminky pomohly ozdobit. Sledovali jsme bedlivě rašídí Barborky, vyměňovali si recepty na vánoční cukroví, psali dopisy Ježíškovi a chystali dárečky pro kamarády ze třídy.

Děti vyprávěly o přípravách Vánoc ve svých rodinách. Vzpomněli jsme také na děti, které svou rodiny nemají, chybí jim máma, nebo táta a někdy i oba. Dali jsme hlavy dohromady a napsali jim dopis. Přemýšleli jsme, co by je mohlo rozveselit...

Zkuste ještě před nejen svátky, ale i během nich, nebo kdykoli jindy dát unavené mámě pěknou pusu – obyčejnou pusu a uvidíte jak to maminku potěší. Pro ni ta pusa obyčejná nebude... Stejnou dejte i tátovi, bráškovi, nebo sestřičce, dědovi, babičce... Všichni si potřebujeme občas připomenout, že se máme a že je nám spolu dobře. To je na Vánocích důležitější, než všechny dárky.

Součástí adventu byla i výstava výtvarných prací našich dětí s fotografiemi, která byla umístěna ve vestibulu Městského úřadu. Ještě pár dní ji mohou shlédnout ti obyvatelé města, kteří do Vánoc navštíví úřad. Chceme věřit, že těm, kteří ji viděli jsme zpříjemnili pár chvil, přispěli k pohodě i rozjímání.

Věra Sailerová, MŠ v Terezínské ul.

-

Litvínovský choroš - přinesli jsme krtka !

Schola Humanitas v Litvínově je střední škola zaměřená na studium životního prostředí. Každoročně pořádá pro žáky základních škol soutěž s názvem „ Litvínovský choroš “. Letos to byl v pořadí již 9. ročník a této soutěže se zúčastnilo kolem 150 žáků, kteří soutěžili v tříčlenných družstvech. 4. a 5. prosince letošního roku proběhlo klání, kterého se zúčastnilo celkem 28 škol z Ústeckého, Karlovarského a Středočeského kraje. Z okolí to byla soukromá škola Lingea Universal z Litoměřic, ZŠ ze Štětí a Ploskovic.

Družstvo naší ZŠ, Sady pionýrů 355/2, ve složení Tereza Čechová, Petra Enochová a Tereza Hrušková, získalo 3. místo z celkového počtu 48 družstev. Kromě diplomu a velkého dortu v podobě krtka v kalhotkách, získala děvčata i další hodnotné dárky. V první polovině, na 19. místě, se umístilo i naše druhé družstvo ve složení Eva Forgáčová, Petra Lahovská a Lukáš Šmíd, který byl jediným mužským reprezentantem školy.

Soutěž probíhala ve dvou dnech a to v 10 disciplínách. Kromě přírodopisu jsme si změřili síly i v chemii, zeměpisu, dějepisu, matematice, v němčině a angličtině, pracovali jsme také na počítačích i s internetem, nechyběly ani sportovní disciplíny.

Díky sponzorům neodešel ze soutěže nikdo bez odměny. Prvních šest družstev dostalo mj. velký dort. Vítězové dostali dort v podobě pařezu porostlý marcipánovými choroši, další dostali např. dortového ježka, stonožku, berušku…

Soutěž se nám velice líbila a doufáme, že i v příštím roce budou mít žáci naší školy opět možnost reprezentovat naši školu nejen ve znalostech, ale i v chování.

Soutěžící žáci 1. ZŠ Lovosice

-

Okrsková soutěž německého a anglického jazyka na počítačích Deutsch und (and) English

Dne 13.11.2007 proběhla na naší škole soutěž v německém a 27. 11. 2007 v anglickém jazyce. Zúčastnily se i další školy: 1.ZŠ Lovosice, ZŠ Libochovice a naše škola v německém jazyce a v angličtině 4. ZŠ, Gymnázium Lovosice (a naše škola), která tuto soutěž organizuje již několik let. Soutěž probíhala ve velmi v soutěživé atmosféře za účasti 33 žáků, kteří předvedli velmi pěkné výkony a z užitečně stráveného odpoledne si odnesli diplomy a malé ceny.

