Únor 2007 Lovosický dnešek - strana 9

Z našich škol

Proměny školy ve Všehrdově ulici

„Od soudu“ k dnešku

Původní budova pro lovosický okresní soud byla postavena v roce 1930 pražskou firmou Nekvasil. Až do poloviny roku 1960 byly Lovosice samostatným politickým okresem, pak byl při správní reformě lovosický okres zrušen a svůj smysl tak ztratil i Okresní soud Lovosice. V měsíci červnu 1960 bylo rozhodnuto přidělit bývalou budovu okresního soudu v Lovosicích pro školní účely. Okresní národní výbor v Lovosicích rozhodl těsně před svým zrušením, že v budově bude zřízena samostatná národní škola. Přestavbou budovy na 4třídní školu a jejím dalším zařízením byl pověřen Josef Veleman, její první ředitel.

Za dobu trvání prošla školní budova několika rozsáhlými rekonstrukcemi, největší byla asi ta první, kdy byly z oken v přízemí odstraněny například mříže (budova sloužila také jako vězení, některé paní učitelky pamatovaly, že když chodily jako děti do školy, vězňové jim mávali z oken). Příčky některých místností byly vybourány, aby byl zvětšen prostor na učebny a otvory dveří zazděny. Vodovodní síť byly extrémně chudá, umyvadla byla jen dvě, a to na klozetech. Při adaptaci byla voda zavedena do všech místností školy. V celé budově byl nově proveden rozvod elektrické energie a osvětlení učeben provedeno podle předpisů. Byly rozšířeny i klozety a původní tmavohnědý nátěr dveří přelakován. Adaptace byla provedena za 6 neděl a přestavba si vyžádala minimální náklady – 76 000 Kčs. Školní nábytek byl pořízen z prostředků Městského a Okresního národních výborů. Škola byla otevřena současně s otevřením 3. osmileté školy 28. srpna 1960 za účasti náměstka ministra školství Jiřího Hendrycha. Pravidelné vyučování bylo zahájeno 1. září 1960 v 7 třídách s 245 žáky a současně byla otevřena i 2 oddělení školní družiny se 76 žáky.

V posledních letech je škola téměř nepřetržitě vylepšována – například v prosinci 1991 byla z prostředků MěÚ zcela zrenovována podlaha tělocvičny za 40 tisíc Kč. Po třech letech byla v červnu 1992 dokončena rekonstrukce bývalého vězení v objektu školy na místnosti školní družiny. Většinu prací provedla soukromá firma STAZA pana Ladislava Zalabáka. Kolem plotu celé školy zasázel pan Horák v roce 1992 nové keře.

O prázdninách 2000 byla provedena rekonstrukce oken v celé budově školy a oprava fasády na budově školy v hodnotě 3 400 000 Kč uvolněných z městského rozpočtu. Dvě třídy byly vybaveny novým nábytkem Santal; tento moderní nábytek byl již v sedmi třídách. Audiotechnikou byly vybaveny k 1.7.2000 čtyři třídy. V roce 2003 bylo pokračováno v opravě střechy včetně okapů, upraven byl chodník kolem školy, položen nový asfaltový povrch na školním hřišti a opraveny šatny pro žáky.

Při vstupu do školy je ve vestibulu jedna stěna věnována základnímu tématu období – v současnosti to byly Vánoce a na druhé straně je celoroční kalendář akcí pro děti. Všechny chodby jsou vyzdobeny dětskými pracemi, obrázky, figurkami, plakáty a děti to prý samy hlídají, aby nedošlo k poškození. Z bývalého soudu či dokonce vězení tu už nezbyly ani stopy. Paní ředitelka mě školou provedla a bylo se opravdu čím chlubit. Družina zabírá několik místností a je zde možnost s dětmi pracovat (různé výtvarné činnosti, aerobik) nebo si žáčkové hrají dle své libosti – her a hraček je zde nepřeberně. Mohou tu také relaxovat, jak se právě rozhodnou. O družinu je zájem, chodí sem 108 dětí. Nově byla pro družinu zřízena šatna, paní ředitelka by ale uvítala, kdyby se opravila spojovací chodba mezi šatnou družiny a šatnou školy; zatím chybí finanční prostředky – třeba se objeví v novém rozpočtu.

