Lovosický Dnešek

leden 2008 - strana 4

Dálnice D8

Začala výstavba posledního úseku dálnice D8

Mezi Opárnem a Lovosicemi začala výstavba zbývajícího úseku dálnice D8 přes České středohoří. Ředitelství silnic a dálnic ČR výstavbu tohoto úseku slavnostně zahájilo v úterý 6.11.2007. Téměř 16,5 km dlouhá trasa propojí Lovosice, kde zatím dálnice končila, s Řehlovicemi a s již hotovým dálničním úsekem ke státní hranici. Konsorcium čtyř firem má dálnici postavit do konce roku 2010.

Příprava celé stavby v délce 16,413 kilometrů byla velmi náročná. Setkala se s velmi intenzivní debatou mezi investorem stavby, ministerstvy a různými ekologickými sdruženími. „V celé řadě případů nesmyslné požadavky ze strany ekologů celou stavbu protáhly až o několik let a prodražily o miliardy korun,“ řekl při zahájení generální ředitel ŘSD ČR Alfred Brunclík. Nový úsek má přijít na 8,95 miliardy korun, investice do ekologických opatření se předpokládají ve výši jedné miliardy. Celá stavba bude svým charakterem unikátní. Celkem budou v rámci stavby 0805 vybudovány 3 mimoúrovňové křižovatky, 2 tunely - Prackovice (270 m) a Radejčín (620 m) a 29 mostů, z toho největší jsou Vchynice, Opárno a Dobkovičky. Podle vyjádření Brunclíka je v českých podmínkách technické řešení tahu D8 unikát. Obdobný průchod dálnice jako v případě Krušných Hor a Českého Středohoří zatím v České republice není.

Úsek navazuje na již fungující dálnici z Prahy do Lovosic a na druhé straně končí na rovněž provozovaném úseku z Řehlovic na státní hranice s Německem, který byl uveden do provozu v prosinci 2006. Jednalo se o stavbu 0807 v délce 23,5 km. Řidiči zde překonávají převýšení 482 metrů přes Krušné hory, součástí tohoto horského úseku jsou také tunely Libouchec (520 m) a Panenská (2115 m) a celá řada dlouhých mostů. Tunel Panenská, svými dvěma kilometry délky, se stal vůbec nejdelším tunelem v Česku. Na českoněmecké hranici u Petrovic bude na D8 navazovat německá dálnice A17, která dnes končí u Pirny. Nová dálnice nahradí dnešní nevyhovující silniční trasu přes Cínovec.

Podle internetu připravil a foto (hv)

Stavba posledního úseku dálnice D8 bude probíhat postupně. Ještě letos dojde k zahájení staveb mostů Opárno a Dobkovičky a stavby tunelu Prackovice. V příštím roce pak dojde k zahájení stavby mostu Vchynice, tunelu Radejčín a následně hlavní trasy z Lovosic do Řehlovic. Kompletní dokončení celého úseku se očekává v roce 2010. Most přes Opáranské údolí povede přes místa, která jsou zachycena na našem snímku.

Dálnice D8

...a přece tu bude!

Jestli vám tento výrok vzdáleně připomíná slavnou větu „a přece se točí,“ nejste daleko od pravdy. Jinak tyto výroky nemají mnoho společného. Snad jen tolik, že některé věci se dějí a dít budou, ať chceme nebo ne.

Na mapě Českého středohoří z roku 1976, kterou běžně používám, byla už tehdy vyznačena trasa dálnice. Skončila u Lovosic. Více než třicet let je stará myšlenka, že tudy dálnice povede a basta! (První o tom prý údajně mluvil už Hitler.) Za Lovosicemi dálnice na této mapě vyznačena není. Už tehdy se vědělo, že to bude problém. Už tehdy se muselo kalkulovat s tím, že když se trasa vystaví až k Lovosicím, ono se to dál už nějak zvládne. Když už se do toho tolik investuje, nakonec se ta myšlenka prosadí. „A nakonec“, řekli si ti, kteří stáli u zrodu této myšlenky, “my už to řešit nebudeme. To ať si vyřeší ti po nás.“ Existují dodnes jiné možnosti, možná, že i lepší, ale co je to platné. Nebyla jim dána přednost.

