Duben 2006 Lovosický dnešek - Strana 8

Z kultury

PSYCHIATRIO opět vyprodalo Lovoš

Seskupení tří známých přátel, kteří spolu příležitostně vystupují pod názvem PSYCHIATRIO, Slávek Janoušek, Jaroslav Samson Lenk a Vlasta Redl, vystoupilo 1. března v Kulturním středisku Lovoš. Stálým hostem jejich koncertu je vycházející folková hvězda  - písničkářka a multiinstumentalistka Petra Šany Šanclová (nejmenší orchestr na světě). Folkaři vydali dvě společná alba „Zůstali jsme doma“ (1990) a „Kde domov můj“ (1995) a v současné době připravují své třetí společné album s pracovním názvem „Všichni jsme jenom lidé“.

Do jejich vystoupení se bohužel vloudila chybička - v sále probíhala před koncertem opožděná zvuková zkouška a chudáci návštěvníci museli od 18.30 hodin čekat na chodbě; pracovníci Kulturního střediska se jim omlouvají, ale jinak to nešlo. Zájem o koncert byl opět veliký, v sále bylo přes 200 osob. A kdo byli ti, kteří koncertoval?

Vezměme je podle abecedy:

Slávek Janoušek se narodil 9. září 1953, začínal s hudbou a až do maturity bydlel v Ústí nad Orlicí. Písničkář, známý hlavně folkovému publiku již od poloviny 80. let. v roce 1973 přesídlil do Brna, kde vystudoval Pedagogickou fakultu. v letech 1976 - 1982 se věnoval divadlu jako autor her a písní i jako herec. v roce 1984 vyhrál interpretační Portu, v roce 1985 Portu autorskou. Vystupuje sám, ale také spolupracuje se svými kolegy Vlastou Redlem a Jaroslavem Samsonem Lenkem, s nimiž natočil i několik společných projektů. Od jara 2000 pravidelně vystupuje ve dvojici s elektrickým houslistou Vojtou Kupčíkem nebo bandem Banda. Jeho texty jsou pesimistické a burcující: Spokojená společnost, Mumie, Kdo to zavinil...

"Však jste všichni idioti, pěkný magoři,"
jedna stará paní řekla mi,
co jsem mohl, byl jsem proti, proč to hovoří,
"kuš, vždyť já tě znám, chlape, z reklamy!"

Skladatel a zpěvák Jaroslav Samson Lenk (*12.8.1956), člen skupin Máci (1976-1993), Hop trop (od r.1980 dosud) a Samson a jeho parta (od r.1993 dosud). Od počátku 80. let vystupuje rovněž samostatně jako folkový písničkář. v Hop tropu začal hrát na devítistrunnou kytaru, čímž se postaral o masové rozšíření tohoto nástroje do krajů českých i moravských. Na repertoáru skupiny Hop trop se podílí jako spoluautor hudby. Autor večerníčkových písniček o Vydrýskovi a třech medvědech. Známé písně: Ježíšek, Hraju dál... Cestou do Strážnice.

Já už nic nehledal, jen usedl a psal,
a den chutnal jak nedozrálá slíva,
na cestě někam dál já k srdci jsem si vzal,
že dobře je tam, kde si každej zpívá,
a jedno je co, hlavně, když si zpívá...

Písničkář, aranžér a producent Vlasta Redl (vl. jm. Vlastimil) se narodil 14. 4. 1959 v Novém Jičíně. Prošel mnohými hudebními sdruženími různých zaměření. Na rodném Valašsku byl členem tanečních bigbeatových, kavárenských, rockových i folkových kapel. V současné době vystupuje téměř výhradně se svojí kapelou, jejíž přesný název je "Skupina, která se jmenuje Každý den jinak". Redl se velmi často nechá inspirovat moravským folklórem, uvádí jak lidové, tak pseudolidové písně (Sbohem galánečko), některé jeho umělé písně téměř zlidověly. Mimo jiné se představil písní

„Tak jsem tady“ sleduju v zrcátku krajinu,
než mi zmizí, a říkám si: kde asi, kde domov můj leží,
ale vždyť na tom nakonec zas tolik nezáleží
vždyť na tom nakonec zas tolik nezáleží...

Petra Šany Šanclová (* 30. září 1975 v Jihlavě). Vystudovala střední obchodní akademii, bydlí v Kobeřicích u Slavkova. Výborná zpěvačka a všestranná instrumentalistka (kytara, mandolína, flétna, tahací harmonika a klávesy; ráda by hrála i na bicí, nebo na perkuse, ale teprve s tím začíná) - prošla skupinou Bokomara a spolupracuje se Slávkem Janouškem a Vlastou Redlem.