Samotné třídy, zvláště pro ty menší, jsou veselé, plné obrázků a v době, kdy jsem byla na návštěvě, nechyběla ani vánoční výzdoba. Všude byly také relaxační koberce. Třídy pro starší žáky byly trochu přísnější, ale ne o moc – pestrá výzdoba byla i zde. Škola má k dispozici krásnou knihovnu s doplňkovou četbou a naučnou literaturou a je otevřena každé pondělí pro půjčování, jinak se v ní také schází děti při výuce (čítárna vysloveně vybízí k posezení s knihou). V učebně výpočetní techniky jsou instalovány počítače, které škola obdržela v rámci akce „Internet do škol“ v srpnu 2002 i vlastní počítače školy – Mac Intosh. Učebna je prý neustále v chodu.

Nová je rovněž učebna pro výuku anglického jazyka (kapacita 24 dětí), je v ní i kopírka, televize a video – o angličtinu je velký zájem a děti se ji teď učí už od 3. třídy. Poklesl ale zájem o německý jazyk, je to kupodivu, Sasko je za dveřmi a ne všechny děti půjdou na vysokou školu, kde už je znalost angličtiny nezbytná. U nás v Lovosicích se ta němčina využije více, potřebují ji třeba lidé v obchodech, službách a na úřadech. Třeba se to výhledově zlepší, ale zatím byla z učebny němčiny zřízena relaxační místnost. Po prohlídce jsem využila příležitosti a paní ředitelce položila několik otázek:

Vaše škola je trochu výjimečná – pouze 1.-5. ročník. Bývaly zde tzv. vyrovnávací třídy – kdy vznikly, kdy byly zrušeny, budou opět někdy? Jakou úlohu dnes hraje logopedie a dys- aktivity?

Vyrovnávací třídy byly zřízeny k 1.9. 1988. Cílem bylo soustředit do jedné třídy žáky s vývojovými poruchami učení - tzv.dyslexie, dysgrafie, dysortografie a dyskalkulálie, kteří by byli vzděláváni speciálními pedagogy. Na všech základních školách v Lovosicích postupně vznikaly a výborně začaly pracovat dyslektické a logopedické ambulance. Učitelé z řad pedagogických pracovníků  vystudovali obor speciální pedagogiky  a žáci  s vývojovými poruchami učení byli postupně integrováni do běžných tříd. Z toho důvodu byly vyrovnávací třídy zrušeny. Dnes pro každého integrovaného žáka vypracuje třídní učitelka ve spolupráci s Pedagogickou psychologickou poradnou  nebo Speciálně pedagogickým centrem v Litoměřicích Individuální vzdělávací program, podle kterého je žák vzděláván. Žáků s logopedickými vadami neustále přibývá. Na naší škole pracují 3 speciální pedagožky, které upravují žákům výslovnost. 

Vaše škola ověřovala od roku 1993 program „Obecná škola“, dokonce tenkrát jako první v okresu – tento program byl vlastně tak trochu předchůdcem vzdělávacích programů (nebyly tak striktně nařízeny povinné osnovy). Jaký připravujete školní vzdělávací program nyní?

Na tvorbě ŠVP se podílí v současné době celý pedagogický kolektiv  naší školy a tím se vytváří osobitý ráz školy. Školní vzdělávací program vejde v platnost povinně ve školním roce 2007 – 2008. Náš ŠVP je zaměřen na všeobecný rozvoj osobnosti dítěte – tj. připravit žáky pro život takovým způsobem, aby byli úspěšní.

Jaké okruhy mimoškolní činnosti naleznou děti v družině?

Školní družina tvoří nedílnou součást výchovy a vzdělávání na Základní škole. Je velkou prioritou, že prostory oddělení školní družiny tvoří součást školy. Paní vychovatelky ke své mimoškolní činnosti s dětmi využívají všechny odborné učebny školy. Nabízí dětem aerobik, odpoledne s počítačem, pohybové hry, den s angličtinou, vycházky, výlety, návštěva filmového představení, kouzelník, dopravní hřiště. Je toho velmi mnoho z čeho si mohou děti vybírat. Nejlépe pro ně hovoří fakt, že se dětem ani nechce domů.

Jaké máte plány do budoucna?

Základní škola ve Všehrdově ulici je školou rodinnou. Malý kolektiv žáků (dnes je jich celkem 211) umožňuje že se všichni známe osobně, což platí mezi žáky, tak i mezi žáky a učiteli. Kolektiv pedagogických pracovníků je mladý, nadšeny a ochotný udělat vždy něco navíc. Máme velké plány, chybí nám prostor. Školní budova má nádherné půdní prostory - představujeme si tam nádhernou učebnu hudební výchovy, učebnu výtvarné výchovy, učebnu pro dramatickou výchovu i nové jazykové učebny. Trápí nás nevyhovující šatna pro žáky a nedostačující hřiště pro rozvoj tělesné zdatnosti a obratnosti dětí.

Co byste chtěla vzkázat našim čtenářům?

Je krásné, že se my, učitelé, můžeme podílet na tom, jak by se měl vyvíjet náš život, život našich dětí, našich "svěřenců" - ať už život osobní či pracovní.  A věřte, že celý pedagogický  sbor  naší školy tomu věnuje  patřičnou pozornost.

Být učitelem je těžké povolání. Dobrý učitel musí mít schopnost učit své studenty morálce i vědomostem a musí být schopen odpovědět na všechny jejich otázky. A jak říkali naši předkové: „dobrou školu dělá dobrý učitel“. Přeji všem dětem nejen v Lovosicích, ale v celé České republice, aby je učili jen dobří učitelé a aby všichni k sobě našli ten správný vzájemný vztah.

Děkuji za rozhovor.

Eva Hozmanová.

 

ZVONEČKOVÁ

V naší mateřské škole máme velice šikovné děti, ale co víc, máme i velice šikovné rodiče! O tom jsme se již mnohokrát přesvědčili. Rádi se účastní námi nabízených aktivit. Proto jsme vyhlásili domácí aktivitu zvanou Zvonečková.

Rodiče společně s dětmi doma vyrobili zvoneček z jakéhokoliv materiálu, dobrovolnou technikou, různých velikostí. Zvonečky jsme zavěsili v prostorách naší mateřské školy. Celkem se sešlo neuvěřitelných 96 zvonečků!

Proč tato aktivita? Protože děti by měly s dospělými spolupracovat, společně se radit, pomáhat si, komunikovat, překvapovat svými nápady a navozovat silnější citové vazby. Myslíme si, že se všem dílo podařilo.

Sailerová V., MŠ Terezínská

Elko hlásí

Čas karnevalů

Nyní je doba karnevalů a aby Elko nebylo pozadu, připravili jsme pro Vás hned karnevaly dva.

První bude o pololetních prázdninách v pátek 2.února od 10 hodin na zimním stadionu. Pro bruslící v maskách jsou připraveny pěkné ceny. Přijďte si zdarma zabruslit a zasoutěžit, samozřejmě nebude chybět ani vyhodnocení nejhezčí masky. Barevný ledový den s volným bruslením je připraven pro všechny školní děti.

Druhý karneval pro menší děti je připraven v Elku na 14.února od 14.30 hodin. Vstupenky jsou v předprodeji v Domě dětí a mládeže Elko na Václavském náměstí č. 1.

Ještě bych chtěla připomenout, že SPCCH LOVOSICE pořádá pravidelný Blok přednášek o zdraví, první setkání se uskuteční 20.1.2007 v 9 hodin v DDM Elko Lovosice. Cena 60 Kč. Přednáší bylinářka VENUŠE STUDNIČKOVÁ

Všechny informace najdete i na www.ddm.lovosice.net

Hamerníková

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9