Na dlouhou dobu se práce na dálnici zastavila. To proto, že se ozvali Ochránci přírody a snažili se obrazně řečeno zastavit vlak, který už jel plnou rychlostí. Je škoda tohoto kouta světa pokaženého komíny a hranatými plechovkami japonských firem. Dálnice bude dalším negativním zásahem do této krajiny. Na tom se zřejmě všichni shodneme. Na druhou stranu jsme rádi, že je tu díky továrnám práce a přivítali bychom dálnici už z toho důvodu, aby na téměř ucpané „tepně“ Lovosice – Ústí nad Labem neumírali lidé. Lovosice si určitě vydechnou, až se konečně odkloní provoz.

Ti, co staví dálnici, si byli naprosto jisti svou výhrou. Důkaz je na fotografii: bývalý hostinec „U šneka“ stojí vedle stánků na parkovišti při silnici na Teplice. Stojí na katastru obce Vchynice. Zcela vlevo je branka na zahradu, která sousedí se zahradou této bývalé hospody. Touto brankou a přes tuto zahradu dálnice povede. Její trasa je už delší dobu se souhlasem majitele zahrady vyznačena kolíky natřenými světlezelenou reflexní barvou.

Civilizace si tudy tvrdošíjně a sebevědomě razí cestu, ať se nám to líbí nebo ne, ať je to dobře nebo špatně. I když tato krajina potřebuje chránit před nežádoucími vlivy a tudíž by dálnice měla vést někudy úplně jinudy. Ale tento názor už nikoho nepohne k zásadním změnám. Tento kraj byl obětován už v okamžiku, kdy se tu vystavěla první továrna. „Když už je tu jedna, postavíme i druhou, třetí, ať je to v jednom místě.“ Takový byl pravděpodobně vývoj událostí. Ti, kteří zde na dlouho a zřejmě na věky ovládli průmysl, věděli, proč to dělají. Snadná doprava zboží po silnicích, po vodě a po železnici. Ten, kdo má obchodního ducha, ví, že to je pro rozvoj obchodu klíčové. A má-li obchodník ještě navíc dost peněz, aby své představy prosadil, je rozhodnuto. Estetický vzhled těchto míst podnikatele nikdy nezajímal. Dokonce i ti, kteří povolují na tomto území stavbu nových průmyslových objektů, nekladou důraz na jejich vzhled. Na to už téměř dvě stě let doplácíme. O tom, že jednou průmysl a estetika půjdou ruku v ruce, navíc s citlivostí a vnímavostí ke krajině, si můžeme nechat jenom zdát.

/as/

Poznámka šéfredaktora:

otiskneme každý názor, pokud není v rozporu se zákony a dobrými mravy. Také tento názor na existenci dálnice otiskujeme i když je to názor jen autorky. Redakce se od něj distancuje - sdílí názor vyjádřený v článku pana Hvorky.

–jč-

Podniky a služby

Akciová společnost DZCL, a.s. v útlumu

V poslední době se mluví o ukončení činnosti akciové společnosti Dopravně zbožové centrum, a.s. která ve městě působila na základě mandátní smlouvy s Městem Lovosice. Společnost vznikla pro přípravu a realizaci projektu Průmyslového a logistického centra Lovosice (PLCL) v červnu 1998. Projekt využil strategické polohy Lovosic a výhodné napojení pozemků města na dopravní tepny. Postupně vznikly průmyslové zóny 4. 1. a 2. a v záloze zůstala zóna 3. V současné době je projekt průmyslových zón ukončen a pozemky prodány většinou zahraničním investorům. Tím také skončila úloha akciové společnosti DZCL a její činnost v podstatě končí. Jaký je současný stav a co bude následovat, na to jsme se zeptali současného předsedy představenstva DZCL, a.s. Jiřího Haufa, který je zároveň členem Zastupitelstva Města Lovosice.

