Květen 2007 Lovosický dnešek - strana 4

Informace úřadu práce

Nezaměstnanost v březnu.

Počet dosažitelných uchazečů o práci v březnu 2007 poklesl, konkrétně o 517 lidí v rámci okresu Litoměřice. Větší odliv nezaměstnaných do práce byl tento měsíc z velké části díky stále se zlepšujícímu počasí, které přeje zemědělským pracím i pracím řemeslnickým. Pořadí jednotlivých mikroregionů v tabulce se nemění. U prvních třech se míra nezaměstnanosti drží pod 10 %, což je potěšitelné Celková míra nezaměstnanosti v našem okrese byla v měsíci březnu 10,05 %, což je o 0,84 % méně, než v měsíci únoru a dokonce o 1,62 % méně než ve stejném období minulého roku.

Nejvíce propuštěných v okrese Litoměřice v březnu je z lovosické TRCZ, a to 26 lidí.

Je stále větší zájem o projekty v rámci Evropských sociálních fondů. V měsíci březnu vzrostl zájem o 81 zájemců, celkově na 213. Rekvalifikaci získávalo v březnu celkem 124 uchazečů o zaměstnání, což je téměř dvojnásobek lidí, než v únoru 07.

MikroregionEAk 31.3.2007
UOZDosažitelní%
Litoměřicko21 5852 1752 0309,38%
Lovosicko10 1741 0949849,67%
Roudnicko13 1411 3951 3079,95%
Libochovicko5 45572871513,11%
Štětsko5 99477372612,11%
Úštěcko2 40240938616,38%

EA - ekonomicky aktivní obyvatelé, UOZ - uchazeči o zaměstnání.

Podle ÚP v Litoměřicích (hv)

 

Nezaměstnanost v Lovosicích v roce 2006

Bc. Marcela Vojířová

Rok 2006 se v našem regionu opět nesl v duchu nástupu, hlavně k japonské společnosti TRCZ, lokalizované v průmyslové zóně v Lovosicích. Průběh vlivu zaměstnávání uchazečů o zaměstnání touto společností lze nejlépe ilustrovat prezentací dlouhodobě sledovaných dat. Již ve zprávě ke konci roku 2003, 2004 a 2005 je uvedeno, kolik bylo z celkového počtu uchazečů o zaměstnání přijato do zaměstnání. Tento trend dále pokračoval i v průběhu roku 2006, kdy bylo přijato 80 nových zaměstnanců z DiP Lovosice. Sledování zaměstnávání uchazečů o zaměstnání evidovaných DiP v Lovosicích bylo započato v r. 2003. Od tohoto data do 31.12.2006 u této společnosti nastoupilo do zaměstnání 385 uchazečů o zaměstnání z evidence v Lovosicích. Přičemž fluktuace, našemu úřadu známá, nepřekračuje stav pozorovaný u jiných zaměstnavatelů. Tím je myšleno především to, že společnost nejeví např. nepřiměřenou nespokojenost s pracovní morálkou, nebo zaměstnanci neodcházejí pro neakceptovatelné pracovní podmínky. Lze pouze konstatovat, že určité problémy v naplňování požadavků zaměstnavatelů nastávají pouze tehdy, je-li požadována užší specializace, resp. kvalifikace zaměstnance. Aktuální požadavky zaměstnavatelů na vykrytí krátkodobých (v rozsahu několika dnů až jeden měsíc) požadavků se dosud daří plnit k jejich spokojenosti. V současné době probíhá každý týden nábor pracovníků do této společnosti, kdy ovšem již zcela nenaplňujeme požadované počty, nejen z důvodu různých zdravotních omezení uchazečů, ale rovněž z důvodu špatné dopravní obslužnosti v regionu.

Na zaměstnanosti v regionu mají vliv i další společnosti, které zde sídlí. Jedná se o další dvě japonské společnosti, umístěné rovněž v průmyslové zóně, a to ACZ a TRIS, dále Glanzstoff-Bohemia Lovosice, sídlící v areálu Lovochemie Lovosice a Opavia LU. Všichni tito zaměstnavatelé se, více či méně, podílejí na přijímání nových zaměstnanců a tím na snižování nezaměstnanosti v našem regionu a městě Lovosice.

V prostoru bývalého cukrovaru v Lovosicích je postavena nová firma americká firma Flexfill, s.r.o., která plánuje zaměstnat cca 100 pracovníků a již v r. 2006 byli přijati 4 zaměstnanci.

Na snížení nezaměstnanosti se podílela v r. 2006 firma Czech Services, s.r.o. Zdiby, která je sice mimo náš region, ale vzhledem k dopravě, zajištěné zaměstnavatelem, sem nastoupilo již 13 uchazečů z DiP Lovosice.

V našem regionu , který je převážně průmyslový, se nachází pouze několik podniků zabývajících se zemědělstvím, např. Agrosonep Skalka, Komastav Čížkovice, LoPe Děčany. Jedná se však o malé zaměstnavatele, kde je zaměstnáno několik kmenových zaměstnanců a na sezónní práce jsou přijímáni zaměstnanci pouze na dobu určitou.

Bc. Marcela Vojířová
ÚP Litoměřice,
vedoucí dislokovaného pracoviště v Lovosicích.

Naše poznámka: Ze statistiky ÚP Litoměřice, která je v našich novinách uveřejňovaná každý měsíc, vyplývá, že ze společnosti TRCZ v Lovosicích je také téměř každý měsíc propouštěno nejvíce pracovníků v okrese Litoměřice. V roce 2005 bylo propuštěno 197 a v roce 2006 propuštěno 274 pracovníků, kteří se vrátili do evidence ÚP. V období od září 2005 do září 2006 bylo do této továrny přijato 370 nových zaměstnanců, od října 2006 do ledna 2007 přijato dalších 86 lidí. Je to fluktuace velká. My bychom rádi získali podrobnosti o této skutečnosti přímo od firmy TRCZ.

(hv)

Podniky a podnikatelé

Společnost ARMEX OIL do Lovosic

Na svém mimořádném zasedání 26.3.2007 ZM schválilo prodej pozemků ve 2. zóně PLCL (proti Lovochemii) společnosti ARMEX OIL, s. r. o., Děčín o celkové výměře 168.827 m2 společnosti ARMEX OIL, s. r. o., Děčín, za kupní cenu 270,- Kč/m2. Zároveň ZM schválilo uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě na stavební objekty, které byly v této průmyslové zóně vybudovány v rámci přípravy pozemků pro investory za kupní cenu 1,- Kč. Jedná se o zelený pás, pěší a cyklostezku, dešťovou kanalizaci, čerpací stanici dešťové kanalizace, venkovní osvětlení a oplocení.

Společnost ARMEX OIL je jeden z článků ARMEX HOLDINGU. ARMEX OIL se stala za 8 let své činnosti jednou z 10 distributorů pohonných hmot v ČR. Kromě toho, že se zabývá velkoobchodem minerálních paliv, provozuje také vlastní síť čerpacích stanic. Kromě působnosti v regionu ČR, působí také v Německu. Lovosice jsou pro teritoriální rozmístnění firmy velice zajímavé z hlediska jejich polohy a dopravního napojení. Společnost uvažuje o tom, že by do Lovosic přesunula také centrum ARMEX HOLDINGU. Je to i důvod, proč se o investiční lovosickou zónu zajímá nejsilnější skupina holdingu, a to společnost ARMEX OIL.

Ve západní části (od dělící cyklostezky) firma uvažuje o umístění čerpací stanice, specializovaného zařízení pro výplach a mytí autocisteren a administrativního centra společnosti ARMEX. V této části by mělo být vybudováno distribuční spediční centrum pro významného českého speditéra, se kterým chce s ARMEX OIL uzavřít smlouvu. V části východní společnost chce umístit výrobní linku pro zákazníka francouzko - indické konsorcium vyrábějící komponenty pro informační technologie.

V nejbližší době budou uzavřeny smlouvy s investory a do konce roku 2008 by měly být všechny naznačené nemovitosti ve 2. zóně PLCL vybudovány.

Protože některé pozemky na této průmyslové zóně jsou v soukromém vlastnictví je záměrem firmy, pokud to bude možné v jednání s okolními vlastníky, tuto investiční zónu scelit. Jednak vykoupením pozemků nebo na bázi sdružení nebo jiné obchodní spolupráce.

Firma ARMEX OIL, s. r. o., Děčín se zavazuje převzít finanční náklady spojené s vybudováním protipovodňových opatření, které plánuje vybudovat Krajský úřad.

Připravil a foto (hv)

Již druhá loď z loděnice ve Lhotce nad Labem

Už po druhé mohli diváci vidět v loděnici ve Lhotce nad Labem spuštění lodi na hladinu Labe. Loď Norma II. byla spuštěna 15.3.2007 ve 14 hodin. Firma Bakmet, s.r.o., která vznikla v únoru 2003, zaměstnává v loděnici 70 zaměstnanců, zhruba z poloviny Ukrajince. Majitelem loděnice je také Ukrajinec. S výrobou lodí se začalo 1.5.2006 po povodních. Tehdy zahájili stavbu první lodi Normu I. Ta se spustila na vodu 3.11.2006. Nyní byla spuštěna na vodu přípřež k první lodi Norma II. Stavba prvního plavidla trvala pět měsíců, druhého jen čtyři měsíce.

Že spuštěné lodě nebyly žádní drobečci, nám potvrdil provozní ředitel společnosti Ing. Pavel Hvězda. „Loď Norma I., která byla spuštěna jako první, je tlačné plavidlo. Je 109 m dlouhá. Má klasickou motorovou záď s obytnou nástavbou a kormidelnou s rovným tlačným čelem. Norma II. je dlouhá 72,9 m, šířka trupu je 11,45 m, výška boků 3,70 m. Ponor plavidla může být max. 3,5 m. Maximální výška přes všechny nástavby na palubě je 5,5 m. Tato vana není poháněná motorem. Vejde se do ní 140 6tistopých kontejnerů ve čtyřech vrstvách. Váha lodi je 480 tun. Jako další lodi budeme vyrábět chemické tankery na tekuté náklady. Znamená to, že celý vnitřní prostor budou nádrže. Všechny lodě jdou do Holandska pro soukromé zákazníky, kde budou kompletně vybaveny potřebnými nástavbami a vybavením“.

Připravil a foto (hv)

Zprávy z průmyslové zóny

Pozemky v 1. zóně koupila IMOBA, a.s.

Společnost IMOBA, a.s. Praha získala pozemek na 1. průmyslové zóně PLCL (u Prosmyk) v rozloze 136.393 m2 od Města Lovosice schválením prodeje na 1. mimořádném zasedání ZM 26.3.2007 za kupní cenu 270,- Kč/m2. Při prodeji Zastupitelstvo stanovilo podmínku, že do výběrového řízení na dokončení navyšování nivelity pozemku na požadovaných Q 100 bude oslovena i lovosická společnost DZCL, a.s. Zastupitelstvo také schválilo uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě na stavební objekty, které byly již na pozemku vybudovány při zasíťování pozemku z dotací EU Phare 2000. Těmito objekty jsou dešťová a splašková kanalizace, přípojka technologické vody, šachta pro čerpadla, přípojka NN pro čerpací stanici splaškové vody, terénní úpravy a oplocení. Kupní cena za tyto stavby je stanovena na 1,- Kč.

Společnost IMOBA je 100 %ní dceřinou společností AGROFERT HOLDINGU, a.s. Praha. AGROFERT je svými 100 mld. ročního obratu největší subjekt v českém zemědělství a druhý největší subjekt české chemie. Společnost IMOBA není developerskou společností. Tento pozemek, o který má AGROFERT zájem, je poblíž jedné významné společnosti, společnosti LOVOCHEMIE, a.s. Je to přirozený zájem to, aby se případně AGROFERT mohl rozšiřovat dál. AGROFERT je český kapitál vlastněný Ing. Andrejem Babišem (původem Slovák, který má české občanství). Je reálným vlastníkem celé skupiny společnosti AGROFERT HOLDING, a.s..

AGROFERT jako největší skupina v oblasti zemědělství, má zájem o rozvoj území z hlediska skladů na agrární komodity, na obilí, na řepku, případně na zázemí pro další své aktivity především v zemědělství, tzn. Velké centrum prodejní a opravárenské, třeba na zemědělské stroje. Minulý rok byl AGROFERT jednou z největších společností tohoto typu v republice. Mohly by zde být i další, především lehký průmysl. Při prezentaci na ZM nebyl přesně specifikován záměr využití zóny. Generální ředitel Lovochemie Mgr. Richard Brabec, který prezentoval společnost IMOBA, přítomné ujistil, „…že do 1. průmyslové zóny se nebude rozšiřovat chemička, rozhodně tam nebude druhá LOVOCHEMIE, nebude to chemie vůbec a nebude to těžký průmysl“. Po prodeji je na 1. průmyslové zóně nutné dodělat archeologický průzkum, která byl přerušen z nedostatku finančních prostředků a dodělat Povodím Labe nařízenou niveletu. V současné době je tato zóna z části staveništěm dálničního přivaděče z Litoměřic.

Připravil a foto (hv)

Nové logistické centrum

Na začátku letošního roku, téměř po šesti letech od prodání pozemků, začala společnost Indes Invest,s.r.o., Třeboň s výstavbu dalších hal v e 4. průmyslové zóně v Lovosicích. Jedná se o prvního českého investora, který koupil pozemky v lovosické průmyslové zóně. Stavební povolení bylo vydáno 14.11.2002, změna byla provedena 16.3.2006 a stavba povolena 23.2.2007.

Na ploše téměř čtyř hektarů vznikne 16 tis. m2 skladových ploch Logistického parku Lovosice, PLC s.r.o. Výstavba hal byla zahájena v únoru letošního roku. Předpokládaný termín dokončení je v srpnu letošního roku. Součástí tohoto projektu je zrealizování veřejně přístupné autobusové zastávky, která je v podmínkách stanovených městem.

(hv)

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 4