Zpěváci předvedli jednak písničky každý ze svého repertoáru, jednak se “PSYCHIATRIO” představilo společně (Spokojená společnost, Zůstali jsme doma). Pánové potvrdili, že jsou výborní muzikanti. Díky nadšenému ohlasu museli písničkáři několikrát přidávat. Posluchači odcházeli z koncertu nadšeni a určitě přijdou zas. Poslední programy Kulturního střediska jsou pro lovosické občany přitažlivé a věříme, že tomu bude tak i v budoucnu.

Hz, foto (hv)

Tělovýchova a sport

Pan Vojtěch Srba - strůjce úspěchu lovosické házené

Házená je pro Lovosice dlouhá léta sportem číslo jedna, počátky mužské házené se tradují od roku 1957, ale ženská házená se v Lovosicích hrála ještě dříve, ženy hrály dokonce II. ligu. Házená se v těchto dřevních dobách hrávala na škvárové ploše s mantinely, na ni se v zimě nastříkala ledová plocha a hrál se zde hokej. Tyto počátky svého oblíbeného sportu dnešní trenér extraligového lovosického družstva házené určitě nepamatuje, je totiž podstatně mladší (mýlila jsem se, vzpomněl si). Do nové kryté haly Chemik dostavené v 80. letech už asi trénovat chodil.

Házená ale v popředí zájmu lovosických občanů zůstala a protože náš nový trenér, pan Vojtěch Srba je lovosickým rodákem (tedy narodil se v litoměřické porodnici) a lovosickou házenou poznal od svých prvních sportovních krůčků, požádala jsem jej o zodpovězení pár otázek pro házenkářské fandy a fanynky.

Pane Srbo, představte se prosím našim čtenářům.

Narodil jsem se v Litoměřicích dne 22. 1. 1977 a od narození jsem žil s jedinou přestávkou v Lovosicích (sezona 1999/2000, kdy jsem hrál za Frýdek-Místek). Zde jsem také vychodil základní školu, gymnázium jsem navštěvoval v Ústí nad Labem. v roce 2004 jsem v Praze na Karlově univerzitě dokončil studium nejvyšší trenérské licence „A“.

Jaké byly vaše první sportovní krůčky, kdo Vás přivedl k házené, jakými jste v Lovosicích prošel mládežnickými družstvy – až do odchodu z Lovosic.

S házenou jsem začal v 6 letech v přípravce (prvními trenéry byli pánové Berka a Komůrka), do roku 1998 jsem v Lovosicích postupně prošel věkovými kategoriemi – mladší žáci, starší žáci, mladší dorostenci, starší dorostenci, muži. V roce 1997 jsem utrpěl těžký úraz kolena, kvůli kterému jsem rok nehrál. I díky tomu jsem v té době začal působit jako asistent trenéra mladších žáků. V sezóně 1999/2000 jsem hrál za oddíl ve Frýdku-Místku, kde se však zranění kolene obnovilo a já jsem byl nucen ukončit svou aktivní kariéru ve vrcholové házené.

Ke čtyřstému výročí povýšení Lovosic na město se konalo 28.6.2000 v hale Chemik exhibiční utkání v házené mužů ALL STARS Lovosice - Česká republika. Za družstvo Lovosic nastoupili odchovanci Baumruk (Haukar Hafnarfjördur), Šuma (Solingen -SRN), Házl (Aue - SRN), Toman (Stockerau), Berka jr. (Dukla Praha), Krahulík a Srba (Frýdek - Místek), Čejka (Ostrava), Piskač (Plzeň) a další. Hrál jste za Lovosice ještě někdy později?

Od podzimu 2000 jsem působil opět jako asistent trenéra mladšího dorostu Jiřího Motla a další sezonu jsem již trénoval starší dorost. V Lovosicích jsem ještě 2 roky aktivně hrál a byl jsem i členem týmu v sezóně 2001/2002, kdy se Lovosice po tříleté přestávce opět vrátily do I. ligy. Rovněž starší dorostenci slavili v tomto roce úspěch – vybojovali 2. místo (v té době jsme je s Jiřím Motlem trénovali a vedoucím družstva byl Bedřich Frieser).

Kdy jste nechal aktivní sportovní dráhy a začal jste trénovat?

Bylo to v sezóně 2003/2004 – působil jsem v Lovosicích jako trenér I. ligy mužů. (Pozn. Vojtěch Srba získal v sedmadvaceti letech jako trenér s Lovosicemi v první lize bronz a navíc se jako asistent trenéra podílel na vítězství reprezentačního týmu ČR v kvalifikační skupině a postupu na mistrovství Evropy juniorů do Lotyšska.) Po sezóně 2003/2004 jsem dostal interligovou nabídku do Brna. V té době bylo v této Česko-slovenské lize 7 českých a 7 slovenských mužstev, ale interliga jako systém se neosvědčila. Odešel jsem do Brna, které bylo tu sezonu interligovým nováčkem a vytvořil zde trenérské duo s Františkem Hovancem. (Pozn.: novým trenérem Lovosic se stal Rudolf Havlík, bývalý reprezentant Československa.).

Po roce pobytu v interligovém Brně (z důvodu finanční krize oddíl ukončil činnost) jste se v polovině listopadu 2005 na žádost vedení našeho klubu vrátil do Lovosic a nahradil současného trenéra Rudolfa Havlíka. Máte za úkol, aby mužstvo před play off extraligy dosáhlo co nejlepšího umístění. Pod Vaším vedením družstvo hned dva zápasy, v 10. kole s Třeboní a v 11. kole v Brně, vyhrálo. Lovosice odvezly ve 14. kole 2 cenné body i z Frýdku-Místku, v 16. kole porazily Napajedla o 8 branek, ale hlavně v 15. kole poprvé zvítězily v extralize nad Duklou Praha. Nyní (6.3.) se s 28 bodovým ziskem usadili lovosičtí házenkáři na 4. místě tabulky. Jak to zatím vidíte pro Lovosice?

Chtěli bychom jít do play off ze čtvrtého místa a postoupit z něj do semifinále.

Čeští házenkáři s nestárnoucím lovosickým odchovancem Petrem Házlem (v posledním zápase s Makedonií v Plzni nastřílel 5 branek) si nedávno vybojovali cestu do červnového play off o postup na mistrovství světa 2007 v Německu. Tipujete, že Češi postoupí?

Pevně věřím, že naši postoupí, pokud budou všichni hráči zdraví. Mistrovství v Německu by mělo mít vysokou úroveň, házena je tam sport číslo 2 hned za fotbalem. Navíc mají krásné a moderní multifunkční arény a disciplinovanost Němců zaručuje vzorné pořadatele. Pro nás je výhodná i blízkost konání – určitě by tam jelo hodně českých fanoušků.

Co byste chtěl na závěr vzkázat našim čtenářům a fanouškům házené?

Chtěl bych občany Lovosic požádat, aby se přišli na naše zápasy do haly Chemik podívat a povzbudit nás. Věřte, že se hráči opravdu snaží o dobrou reprezentaci svého města, poctivě trénují, aby vyhrávali a  udělali svým fanouškům radost. Držte nám v závěru sezóny palce, budeme to potřebovat.

Trenérovi panu Vojtěchu Srbovi za lovosické občany slibuji, že palce držet budeme.

Děkuji za rozhovor.

Eva Hozmanová

Krasobruslení

Zlatá Brusle 2006

V sobotu 26. února 2005 uspořádal lovosický oddíl po tříleté přestávce opět závody Zlatá brusle. Přes několika letou odmlku startovala v závodě skoro stovka nejmladších krasobruslařů. Protože závody vzbudily zájem závodníků z blízkého i vzdálenějšího okolí, uspořádala TJ Lovochemie Lovosice také letos na Zimním stadionu v Lovosicích dne 25.2.2006 závod Zlatá brusle, tentokrát se konal již 26. ročník; v rámci Českého poháru v kategoriích žačky mladší a žačky a žáci nejmladší.

Závodu se tentokrát zúčastnilo okolo 70 závodníků z celé republiky. Závodilo se v pěti kategoriích od nejmenších (přípravka A a B) až po žačky mladší. Lovosické závodnice se určitě ani v tak velkém počtu neztratily a některé z nich obsadily přední místa. Nejlépe se umístily v kategorii žačky nejmladší Tereza Hrdličková na 3. místě a Eliška Zelená v kategorii přípravka A na 4. místě. Ale v této velké konkurenci nezklamaly ani ostatní lovosické závodnice.

Ředitelka závodu Ing. Marcela Bačáková uvádí: „Ve všech kategoriích jsme měli zástupce. Pro řadu nejmenších závodnic to bylo opravdu první vystoupení, při kterém předvedly, to co se za celý rok naučily. v kategorii přípravka B (což je předvedení naučených prvků ještě bez hudby - ty nejmenší děti) jsme měli i zástupce chlapce. Dík patří především nové trenérce paní Nadě Hrdličkové, jež dokázala děvčata na závod dobře připravit. v řadě nejmenších závodnic, (mnohé jsou teprve předškolního věku) se skrývá určitý talent. Věřím, že lovosické krasobruslení se dostane opět na dobrou úroveň.

Chtěla bych poděkovat všem sponzorům z Lovosicka a Litoměřicka, kteří nám pomohli závod uskutečnit. Dále bych touto cestou chtěla poděkovat všem rodičům, kteří se podíleli na přípravě a vlastním průběhu závodu. Nejvíce pak ovšem sekretářce závodu a pokladníkovi oddílu paní Laubové, která během příprav a samotného závodu odvedla největší kus práce. Tolik asi k vlastnímu závodu.

Oddíl má v současnosti cca 9 dětí (jeden chlapec). Pořádali jsme během roku nábor dětí a školu bruslení. Závodnice se letošní sezonu zúčastnily mnohem více závodů než vloni. Do konce sezony, což bývá v měsíci dubnu, na některé závody ještě pojedou (Litvínov, Chomutově, Bílině...), dále se oddíl zúčastní krajského přeboru, který se bude konat v Děčíně. Na závěr sezóny se bude konat na Zimním stadionu v Lovosicích závěrečná exhibice, kde lovosičtí závodníci předvedou, co vše se za celou sezónu dokázali naučit.“

Také se domnívám, že se nějaké talenty v Lovosicích objeví, ještě pamatujeme na krasobruslařky Květuši Kocovou, Ivetu Maškovou nebo Petru Mikulů, či Ondru Nováka, kteří Lovosice dobře reprezentovali i na republikových soutěžích. Od dětí to chce ale nejen talent, ale i vytrvalost a od rodičů nejen porozumění, ale také nějaká ta finanční vydání. Každý individuální sport je bohužel finančně náročný.

Paní inženýrce děkuji za rozhovor a přeji jí hodně radosti z malých závodnic a závodníků.

Eva Hozmanová

Lední hokej

TURNAJ o POHÁR ČESKÉHO STŘEDOHOŘÍ

V sobotu 4.3.2006 se na místním zimním stadionu odehrál další turnaj pořádaný celkem HC Lovosice.Pozvána byla mužstva HC Litoměřice,,A" -HC Hroch LTM a domácí.Ti nastoupily hned v úvodu proti favoritům Litoměřic,,A".Po úvodní třetině to vypadalo že Litoměřice splní svoji úlohu,avšak po druhé třetině se naši zvedly a zápas nakonec dovedly do vítězného konce.Velkou zásluhu na tom měly zejména hráči Kodýtek a Kasal(oba nakonec nasbíraly v turnaji po třech brankách).Lovosice tak vyhrály 7:6 a měly před sebou celek Hrochů.Zápas byl velmi vyrovnaný a po dvou třetinách vedly Hroši 4:3.V poslední třetině však naši polevily a nakonec prohrály zaslouženě 6:9.Do posledního utkání nastupovaly Hroši s vědomím že prohra i o dvě branky jim zajišťuje vítězství a to bylo vidět i na jejich hře.Velmi vyrovnaný zápas bez vyloučení(což se nedalo říct o předešlých dvou zápasech)nakonec vyhrálo Litoměřické,,A"čko 5:4.Velmi hezky se v zápase předvedl hráč Hrochů Červinka,který dal v zápase 3 góly.

závěrem bych zhodnotil turnaj jako dobrý,chyběla mu jen větší účast diváků a také více mužstev(některá odřekla).Turnaj by získal na atraktivitě a snad by přišly i diváci.No snad příště.

Nejlepší střelci turnaje: Červinka(Hroch),Vaněk(Hroch) a Horejsek(LTM,,A"), všichni po 4 gólech, nejlepší gólman turnaje byl Hrubý (Hroch)

1.místoHC HROCH LTM 2 body 13:11
2.místoHC LITOMĚŘICE „A” 2 body 11:11
3.místoHC LOVOSICE 2 body 13:15

Robert Zahradník

Házená

HÁZENÁ STARŠÍ ŽÁCI

V sobotu 11. února 2006 proběhl v Karviné další turnaj žákovské ligy. v nejtěžší skupině 3. kola se spolu střetli prakticky stejní hráči, kteří si před 2 roky rozdělili medaile na přeborech republiky (Jičín - zlaté, Karviná - stříbro, Lovosice - bronz), doplněné Brnem. Při absenci Brna (nehoda autobusu) byla sehrána pouze 3 utkání. v nich se v nejlepším světle představili starší žáci Lovosic, kteří zdolali několikanásobného přeborníka na jeho půdě a zcela deklasovali oslabený Jičín.

LOVOSICE-BANÍK KARVINÁ 18:17 (10:5)

První poločas byl zcela v režii Lovosických. Výborný Jelínek dirigoval útok, střílel a na středu tvrdil obranu. Jakub v brance přiváděl karvinské střelce do zoufalství. Pětibrankový náskok lovosičtí s přehledem udržovali i ve druhém poločase (29 min. 13:8). Série technických chyb Lovosic však dostala domácí do utkání (37 min. 16:14) a v posledních dvou minutách se odehrávalo nebývalé drama. Karviná se minutu před koncem dostala do vedení 17:16,na které odpověděli lovosičtí vyrovnáním. Poslední útok Karviné Jakub kryl a vzápětí byl v jasné střelecké pozici sražen Sýkora. Nařízený 7m hod proměnil Jelínek v dlouho oslavované vítězství.

LOVOSICE - HBC JIČÍN 26:8 (10:2)

Jičínští vzorovali základní lovosické sestavě jen v úvodu utkání (6 min. 3:2). Do poločasu bylo rozhodnuto. v druhé půli dorazila jičínské lavička.

Lovosičtí se předvedli v nejlepším světle. Důrazná obrana, rychlý přechod do útoku a pestrá hra byly účinné i pohledné pro diváka. Nejlepší výkon podal Jakub v brance, kdy svými zákroky přiváděl karvinské k zoufalství. Výborné výkony podaly Jelínek na středové spojce, křídla Sýkora a Kučera, spojky Polášek, Svozilek,a Kroupa. Dobře zahráli i ostatní hráči.

SESTAVA LOVOSIC: Jakub, Javorek - Jelínek (10 branek), Kučera(5), Sýkora(6), Polášek(5), Svozilek(4), Kroupa(6), Menhart(1), Nosek(2), Kadavý(2), Řehák(3).

TABULKA TURNAJE

1. HKM LOVOSICE6 bodů
2. BANÍK KARVINÁ4 body
3. HBC JIČÍN2 body
4. KP BRNO0 bodů

Trefný Marek, Vodička Miloš

V neděli 5.března se družstvo žáků HKM Lovosice zúčastnilo přípravného turnaje v Lounech. o vysoké úrovni svědčí účast 5 družstev žákovské ligy.

Starší žáci v turnaji zcela suverénně zvítězili a před 4. kolem žákovské ligy, který se uskutečnil 11.3. se představili v dobrém světle.

VÝSLEDKY LOVOSIC:

LOVOSICE-LOKO LOUNY14:10
LOVOSICE-SPARTA PRAHA15:6
LOVOSICE-SOKOL VRŠOVICE11:10
LOVOSICE-ČESKÁ LÍPA18:4
LOVOSICE-SOKOL PÍSEK15:7
LOVOSICE-WENDY MĚLNÍK20:8

TABULKA TURNAJE:

1. HKM LOVOSICE 12 bodú
2. SOKOL VRŠOVICE9 bodů
3. LOKO LOUNY 8 bodů

Nejlepší výkon v turnaji podal Kučera, který se stal nejlepším střelcem turnaje.Tradičně výborné výkony podaly na spojkách Jelínek, Svozilek a Polášek. Na křídle se dokázal prosazovat Řehák, dobré výkony podali i Kadavý, Nosek a Jirsák. Při absenci Jakuba v brance se ve výborném světle představili golmani Patrovský a Tůma.

SESTAVA LOVOSIC:

Tůma, Patrovský - Jelínek(23branek), Kučera(25 branek), Svozilek(16), Polášek(12), Řehák(11), Nosek(3), Kadavý(3), Jirsák.

Poznámka: v únoru proběhl v Nymburce kemp házenkářských nadějí, kterého se zůčastnilo několik desítek hráčú ze všech krajů ČR. Do reprezentace kadetů ČR byly z družstva starších žáků vybráni na post brankáře Jan Jakub a jako střední spojka Roman Jelínek. Oběma hráčům gratulujeme a přejeme hodně úspěchů.

Trefný Marek, Vodička Miloš

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8