Pane Haufe, jaký byl uplynulý rok v akciové společnosti DZCL?

Lze říci obratový. Začátkem procesu změn bylo sedm usnesení zastupitelstva města Lovosic z  30.11.2006, kterými reagovalo na výsledky komunálních voleb a tedy na nutnost personálních změn u svých zástupců v představenstvu a dozorčí radě společnosti. Neméně závažný byl i fakt, že společnost již druhým rokem hospodařila v hluboké ekonomické ztrátě. Mimořádná valná hromada 29.1.2007 proto odvolala Ing. Zdeňka Vybírala a MUDr. Petra Pollaka a naopak do představenstva zvolila Ing. Jana Lisu a Jana Jandu. Obdobně pak reagovalo i město Litoměřice, které je druhým největším akcionářem. Hned první jednání představenstva dne 5.2.2007 v novém složení rozhodlo o radikálních změnách, dříve jen diskutovaných. Bylo nutno minimalizovat enormní vlastní náklady kanceláře, které společnost finančně ruinovaly a překračovaly i 200 tis. Kč měsíčně! Také kritické posouzení strategického plánu rozvoje ukázalo, že jde spíše o soubor zbožných přání než reálný zdroj ekonomické prosperity firmy. Obrovským finančním břemenem jsou některé dlouhodobě nerealizované projekty, kdy ve zpracované dokumentaci doslova „marně leží v šuplíku“ projekční práce, studie, záměry, rozbory, stanoviska analýzy a další jalové produkty za téměř 5 mil. Kč.

K ozdravení firmy byly učiněny praktické kroky. Můžete říci jaké?

Po důkladné analýze rozhodlo představenstvo o ukončení pracovních vztahů i se třemi zbývajícími pracovníky DZCL. Obnovení exkluzivní manažerské smlouvy s Ing. Vybíralem na další rok 2007 totiž nebylo přijato již předchozím představenstvem v prosinci 2006. Po rozkrytí skutečných aktivit bylo zřejmé, že vyplácení čtvero vysokých mezd bylo již dlouhodobě neúnosným luxusem. Od července proto již firmu nezatěžují žádné mzdové náklady. Maximum úsilí v prvním pololetí 2007 bylo věnováno dotažení pomoci městu Lovosice při prodejích pozemků v první a druhé zóně. Důležitým jarním krokem bylo i odstranění chaosu v zápisech o DZCL na obchodním rejstříku soudu v Ústí nad Labem. Většina členů představenstva i dozorčí rady měla totiž dávno propadlý časový mandát daný stanovami. Celou věc jsme srovnali ve značném časovém stresu až řádnou valnou hromadou v červnu 2007.

Jaký je skutečný finanční zisk Lovosic z prodejů pozemků investorům?

Obecně oblíbeným omylem je tvrzení, že město je nyní bohaté, neboť má zisk z posledních jarních prodejů více než 80mil Kč. Po započtení poslední provize cca 4,3 mil. Kč vyplacené městem Lovosice firmě DZCL za jejich zprostředkování dosáhl bilanční úhrn tohoto a jiných nákladů města (nákupy pozemků, spoluúčasti ke státním dotacím, úhrady činnosti kanceláře apod.) v průběhu let výše cca 78mil Kč! Teprve porovnáním těchto částek v delším časovém horizontu je zřejmé, že se městu de facto pouze vrátily prostředky do „projektu DZCL“ dlouhodobě vkládané v předchozích obdobích. Tyto obrovské finanční prostředky každoročně v rozpočtech města chyběly nebo byly řešeny drahými úvěry. Na druhé straně je však nutno zdůraznit, že průmyslové zóny v okolí Lovosic zaměstnávají již téměř 2000 lidí z celého regionu se všemi pozitivními sociálními dopady z toho plynoucími vč. daňového výnosu pro město Lovosice řádově 2 - 3 mil. Kč za rok. V žádném případě tedy nejde o zisky ve stovkách milionů Kč, opakované při firemních prezentacích ještě začátkem roku 2002, který na konci léta krutě poznamenaly povodně a odplavily i mnohé investiční iluze.