Nejlépe si ve svých kategoriích vedli tito žáci:

  • německý jazyk – v kategorii 6. a 7. tříd 1. místo získal Michael Ott ze ZŠ A. Baráka, v kategorii 8. a 9. tříd si 1. místo vybojovala Eva Forgáčová z 1.ZŠ
  • anglický jazyk – v kategorii 5. tříd se jako 1. umístil Arpád Gebur ze ZŠ A. Baráka, mezi žáky 6. a 7. tříd si nejlépe vedla Kateřina Fričová z Gymnázia Lovosice, a vítězství si odnesla i Jana Vojtěchová ze stejné školy v kategorii 8. a 9. tříd a shodných ročníků gymnázia.

Mgr. Hana Čapková, uč. Nj
Mgr. Lenka Buriánková, uč. Aj

-

Základní škola Antonína Baráka

Ve školním roce máme 16 tříd (6 tříd 1. stupně a 10 tříd 2. stupně); 2 oddělení školní družiny. Ve školním roce 2008/2009 bychom chtěli otevřít dvě první třídy. Přípravné třídy na naší škole nejsou.

Škola je zařazena mezi školy s rozšířenou výukou tělesné výchovy, se zaměřením na házenou pro chlapce a basketbal pro dívky. Úzce spolupracujeme s trenérem házené a trenérkou košíkové, při výuce využíváme haly pro oba sporty, často využíváme krytý bazén. Vlastní školní vzdělávací program ŠVP jsme zaměřili na TV, výuku cizích jazyků (Aj, Nj, Rj) a informatiku.

ŠVP je vedle priorit (sport, jazyky, informatika) směřován také k modernizaci výuky jak ve vybavenosti školy (pracovny, počítač, projektory, interaktivní tabule, audio pomůcky, apod.), tak i zavádění nových metod práce – činnostní učení, tvořivé učení a projektové učení.

V projektovém vyučování se nám opravdu daří. Vedle předmětových a třídních projektů realizujeme i projekty celoškolní (Den Země, Den zvířat, Voda, Den Evropy, Vánoční zvyky, atd.). Úspěšný jsme také v celostátních projektech. Jsme zapojeni ve dvouletém projektu „Hledání ztraceného ráje v Českém středohoří“. Dalším projektem je „Týden plný zdraví“ – vyhlášený firmou Dove – který právě probíhá.

Výuka čtení probíhá ve dvou obdobích

  1. Jazyková, sluchová a zraková příprava, analyticko-syntetická cvičení.
  2. Slabičně analytické období – vyvození slabik ze známých hlásek.

Každoročně pořádáme zábavná odpoledne pro předškoláky v měsících listopadu až lednu, která jsou zakončena slavnostním karnevalem. Při setkáních se budoucí prvňáčci seznamují se školou, budoucími učitelkami a spolužáky, také se mnohému přiučí a odnesou si malé dárky a své výrobky – keramika, perníky, apod., zacvičí si, procvičí základy angličtiny. Škola nabízí volitelné předměty od 6. ročníku, nabídka je poměrně široká. Podle výběru žáků a počtu žáků vyučujeme v každém ročníku 3 – 5 volitelných předmětů. Jsou to: dramatická výchova, další cizí jazyk Nj, konverzace Aj a Nj, zábavná matematika, práce s počítačem, dějepisný seminář, společenskovědní seminář, chemické praktikum, přírodovědné praktikum, zeměpisný seminář, pěvecký sbor, textilní tvorba, sport a pohybové aktivity, házená, basketbal, domácnost.

Jazyková výuka: Podle ŠVP vyučujeme cizí jazyk od 1. ročníku; druhý cizí jazyk od 6. ročníku (jako volitelný), žáci mohou vybírat Aj, Nj, Rj – ve všech ročnících vyučují kvalifikované = vysokoškolsky vzdělané učitelky, pouze jedna učitelka Aj si doplňuje vysokoškolské vzdělání na PF, působila však několik let v zahraničí. Pro nadané žáky pořádáme třídenní jazyková soustředění vždy v měsíci květnu – s výletem do Německa a za podpory sponzorů.

Odborné učebny fyziky a chemie se neustále modernizují. Vybudovali jsme 2 počítačové učebny s dataprojektory a již dvěma interaktivními tabulemi. Dále máme pracovnu jazyků, učebnu pro práci s knihou, školní kuchyňku, dílnu, hudebnu, budujeme pracovnu zeměpisu. Všechny třídy 1. stupně jsou vybaveny audiotechnikou (televize, video, DVD), v pěti třídách jsou počítačové sestavy, postupně jimi vybavíme všechny třídy.

Mimoškolní činnost je velmi široká, pro žáky připravujeme 26 různých výukových i zájmových aktivit v rámci ŠD, školy i pro předškoláky, především jazykové, počítačové, sportovní, recitační, keramika, dovedné ruce, hra na flétnu a další Internet – připojení je bezdrátové, vysokorychlostní (1 MGB), poskytované firmou Losan. Žáci a učitelé mají k dispozici celkem 38 počítačů, z toho 34 připojených k internetu. Jsou k dispozici žákům prakticky celý den i odpoledne v mnoha zájmových útvarech.

Logopedii - nápravu řeči poskytuje vysokoškolsky vzdělaná lektorka s mnohaletou praxí všem potřebným žákům. Letos jsou pravidelné schůzky vždy v úterý. Ve škole pracují tři dyslektické ambulantní poradny (DAP) vedené speciálními pedagogy. Navštěvuje je 15 žáků s SPU (specifickými poruchami učení). Dle možnosti jsou zařazováni i žáci pouze s obtížemi.

Školní družina – pracují dvě oddělení od 6 – 16.30 hod.; vedou je kvalifikované vychovatelky. Samostatná oddělení jsou přímo ve školní budově (přízemí), pro ŠD byl nově vybudován odpočinkový a relaxační areál vedle školy. ŠD nabízí i bohatou zájmovou činnost sportovní, výtvarnou (keramika a dovedné ruce), hudební (hra na flétnu) a práci s počítači a internetem. Přihlášení žáci využívají s vychovatelkami i učebny školy (tělocvičnu, počítač, kuchyňku, apod.). Prací ve školní družině prolíná celodružinový projekt „Země krále Václava“, v rámci ŠD pořádáme i celodenní výlety a další akce

Potřebám žáků slouží školní bufet, který nabízí široký sortiment nápojů a svačinek – dbáme na podporu zdravé výživy (zakázáno: coca-cola, brambůrky a žvýkačky). Pitný režim je vedle školního bufetu zajišťován také prodejem dotovaného školního mléka na 1. stupni a vlastními donesenými nápoji. Žákům je umožňováno napít se i během výuky.

Knihovna – čítá 4300 svazků, je plně k dispozici všem žákům je dána pevná výpůjční doba. Je i audio a videotéka. Odebíráme také celou řadu odborných časopisů (pro výuku jazyků, Hv, F, Ch, M, Čj, Př) a zábavných časopisů (pro ŠD).

Tradicí školy je i mnohaleté vydávání školního časopisu. Ten současný se jmenuje Talisman, vychází jako občasník (3 – 4 ročně) a pod vedením uč. Čj ho vydávají sami žáci školy.

Ozdravné pobyty: Každoročně vyjíždějí všechny třídy 1. stupně. Z 2. stupně nejčastěji žáci 6. a 8. ročníků. Sedmáci absolvují každý rok lyžařský kurz. Vybíráme lokality v co nejčistším prostředí: Lužické hory, Krkonoše, Šumava.

Zahraniční poznávací výlety – návštěvy německého příhraničí pravidelně uskutečňujeme v rámci jazykových kurzů. V tomto školním roce plánujeme poznávací zájezd do Drážďan (Muzeum hygieny) a do Polska (Osvětim a Krakov).

Se zahraniční školou nespolupracujeme. Žáci si však individuálně dopisují v angličtině s vrstevníky z Německa. V angličtině také pravidelně píší naší adoptivní holčičce Silvině do Indie, které přispíváme v rámci charity na vzdělání.

Významné úspěchy červen – listopad 2007

  • červen předávání cen v Praze „Svět očima dětí“ – celostátní soutěž Min. vnitra ČR 1x 1. místo, 2x 2. místo
  • říjen přespolní běh Ploskovice – okresní soutěž 1. a 3. místo v jednotlivcích
  • říjen poznávání rostlin – okresní soutěž – 1. místo, 3x 2. místo, 3x 3. místo
  • 1. 11. přehazovaná - okresní finále – 5. místo
  • 16. 11. volejbal – okresní finále – 1. místo, postup do kraje

Mgr. M. Pelikánová,
ředitelka ZŠ Antonína Baráka
3zs-lv@quick.cz, www.zsabaraka.net, sekretar3zs@quick.cz,

-

Základní škola ve Všehrdově ulici 1, Lovosice

Základní škola ve Všehrdově ulici vzdělává a vychovává žáky prvního stupně ve věku od 6 do 11 let, v 10ti třídách se vzdělává 203 žáků, v letošním školním roce byly otevřeny tři 1. třídy.

Škola zajišťuje všestranný rozvoj osobnosti dítěte s důrazem na kvalitu znalostí ve všeobecně vzdělávacích předmětech.

Mottem školy je „… připravit žáky pro život tak, aby byli úspěšní…“.

Ve školním roce 2007 – 08 zahájila škola vyučování podle Školního vzdělávacího programu (dále ŠVP).

ŠVP respektuje tradice školy, využívá její charakteristické podmínky a reaguje na vzdělávací požadavky dětí, zaměřujeme se zejména na:

  • poskytování vyváženého, kvalitního všeobecného vzdělání
  • rozvíjení samostatného logického myšlení a schopnosti komunikace
  • kvalitní přípravu žáků ke studiu na osmiletém gymnáziu
  • uplatňování nových forem výuky – integrované vyučování, projekty, práce s internetem
  • pomoc handicapovaným žákům s diagnostikovanými specifickými poruchami učení
  • péče o žáky nadané a talentované

Na škole působí stabilní a kvalifikovaný pedagogický sbor, který je ochoten udělat i „něco navíc“. Aktivně zde pracuje celá řada zájmových kroužků pod vedením pedagogů – pěvecký, výtvarný, sportovní, přírodovědný, aerobik, internet, vaření, zdravotní tělesná výchova, německý i anglický.

Velký výběr aktivit nabízí bohatý celoroční program jehož nedílnou součástí je poznávání regionu, návštěva zimního stadionu s výukou bruslení a plaveckého bazénu, ozdravné pohyby, zahraniční zájezdy, velmi oblíbený Pražský maraton, Den podle Amose, Noc s Andersenem, matematický Cvrček a Klokánek, barevné dny, loučení s masopustem, školní výstavy, sportovní a výtvarné soutěže, Dny otevřených dveří, činnostní i projektové vyučování, ale i charitativní činnost.

Pro předškoláky je v podzimním čase připraveno „Čtvero setkání – s pastelkou, se sportem, s počítačem a s písničkou.

Vyvrcholením bývá společná vánoční besídka s programem připraveným prvními třídami.

Již zde se mohou rodiče a především budoucí žáčci setkat se svými učitelkami, poznat školní prostředí i nové kamarády, kteří jim při činnostech pomáhají.

S velkým úspěchem pořádáme po zápisu „Kurz grafomotoriky“, určený dětem, které mají obtíže se správným držením tužky a správnou nápodobou tvarů. Kurz vedou speciální pedagogové ze Speciálně pedagogického centra v Litoměřicích.

Pro žáky s vadou výslovností a se specifickými poruchami učení (dyslexie, dysgrafie, dysortografie) jsou zřízeny odborné dyslektické a logopedické poradny vedené zkušenými speciálními pedagogy.

Systematicky připravujeme žáky 5.tříd k přijímacím pohovorům na Gymnázium.

Chloubou naší malé školičky jsou odborné učebny – počítačová učebna s pracovním místem pro každého školáka, nová moderní jazyková učebna, knihovna s čítárnou a prostorná tělocvična. Podařilo se nám renovovat část školních šaten, kde má každý prvňáček svoji vlastní uzamykatelnou šatní skříňku, o kterou se bude celých 5 let školní docházky starat.

Všechny třídy na škole jsou vybaveny novým moderním nábytkem a audiotechnikou.

K oddychu a odpočinku slouží relaxační koberce. Ke svému výchovně vzdělávacímu procesu mají učitelé k dispozici velké množství moderních učebních pomůcek, programů, audiokazet.

Školní družina tvoří nedílnou část výchovného procesu, její provoz vychází z potřeb rodičů - v letošním školním roce byly otevřeny 4 oddělení školní družiny s provozem od 6,00 do 16,30 hodin. Nesmírnou výhodou je umístění prostor školní družiny přímo v areálu školní budovy. Bohatá programová nabídka se prolíná a děti se mohou podle svého zájmu zúčastnit i činnosti v jiném oddělení a bezpečně přecházet na vybrané aktivity nabízené pedagogy školy. I školní družina je vybavena novým moderním nábytkem, relaxačními koutky, audiotechnikou a didaktickými hračkami.

Ve školním roce 2008 –09 budou k povinné školní docházce přijaty všechny děti, které přijdou k zápisu na  naši školu.

Novinkou je otevření přípravné třídy pro žáky s odkladem školní docházky. Cílem třídy je vhodnými pedagogickými metodami pomoci dětem projít tak zvaným školním dozráváním a připravit je na bezkonfliktní vstup do 1.třídy.

Možnost prohlédnout si celou školu, nahlédnout do vyučování a seznámit se s paní učitelkou, která bude v první třídě vyučovat, mají rodiče v Týdnu otevřených dveří od 21. – 25. ledna 2008. Srdečně zveme budoucí školáčky k zápisu do naší školičky.

Další informace naleznete na www.zsvsehrdova.cz

Mgr.Helena Bušková
ředitelka Základní školy
Všehrdova 1., Lovosice, zslovovsehrdova@razdva.cz

-

1. Základní škola

Informace pro rodiče předškoláků

  • Počet tříd celkem: 23
  • Předpoklad prvních tříd: 2
  • Zaměření a školní vzdělávací program: Škola pro život, škola pro tebe
  • důraz na všeobecné vzdělání pro všechny děti
  • úspěšný rozvoj každého dítěte
  • kvalitní zajištění výuky jazyků včetně kanadské lektorky
  • práce s výpočetní a komunikační technikou
  • environmentální výchova…
  • Hlavní projekty: Den Evropy, Den Země, Holocaust, Putování školou, Globální týden bezpečnosti, Ochrana člověka za mimořádných událostí, Den zvířat, Den básní,Den loutek
  • Přípravná třída: ne
  • Kurz předškoláka: ano, 10 lekcí + 5 zábavných odpolední za účasti rodičů
  • Volitelné předměty: konverzace v Aj a Nj, sportovní hry, aerobik, psaní všemi deseti, přírodovědná a zeměpisná praktika, domácnost, volba povolání, informační a komunikační technologie
  • Jazyková výuka: od 1. třídy anglický jazyk, od 7. třídy další cizí jazyk podle ŠVP. Preferuje se Aj, v 5. – 9. třídách ještě stále Aj nebo Nj.
  • Odborné učebny: dvě učebny pro výuku výpočetní techniky, pracovna chemie, fyziky, hudební výchovy, tělocvična, školní kuchyňka a dílny
  • Internet: přístup ze všech počítačů, v učebně Hv připojen pro práci na interaktivní tabuli
  • Mimoškolní činnost ( kroužky ): anglického jazyka,flétnové, pěvecké, keramické, drama-tické, výtvarné, počítačové, zdravotní, biologický, florbal
  • Logopedie: ano
  • Nápravy dyslektických a grafomotorických obtíží: ano, 2 spec. pedag.
  • Práce s dětmi se specifickými poruchami učení: ano
  • Školní družina: ano, od 5,45 do 16,00 ( podle požadavků rodičů ), 3 oddělení, 105 dětí
  • Kantýna: ne
  • Pitný režim: ano
  • Knihovna: ano
  • Školní časopis: ano
  • Výjezdy na ozdravné pobyty: ano, 1. i 2. stupeň
  • Zahraniční poznávací výlety: v současné době jsme od nich upustili, do školního roku 2006/7 Rakousko, Německo, Itálie, Anglie
  • Spolupráce se zahraniční školou: ne, ale adopce na dálku
  • Další aktivity: exkurze, návštěvy divadel, hudební pořady, vzdělávací pořady, návštěva IQparku Liberec, kino IMAX, školní výlety, charitativní činnost (Psí domov Řepnice, Liga proti rakovině), zapojení rodičů do akcí školy,

1. Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2, okres Litoměřice
1zslovo@iol.cz, http://1zs.unas.cz/

-

SOŠ technická a zahradnická Lovosice

oznamuje občanům Lovosicka, že jako každoročně pořádá i v roce 2008 v sále Lovochemie v Lovosicích 43. representační zahradnický ples a to dne 15. února 2008 od 20 hodin. Zájemci si mohou  vstupenky závazně objednat, nebo přímo zakoupit  v sekretariátu školy v Lovosicíchulici Osvoboditelů (v zámku) od 15. ledna 2008 vždy v pracovní dny od 7do 15 hodin.

ELKO hlásí

DDM ELKO

Nabídku namalovat si vánoční dekoraci na hedvábí využilo 15 zájemců. Vytvořili si podle předlohy anděla, sněhuláčka nebo jiné motivy. Kdo se malování zalekl, nebo neměl pevnou ruku, mohl si nechat obrázek namalovat od nás. Nakonec byli všichni s výtvory spokojeni.

První prosincovou sobotu se uskutečnil již 16. ročník pochodu na Lovoš pod názvem „Lovosická vánočka aneb o měšec zlého správce“, který organizuje náš turistický oddíl Vejři. Letos nám počasí moc nepřálo. Pršelo a cesty byly samé bláto, místy jsme klouzali a připadali, jak na ledu. Přesto tento pochod absolvovalo 200 účastníků rozdělených do 27 skupin. Na značené trase bylo připraveno 11 soutěží na téma Cesta historií. (V pravěku si museli ulovit mamuta, v Egyptě stavěli pyramidy, u zlého správce odhadovali počet peněz v měšci)… Vyvrcholením tohoto soutěžního pochodu bylo vyhodnocení a rozkrojení obří vánočky na vrcholu Lovoše. První místo obsadil roudnický oddíl Šedý medvěd. Měšec získal oddíl Březňáci z velkého Března. Jejich odhad byl naprosto přesný.

Velké poděkování patří všem dvaceti organizátorům a sponzorům. Opava L.U. Lovosice věnovala nejen ceny pro vítěze, ale i krásné červené kšiltovky pro všechny účastníky, pekárna John obrovskou vánočku, KČT Lovosice, redakce časopisu Koktejl a Sluníčko.

Největší lednovou akcí bude 24.1.2008 v 15 hodin volba MISS POUPÁTKO. Soutěže se mohou zúčastnit dívky navštěvující 1.stupeň ZŠ. Přihlášky si můžete vyzvednout v DDM ELKO od 7.1.2008, kde dostanete i  další informace.

Na pololetní prázdniny jsme připravili pro všechny děti, které umí bruslit, karneval na ledě, který jsme nazvali Barevný ledový den. Proběhne v pátek 1. 2. 2008 na zimním stadionu od 10 hodin. Můžete si zde zasoutěžit a vyhrát pěkné ceny, pokud přijdete v maskách.

Na závěr přeji Všem našim příznivcům hodně štěstí, zdraví a spokojenosti v novém roce 2008.

Hamerníková Věra

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš