Květen 2007 Lovosický dnešek - strana 9

Z našich škol

Den učitelů na Základní škole ve Všehrdově ulici

I v letošním roce oslavili pedagogové se žáky naší školy 28.březen – Den učitelů společně netradičním vyučováním.Smysl celého projektu spočíval v tom, že si děti mohly samy vybrat, jakých vyučovacích hodin se chtějí zúčastnit.Už několik týdnů předem paní učitelky připravily a nabídly dětem hodiny s nejrůznější náplní.Děti se podle svého výběru a zájmu zapsaly na připravené seznamy ve vestibulu školy.A že nabídka vyučovacích hodin byla opravdu pestrá a často i neformální, posuďte sami.

Dějiny naší vlasti mohly děti poznat v soutěži O korunu krále Karla nebo si ověřit znalosti v nejrůznějších kvízech, hádankách , a to i dokonce matematických.

Jiní tvořili model našeho města, jiní zase putovali městem o něco vzdálenějším a tím byl Londýn anebo se podívali do světa s Cestománií.

Žáci se šikovnýma rukama si vytvořili v dětské dílně origamy ,v další třídě prostorové obrázky či obrázky z koření, o kus dál dokonce vyrobili vlastnoručně mýdlo. Do světa filmových hvězd se přenesli ti, kteří si udělali nejrůznější masky.

Někteří zašli do Čtvercového království, kde jak už sám název napovídá, bylo úplně všechno ve tvaru čtverce.

Zvídavé děti přilákala kouzelná laboratoř, kde za jejich vydatné pomoci probíhaly zajímavé chemické pokusy. Sportovci vyhledali hodiny zaměřené podle jejich gusta jako byl kick box nebo nejrůznější míčové hry.Hudebně nadaní si zazpívali u piána a poslechli si koncert dětské kapely.Děvčata od nejmenších po ty starší zlákala návštěva kadeřnického salónu, kde se tvořily módní účesy. No a pro ty, kteří jsou opravdovými labužníky,bylo připraveno pečení bramboráků a sladkých lívanců.

Celý projekt se vydařil k naší plné spokojenosti . a právě o spokojenost a nadšení našich dětí nám šlo nejvíce, byl to pěkný dárek k našemu svátku.Protože tento projekt se stal už tradicí naší školy, příští Den učitelů oslavíme zase všichni spolu.

Mgr. Hana Protivová
ZŠ Všehrdova

 

Noc s Andersenem ve Všehrdově ulici

Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí boj v konkurenci populárnějších médií o zájem dětí a dětské čtenářství. Všichni víme, že dnešní způsob života dětské četbě příliš nepřeje - knihy soupeří s lákadly bezduchého vysedávání před televizní obrazovkou k počítačovým hrám. Odborníci toto považují za začarovaný kruh a lámou hůl nad rozvojem čtenářských návyků. Existuje přitom jednoduchá cesta - dát dětem osobní příklad a ukázat jim, že číst je jedno velké dobrodružství. První Noc s Andersenem proběhla v r. 2000 v uherskohradišťské knihovně.

Již druhá Noc s Andersenem proběhla v Lovosicích v ZŠ ve Všehrdově ulici. 30. března v pátek se přihlášení žáci z 1.-5. tříd se svými paními učitelkami sešli v 18 hodin v budově školy. Vybaveni spacími pytli, karimatkami a svačinkou z domova nastoupili v tuto pozdní školní hodinu na kouzelnou výpravu za poznáním.

Ubytovali se ve družinkách a poté je v hale školy organizátorky Noci s Andersenem p. uč. Jana Kratochvílová a paní učitelka Nováková seznámily s cílem nočního dobrodružství. Tím byly krásné knihy Josefa Lady, které i s ilustracemi děti prohlédly. Navíc se dozvěděly něco o malířově životě a prohlédly si spoustu dalších nachystaných knih.

V tu chvíli se ale objevil někdo, koho by zřejmě Nečekaly : Sám KOCOUR MIKEŠ! Ten je provázel celou nocí a chodil jim fandit při plnění úkolů.

Děti se poté rozdělily do skupinek, které měly specifické názvy postaviček Ladova instrumentáře. Během noci tyto dětské skupinky vytvářely z přírodních materiálů strašidla, která pak následně musely všem představit, odpovídaly na otázky v kvízu, shlédly pohádku Bubáci a hastrmani a O kocourovi Mikešovi a hlavně četly z Ladových knih.

O půlnoci se děti vydaly s baterkami po škole hledat "poklad". Tím byla pro každou skupinku voňavá bábovka, kterou pro děti upekly paní učitelky.

Do svých spacích pytlů děti zalézaly spokojení, šťastní a notně unavení daleko po půlnoci.

Ranní vstávání urychlovala chuť na nalezený poklad a teplý čaj. Druhý den v osm hodin ráno opouštělo

budovu školy 45 spokojených dětí, které prožily zvláštní a kouzelnou noc. Snad je toto noční dobrodružství posune dál než jenk televizní obrazovce a počítači. Příklady táhnou je známá poučka, takřka povýšená na přísloví.

Všichni pedagogové ZŠ ve Všehrdově ulici se o takový příklad zasloužili. Snažili se v dětech probudit lásku k literatuře a knize.

Mgr. Petra Sozanská
a Skupina bubáka Mulisáka

 

UŽ CHODÍME I DO KNIHOVNY

27.3. žáci naší školy navštívili v rámci projektové činnosti městskou knihovnu, kde se paní knihovnice snažila soutěživou a hravou formou v nich probudit zájem o knihy, časopisy a hlavně v nich vzbudit pěkný vztah ke knize. Přečetla jim ukázku z knihy o chování v rodině, vztah rodičů k dětem a naopak. Bez dechu žáci naslouchali pěknému přednesu a vžívali se do děje. Soutěžili v poznávání postaviček z pohádek a dětských příběhů. Také dostali příležitost vybrat si knihy, které se jim líbí, prohlédnout si je a zalistovat si v nich. Dětem se v knihovně velice líbilo a úspěchem jsou nově přihlášení malí čtenáři. Doufejme, že jim záliba ve čtení vydrží dostatečně dlouho.

Při cestě do knihovny musí děti dodržovat pravidla silničního provozu, a tak se jim velice hodila beseda s policistkou Pavlou, která proběhla o den dříve (26.3.).Povídala jim o správném a bezpečném přecházení vozovky, chůzi po chodníku a také je varovala před nebezpečnými jedinci.

Obě návštěvy se promítly do výuky i v jiných předmětech – nakreslili ilustraci pohádky, nacvičovali chůzi ve dvojici v rámci hodin tělesné výchovy, vyprávěli o svých vlastních zkušenostech s neobvyklými situacemi a ještě mnoho dalších zážitků.

Mgr. Jana Ševicová,
ZŠ A. Baráka, Lovosice

PĚT KLÍČŮ JARA

Ještě včera tu stál sněhulák s baňatým nosem a s plechovým kloboukem. Tvářil se trochu přísně a trochu zádumčivě, ale vůbec nevypadal na to, že se chystá na dalekou cestu. Naopak, zdálo se, že se mu tady líbí. Jenomže celý den svítilo sluníčko a zlatožluté paprsky sněhuláka vyslídily. Proto se rozhodl, že odcestuje. Nedivme se, sněhuláci nemají rádi teplo.

Když se sluníčko rozhodlo, že se vrátí domů, potkalo pana čaroděje Jaro. V ruce držel svazek klíčů a cinkal na svět. Co umí pan čaroděj a k čemu má pět klíčů? Kdo se to chce dozvědět, ten se to dozví.

Prvním klíčem odemkl trávu a kytičky. Bylo to na louce. Tráva vystrčila zelené stonečky a zjistila, že už přišel její čas. Kytičky už byly také celé nedočkavé. Maminka Země došila poslední šatečky pro jarní posly a pustila je ze svých postýlek na svět. Louka nebude jenom zelená, ale také bílá, žlutá, barevná. Řekneme jí: " To je krása! "

Druhý klíč patřil stromům a keřům. Zatím ještě spaly. Ale klíč je probudil, rozproudila se míza a ony začaly rašit. Na větvičkách se brzy objevily pupence a oblékly se do zelených šatů. Čaroděj Jaro se nadechl a třetím klíčem odemkl vodu. Potůček ještě odpočíval. a najednou - rup! až si povyskočil, už rozstřikuje kapky jako stříbrné perličky. Zachrastil svazkem klíčů a čtvrtým odemkl vzduch. Až dosud byl syrový a ještě trochu zimový, ale najednou se rozvoněl desítkami jarních vůní.Byl to hotový koncert vůní a těm čaroděj mával klíčem jako taktovkou.

Ještě zůstala zamčena doupata zvířat, která spala celou zimu jako za pecí. K jejich vrátkům patřil poslední, pátý klíč. Zvířátka rozespale zamžourala, začenichala - a les ožil. Čaroděj byl spokojený. Procházel se lesem a rozmarně si hvízdal. Tančil, až se skoro vznášel.Vrátil se do vesnice a chrastil klíčem na dvorku. Kvočna zakvokala a těšila se, jak bude batolit se svými žlutými chomáčky kuřátek a svojí kamarádkou kačkou, která malé kačenky povede pyšně k rybníčku.

Čaroděj Jaro se přemýšlivě zastavil. V nedalekém domku se ozval první křik děťátka. Maličkého děťátka, které se právě narodilo. Čaroděj přemýšlel, jaký dárek by měl tomu malému človíčkovi dát. Ale pak se rozhlédl kolem sebe, usmál se, ještě jednou zacinkal svazkem klíčů a spokojemě odcházel.  

U nás v mateřské škole jsme jaro vítali 19. března. Všechny děti s p. učitelkami shlédly pohádku, která nás navštívila. Po pohádce jsme s klíčky, čarodějem, sluneční vílou a písničkami probudily zimní spáče na školní zahradě.

Máme tu i ospalou břízu, která nás už brzy potěší zelenými lístečky. Těšíme se !

"Probuďte se, zvířátka, sluníčko už svítí.
Jaro už nám vykvetlo v devatero kvítí.
Jaro se nám vrátilo, všechno kolem kvete.
Dobré ráno, kytičky, dobré ráno, světe!"

Sailerová Věra
MŠ Terezínská ul.

Elko hlásí

ELKO a jeho aktivity

Elko zajišťuje uprostřed města volnočasové aktivity pro děti a mládež ve formě kroužků všeho druhu. Je škoda, že sem ještě nenašli cestu ti rodiče, kteří nechávají své děti bloudit bez cíle městem. Zvláště o velkých prázdninách je znát, jak některým dětem chybí smysluplná náplň volného času. a tak se paní ředitelka Krčmářová pokusí o velkých prázdninách o experiment. U dětského hřiště Opavia v Krátké ulici se pět pondělků bude hrát s dětmi turnajová vybíjená. Na všech vchodech v Krátké ulici budou vylepeny letáčky zvoucí k účasti a věřím, že se i samy děti pomohou navzájem svolat. V případě dostatečného zájmu se uvažuje o dalších podobných aktivitách.

Je třeba vyzvednout další podařenou akci ELKA – Baby studio. Dvakrát týdně chodí do ELKa maminky s malými dětmi. Studio umožňuje maminkám na mateřské dovolené zpestřit si život o společná setkání a děti mají možnost nenásilnou formou si zvykat na kolektiv. Za deset korun je možné zde strávit dopoledne, dokonce s malým občerstvením.

Z aktivit v poslední době se paní ředitelka Krčmářová raduje z kroužku pro starší mládež, což je věková kategorie, která se obvykle do podobných činností zapojuje mnohem obtížněji. O kroužek HIP HOPu vedený jednadvacetiletou Terezou Zámkovou projevili mladí velký zájem.

/as/

V další části se musím zmínit o povedeném dni na Osmičce - byla připravena soutěž „O nejpovedenější přírodní výtvor“ a den konání této soutěže -16.3.- bylo nejkrásnější jarní počasí. Odrazilo se to na účasti soutěžících, kterých se zapojilo více než 20. Každý si odnesl sladkou odměnu.(foto).

Již tradičně jsme před Velikonocemi vyhlásili soutěž „O nejhezčí lovosickou kraslici.“ Z těchto kraslic jsme uspořádali malou výstavu, kterou si nenechalo ujít více než 200 návštěvníků. Hodnocení kraslic proběhlo po skončení výstavy a nejhezčí výtvory byly odměněny diplomem a malou cenou.

1. místo v I. kategorii obsadil Ondra Zamrzla z 5. třídy 1. ZŠ
1. místo ve II. kategorii obsadila Berenika Tesařová z gymnázia

Děkujeme všem za pěkné příspěvky do soutěže. Na stránkách www.ddm.lovosice.net jsou i fotografie.

V květnu nás čeká spousta akcí

1.5. zveme všechny děti od 9 hodin na  lehkoatletický stadion, kde budou probíhat Hry rybářské mládeže.

1.5. odpoledne se přijďte podívat na Václavské náměstí na přehlídku účesů SOU Pohoda - Hairden show. Komentovat bude Jan Přeučil.

17. května od 14 hodin budeme cvrnkat kuličky v městského parku. Vyhlásíme i nejlepší hráče a nebudou chybět ani sladké odměny.

21.5. v budově Elka proběhne 9. ročník soutěže v poznávání jarních rostlin ELKO KVETE . Na všech školách budou o této soutěži podrobné letáčky.

HAŠMAR country festival je letos připraven na dny od 31. května. do 2. června, o této akci najdete podrobnosti v dalším našem článku.

Oslavy DNE DĚTÍ proběhnou v sobotu 2.6 od 13 hodin na Osmičce. Kromě tradičních soutěží máme pro děti připravené ve 14 hodin na Osmičce překvapení.

Hamerníková, foto (hv)

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9