Jaké aktivity vyvíjí DZCL nyní?

Postupně se daří uzavírat některé dlouhodobě obtížné záměry, např. prodej pozemků města a dokumentace DZCL firmě ČEZ na vybudování trafostanice 110 kV u kynologického cvičiště v objemu cca 5,3 mil. Kč. Do konce roku 2007 doufám také uzavřeme komplikovanou smlouvu o prodeji pozemku k výstavbě bytového domu přímo pod Václavským náměstím vedle zámku v objemu cca 2,5 mil. Kč. Půjde-li vše dobře, v červnu 2008 investor stavbu zahájí a konečně se tak dočkáme dostavby náměstí i ze severní strany. Zároveň razantně „tlačíme“ do finále vymáhání několika drobnějších pohledávek. Většinu problémů řešíme a komunikujeme elektronickou cestou, osobní jednání s partnery pak jen v nejnutnější míře. Řízení firmy se já i všichni kolegové z představenstva totiž věnujeme vedle svého zaměstnání, doslova ve volném čase a bez nároku na honorář.

Co je v současnosti pro vedení firmy největším oříškem?

Asi jednoznačně soudní žaloba podaná Ing. Vybíralem dne 6.11.2007 na neplatnost ukončení jeho manažerské smlouvy v prosinci 2006. Signály o sporu jsme dostali až v květnu 2007 a nic nevyřešilo ani společné jednání v červenci. Jsme přesvědčeni, že tuto nespokojenost měl a mohl řešit jako statutární orgán kdykoli až do 29.1.2007, kdy byl z funkce předsedy odvolán. Mohu se tedy domnívat, že tuto skutečnost záměrně zatajil a neuvedl ji ani v předávacím protokolu 15.3 2007. Překvapení pro zúčastněné bylo o to větší, že ještě v dubnu bylo Ing. Vybíralovi v souvislosti s odchodem z funkce schváleno proplacení velmi diskutabilních náhrad za rok 2006 jako projev uznání za velký podíl při budování průmyslových zón. Chtěl bych však všechny akcionáře, město Lovosice i  občany ubezpečit, že představenstvo DZCL pro své zastupování ve sporu již kontaktovalo renomovanou advokátní kancelář a podnikáme vše pro to, aby finanční škody způsobené zákeřnou žalobou byly co nejmenší.

A další budoucnost společnosti DZCL?

Smysl a cíl výstavby průmyslových zón se snad, kromě finančních očekávání, naplnil. V současnosti již začínají převažovat obavy zastupitelů z dalších „krabic“ v okolí města a dalších záborů zemědělské půdy. Poslední volnou zónu č.3 (směr na Lukavec) tedy již neaktivujeme, zájemci jsou směrováni na soukromé vlastníky pozemků. Po ukončení všech obchodních případů cca v prvním pololetí 2008 dosáhne kapitál firmy maximální hodnoty na úrovni cca 9 - 10mil. Kč. V dalším období pak bude na rozhodnutí zastupitelstva města a následně rozhodnutí valné hromady akcionářů, zda a jak 10ti letou historii DZCL, a.s. ukončí.

Rozhovor připravil (hv)

-

Advokátní kancelář v Lovosicích

V Lovosicích po dlouhou dobu neposkytovala své služby žádná advokátní kancelář a občané města byli nuceni za právními službami dojíždět. Od 2. ledna 2008 budou mít občané možnost využít služeb advokátní kanceláře JUDr. Ivo Beránka, který se v Lovosicích rozhodl otevřít pobočku své pražské advokátní kanceláře. Pobočka advokátní kanceláře se bude nacházet v ulici Osvoboditelů č.p. 39, v prvním patře budovy, nad restaurací Hrozen.

Advokát JUDr. Ivo Beránek se svými spolupracovníky zde bude poskytovat právní služby z oblasti občanského, obchodního, rodinného, pracovního, správního a trestního práva spočívající zejména v poskytování právních porad, v sepisování smluv a jiných dokumentů, v zastupování v řízeních před soudy všech stupňů, v rozhodčích řízeních a před orgány státní správy a samosprávy.

(redakce)

Informace úřadu práce

Nezaměstnanost v listopadu

Je potěšitelné, že i v listopadu nezaměstnanost dále klesala ve všech mikroregionech, bohužel kromě Úštěcka. Lovosicko se stále drží na druhém místě za Litoměřickem a stále pod okresním průměrem. Proti měsíci říjnu klesla nezaměstnanost na Lovosicku o dalších 0,16 %.

V okresu Litoměřice v měsíci listopadu klesla míra nezaměstnanosti o 0,35 %, přesně na 7,83 %. V tomto měsíci odešlo z evidence celkem 39 uchazečů o zaměstnání. Celkový počet UOZ (uchazečů o zaměstnání) je 5 021. Podíváme-li se na stejné období loňského roku 2006 je nezaměstnaných celkem o 1 116 méně. Naposledy byl takto nízký počet UOZ v roce 1997. Přičítáme to zejména zvyšujícímu se počtu volných pracovních míst, kterých je v měsíci listopadu opět velký počet – 1 092, což je o 326 volných míst více, než v listopadu loňského roku. I takto nízký počet jsme zaznamenali naposledy někdy v roce 1996. Nejvíce nabízejí zaměstnavatelé v našem okrese volná místa například pro kuchaře, prodavače, švadleny, svářeče, pomocné dělníky v zemědělství a například pracovníky pro obsluhu různých strojů. V mnoha případech se daří úřadu práce obsazovat tato místa uchazeči, kteří s pomocí ÚP absolvují rekvalifikační kurzy v žádaných oborech. Jen v měsíci listopadu 2007 se rekvalifikovalo celkem 93 lidí. Díky projektům ESF (Evropský sociální fond) už prošlo dalšími kurzy 446 lidí nejen z řad nezaměstnaných, ale i zájemců z řad veřejnosti.

Míra nezaměstnanosti v okresu Litoměřice

MikroregionEAk 31.11.2007
UOZDosažitelní%
Litoměřicko21 6311 4941 3976,46%
Lovosicko10 1748337487,35%
Roudnicko13 1411 1341 0497,98%
Libochovicko5 4555264989,13%
Štětsko5 99467063910,66%
Úštěcko2 35629928612,14%

EA - Ekonomicky aktivní obyvatelé, UOZ - uchazeči o zaměstnání.

Podle ÚP v Litoměřicích (hv)

Postřehy

Jako za totáče

V jednom nejmenovaném marketu jsme byli svědky takovéto příhody: zlevněná čokoláda Studentská pečeť už v regále není. Paní L. trochu zklamaně odchází od prázdného boxu... Po několika krocích narazí na prodavačku, která vietnamskému obchodníkovi podává celé dva balíky té čokolády, „která už není“. Chopila se tedy paní L. příležitosti a prodavačku požádala o dvě čokolády pro svá vnoučata. Odpověď mi evokovala vzpomínku na dobu před dvaceti lety: dnes už není, až zítra. Přihlížející pán prohodil: to by se z toho člověk po....

Ale nepo...., pane – vždyť Veřejné záchodky jsou jen přes ulici...

Pro ostatní poučení: až půjdete do této prodejny udělejte si trošku šikmé oči...

–jč-

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš