Duben 2006 Lovosický dnešek - Strana 7

Pohledy do historie

VETERÁNI 2. SVĚTOVÉ VÁLKY

Dnes věnujeme vzpomínku panu Slavomírovi Stránskému, rodákovi ze Selce u Klapého, kde se narodil 21. ledna 1920. Podle jiných pramenů to bylo v roce 1919...

Po skončení školní docházky se vyučil knihařem. Někdy v polovině roku 1939 se rozhodl opustit okupovanou vlast a vstoupit do zahraničního odboje. Dostal se do Francie, kde počátkem začínající války, konkrétně 26. 9. 1939, hlásil u odvodní komise 1. čs. náhradního praporu v Agde na jižním pobřeží Francie v departementu Hérault. Byl shledán zdravotně způsobilým a odveden. Jeho odvodní list měl číslo 933. Poté byl zařazen do 1. čs. pěšího pluku, kterému velel plukovník Janouch. 15. ledna 1940 byl pluk zařazen do nově zformované 1. čs. divize (1-ére Divizion Tchécoslovaque), které velel generál Rudolf Viest (pozdější velitel 1. čs armády na Slovensku ve Slovenském národním povstání. Byl zajat Němci a v roce 1945 zahynul v koncentračním táboře Flossenbürg.

1 čs. pěší pluk byl pak v červnu 18940 nasazen do závěrečných ústupových bojů s Němci. v chaosu, který vznikl po porážce Francie se spolu s dalšími muži dostal lodí do přístavu Liverpool na západě Anglie. s ostatními vojáky byli soustředěni v prozatímním stanovém táboře v Colmondeley u Chesteru, asi 30 km jižně od Liverpoolu. Od 1. října 1940 byl příslušníkem 1. čs pěšího praporu Čs. samostatné brigády (Czechoslovak Independent Brigade Group), které velel pod krycím jménem Miroslav generál Bedřich Neumann.

Na podzim roku 1940 se brigáda přesunula do Leamingtonu – asi 30 km jihovýchodně od Birminghamu. 1.9.1943 byla přeorganizována na obrněnou (Czechoslovak Independent Armoured Brigade Group) a až do léta 1944 prodělávala výcvik v okolí Northamptonu. Od 8.3.1943 až do konce války jí velel generál Alois Liška C.B.E, D.S.O.

Slavomír Stránský byl nyní zařazen 1. tankového praporu. Výcvik byl prováděn na anglických tancích Crusader Mk.I., Mk II. a Mk II. a na amerických Shermanech. Po skončení výcviku se brigáda přesunula do oblasti Edingburghu ve Skotsku a přezbrojila na nové anglické tanky Cromwell a lehké americké Stuarty.

30. srpna 1944 byla brigáda odeslána na kontinent do Francie, kde byla od 5.10.1944 nasazena k obléhání stále ještě Němci obsazeného přístavu Dunkerque, které trvalo až do konce války.

Za tu dobu sice měla brigáda 167 padlých, 461 raněných a 40 nezvěstných vojáků, ale i ona rozdávala rány: vyřadila z boje přes 1 000 nepřátelských vojáků, a do 18.4.1945 zajala dalších 890 Němců.

Po skončení války byla přesunuta do vlasti. 20.5.1945 dorazila přes Plzeň na Klatovsko, kde byla umístěna a následně - již v rámci nové československé armády – přeznačena na 11. tankovou brigádu a definitivně umístěna do Plzně.

Pan Stránský byl tou dobou stále (jako kmenový příslušník 1. tankového praporu) v hodnosti rotmistra a funkci tankového mechanika přidělen do 3. roty jako zástupce technického důstojníka roty.

6.9.1945 byl v Žinkovech u Nepomuku demobilizován. Vrátil se domů k rodičům a posléze se usadil v Lovosicích, kde získal zaměstnání u ČSD. Bydlel v Marxově ulici, v čp. 3.

V době svého působení v Anglii se oženil a jeho manželka za ním po demobilizaci přijela. Pak ale nastala nepříznivá doba pro vojáky ze zahraničních odbojů, z nichž mnoho bylo bezdůvodně a nezákonně šikanováno. Z toho důvodu i pan Stránský uvažoval o návratu do Anglie a nakonec v roce 1948 se svou ženou emigroval; nejprve do Anglie a potom i do Australie. Ani zde však déle nezůstali a jejich cesta skončila v Jihoafrické republice, kde se natrvalo usadili v Durbanu, v provincii Natal u pobřeží Indického oceánu. Slavomír zde působil jako úředník ve státní službě.

Po roce 1990 jeho manželka s dcerou navštívila Slavomírovy příbuzné v Čechách, ale on si již ze zdravotních důvodů tuto cestu dovolit nemohl. Dcera své české prarodiče již také nezastihla mezi živými.

Pan Slavomír Stránský zemřel v Jihoafrické republice někdy v devadesátých letech.

Zdeněk Najman

Rozvoj města

Dopravní řešení v Lovosicích

V souvislosti s dokončením úseku 0807 dálnice D8 z Ústí nad Labem na státní hranici se předpokládá se nárůst dopravy po silnici podél Labe z Ústí nad Labem přes Lovosice na dálnici D8. S vedoucím odboru dopravy MěÚ Lovosice Jiřím Boučkem jsme si povídali jaká řešení dopravní situace se chystají v Lovosicích.

Probíhala jednání na Krajském úřadu Ústeckého kraje ohledně tohoto tématu. Na této silnici I/30, ve směru od Ústí nad Labem na dokončený úsek 0804 na dálnici D8 ve směru na Prahu, se opravdu počítá s nárůstem dopravy, zejména kamionové. Probíhala jednání, kde byl přítomen ředitel Ředitelství silnic a dálnic Praha ing. Laušman. Tato jednání probíhají i nadále i po schůzce na KÚ.

Tedy konkrétně, o jaká opatření se v Lovosicích jedná?

V jednání je rekonstrukce podchodu u Besedy. Počátkem března proběhla schůzka u starosty Lovosic za účasti zástupců ŘSD Praha a projektové firmy SUDOP Praha, a.s., středisko  Ústí nad Labem. Zde bude také rozhodnuto, jestli to bude stavba na stavební povolení nebo jen na ohlášení. Předpokládá se, že bude nutné stavební povolení, protože bude nutná přeložka sítí. Na 90% rekonstrukce tohoto podchodu bude uskutečněna ještě v roce 2006. Tato stavba by měla být dokončena ještě do doby ukončení stavby úseku dálnice D8 0807 z Ústí nad Labem na státní hranici.

Dále by se měla realizovat rekonstrukce křižovatky u Lidlu. Rekonstrukci komunikace prováděla firma Komastav Čížkovice při výstavbě Lidlu pro ŘSD Praha, ale tato rekonstrukce nebyla provedena podle platných norem. Zástupci ŘDS stavbu nepřevzali. Nastává problém, že Komastav by měl tuto stavbu provést znova podle platných podmínek norem. V současné době probíhají jednání na úrovni starosty města, jakým způsobem bude dále postupováno. V jednání je i vybudování kruhového objezdu na této křižovatce. Vše závisí na finančních prostředcích. Protože zde budou upravovat i chodníky, bude spoluúčast města nutná. Termín realizace není zatím určený. Bližší informace má starosta.

Křižovatka u obchodního střediska Lidl je v současné době považovaná za jednu z nejnebezpečnějších křižovatek na silnici 1/30 vedoucí z Ústí nad Labem. Po dokončení dálnice D8 na státní hranici, kdy se počítá s velkým nárůstem průjezdu aut, se zde situace ještě zhorší.

Podle schválené studie dopravního řešení v roce 2001 byly zahájeny některé úpravy uvnitř města. Byl publikovaný názor v článku Deníku Litoměřicka, že Zámecká ulice neplní svůj účel, neodklonila dopravu z centra Lovosic a neulehčila tak městu.

Tento názor je jiného člověka. Můj názor je, že doprava po Zámecké ulici je. Já to zde sleduji, auta projíždí na křižovatku hlavní silnice 1/30 plynule. Silnice je využívaná. Jestli-že někdo rozhodne, aby se provedla změna v přednosti v jízdě na křižovatce Zámecké a Přívozní ulice, já budu proti. Souhlasím s tím, že zatím nemáme řidiče tak vychované, aby dodržovali rychlost, která je určená v obci. Přívozní ulice je používaná dětmi, které chodí na sportoviště. Při změně přednosti v jízdě by byla ohrožena jejich bezpečnost.

Z jednání RM bylo uloženo starostovi zajistit vypracování studie umístění kruhového objezdu na křižovatce Terezínské ulice a ulice Zámecké, Mírové a Kostelní. Zástupci firmy Valbek spol. s.r.o. Ústí nad Labem provedou zaměření, zda kruhový objezd do tohoto prostoru vejde. Mělo by se to zjistit dříve, než se na této lokalitě zahájí stavba bytových domů v proluce „Mařík“ a naproti v Kostelní ulici. Stavba kruhového objezdu by pravděpodobně do těchto prostorů nepatrně zasáhla. Uvažuje se i o stavbě kruhového objezdu v ulici Evropské vedle Četransu.

Mimo opatření v rámci města, v souvislosti s dálnicí D8, počítá se např. s omezením dopravy na silnici I/30 z Ústí nad Labem?

Ano, byly projednány varianty odklonu dopravy mimo tento úsek. Něco jiného bude asi praxe. Těžko někdo donutí řidiče předpokládané možnosti odklonu dopravy dodržovat.

Doplňující informace nám dal ještě starosta města Jan Kulhánek.

„Projednali jsme i studii, která byla na řešení podchodu u Besedy vypracovaná. (Pozn. red.: S touto studií jsme naše čtenáře podrobně seznámili v LD 9/2005). Řešení se blíží k variantě A této studie, ale jsou zde ještě některé výhrady. Vše bude projednáváno s architekty. V současné době usilovně jednáme o způsobu financování. Je to stavba finančně náročná. Město Lovosice na to, aby to stavělo ze svého, v žádném případě nemá. Bylo jednáno o tom, že stavba podchodu musí být dokončená v roce 2006. Dohodli jsme se na pravidelných schůzkách tak, aby se tento termín dodržel“. A k situaci na křižovatce u Lidlu dodal: „K vybudování kruhového objezdu na křižovatce u Lidlu máme souhlas jak Policie ČR tak i dopravního odboru Krajského úřadu Ústeckého kraje. Protože je zde reklamace na živici a povrch vozovky, úprava křižovatky se bude muset předělat. Máme zájem na tom, aby byl objem reklamovaných prací proveden do nové úpravy křižovatky. Chodníky a veřejné osvětlení bude asi nutné provést za spoluúčasti města“.

(hv)

Druhá etapa čištění Modly

Zemědělská vodohospodářská správa Ústí nad Labem, jako správce toku, začala s čištěním náletových dřevin v dalším úseku břehů Modly. Tentokrát je to úsek od mostu u Lovochemie, kolem zahrádek za bývalým učilištěm, až k Lukavci. Měla by to být druhá etapa akce, která začala v březnu loňského roku vyčištěním břehů u ústí Modly do Labe. Důkladné a opakované údržbě břehů brání nedostatek finančních prostředků, které ZVHS na údržbu v Lovosicích má. Dřevo z náletových porostů bude na místě spáleno nebo odvezeno k dalšímu zpracování.

Celá tato akce byla započata již v roce 2004, kdy vodoprávní úřad odboru životního prostředí MěÚ Lovosice, ve spolupráci se správcem toku ZVHS, pracoviště Litoměřice, provedl kontrolu stavu koryta vodního toku Modla na území města Lovosice. Byly zjištěny některé nedostatky, jejichž odstranění podle vodního zákona je v kompetenci ZVHS. Dále bylo zjištěno, že nájemci nebo vlastníci odebírají vodu z vodního toku Modla bez povolení, což je porušování zákona o vodách. Podél Modly bylo umístěno i několik černých skládek odpadů ze zahrádek, které sahaly až do samého koryta. Do současné doby nebyly ještě všechny skládky odstraněny. Odbor životního prostředí MěÚ Lovosice již zahájil správní nebo přestupkové řízení s těmi, kteří porušují zákon o vodách a zákon o odpadech. 

Po vyčištění koryta Modly provedeném v loňském roce již není ani památky. Příroda je zatím mocnější. Ani opakované čištění břehů, kterou provádí ZVHS v dlouhých časových intervalech, nezajistí to, aby se Modla stala součástí oddychové zóny města. Taková úprava, alespoň v úseku od sportovišť k ústí Modly do Labe, bude muset provést město ze svých prostředků. Nejsou také vyřešeny majetkoprávní vztahy pozemků kolem toku. V letošním rozpočtu města se s takovouto zvelebovací akcí nepočítá.

(hv)

Spolky a sdružení

Svaz tělesně postižených hodnotil rok 2005

Uplynul rok 2005 a naše místní organizace Svazu tělesně postižených (dále STP), která je jednou z největších organizací v našem městě, informovala 14.2.2006 své členy o činnosti za uplynulý rok. Organizace má celkem 430 osob a sdružuje občany Lovosic a přilehlých obcí. Výroční schůze se konala v sále Kulturního střediska Lovoš v Lovosicích od 14 hodin. Na této schůzi byli přítomni jako hosté předsedkyně STP České republiky paní Helena Klasnová, předseda okresního výboru STP a ředitel Krajského centra STP pan František Ulahel, dále starosta Městského úřadu Lovosice pan Jan Kulhánek, vedoucí Domů s pečovatelskou službou v Lovosicích paní Libuše Haufová a za místní organizaci STP Libochovice paní Žalovičová.

Výroční schůzi zahájil předseda MO STP Lovosice Václav Betka a přivítal hosty a přítomných asi 240 členů STP. Kulturní vložku – country tance předvedli mladí klienti Diagnostického ústavu z Čížkovic. Poté přítomni uctili minutou ticha památku zesnulých členů. Předseda Betka pak přednesl zprávu o činnosti organizace za rok 2005; třináctičlenný výbor místní organizace pracoval i  v roce 2005 podle předem schváleného plánu práce. Ve výboru nahradila paní Altová paní Černou. Každé úterý od 9.30 do 12.30 probíhají v klubovně STP v Domě s pečovatelskou službou konzultační dny pro veřejnost. Byly zakoupeny kompenzační pomůcky, jejichž zapůjčení lze rovněž dojednat v kanceláři STP v Domě s pečovatelskou službou v Lovosicích.

Členská základna byla dále informována o novém zákonu o sociální péči, který začne platit od 1.1.2007; členové výboru prošli k tomuto zákonu školením. Někteří další členové STP pracovali i v komisi pro komunitní plánování a v komisi dopravy a veřejného pořádku. Následovaly volby – stávající výbor byl členskou základnou zvolen na další čtyřleté funkční období a volby delegátů a náhradníků na okresní konferenci, která se bude konat 30. března v Terezíně v restauraci „Kamp“. v září 2006 se uskuteční celostátní sjezd STP v Praze.

Pokladní a revizní zprávu za rok přečetla paní Hartová a seznámila přítomné i s návrhem rozpočtu na rok 2006. Na příspěvcích od členů bylo vybráno 25 760,- Kč. Výlety v roce 2005 zhodnotila paní Marie Betková ( 3 byly poznávací – Jaroměřice nad Rokytnou a Třebíč, 2. zájezd – Manětín a Plasy a 3. zájezd Doksany, Mělník a Kokořín), několik zájezdů bylo nákupních (do Ředhoště a do Polska – Kudowa Zdroj) a konaly se také výlety za tancem na Lounskou třináctku do Dobroměřic; přednesla i nabídku jednodenních zájezdů a ozdravných pobytů na rok 2006. Opět se budou konat nákupní zájezdy do Polska a Ředhoště a dle zájmu i zájezdy během roku do Dobroměřic na Lounskou třináctku. Poznávací zájezdy jsou pro rok 2006 plánovány tři: 4. května do Kroměříže, 18. července na Rumbursko a do Děčína a 5. září do zámku Krásného Dvora u Podbořan, Nového Hradu u Jimlína a Loun. v červnu 2005 proběhl rekondiční pobyt v Janských Lázních a v září a říjnu 2005 ozdravné pobyty ve Sloupu v Čechách. Ve spolupráci s DPS Lovosice a sociálním odborem MěÚ jsou připravovány také zájezdy do divadel.

Zajímavý příspěvek přednesl člen komise dopravy a veřejného pořádku pan František Kruml. Pro invalidy byla zásluhou výboru STP zřízena některá parkovací místa, a to 1 místo u Městského úřadu, 1 místo v ulici 8. května mezi lékárnou a bankou, 1 místo v ulici Školní u lékařů a 2 místa v ulici Tovární. Při rekonstrukci parkoviště u Plusu se na tělesně postižené zapomnělo (původně zde byla vyznačena tři parkovací místa), ale tento problém by měl být do konce března vyřešen.

V diskusi pak vystoupili hosté: starosta Jan Kulhánek hovořil o dopravě v Lovosicích a pochválil jak činnost STP, tak spolupráci výboru s Městským úřadem. Předseda OV STP Ulahel pochválil lovosickou poradenskou službu pro členy i plánované zapůjčování kompenzačních pomůcek a přítomné pozdravila také předsedkyně STP České republiky paní Helena Klasnová. Paní Žalovičová vystoupila s příspěvkem za MO Libochovice, která má 270 členů.

Se současným stavem členské základny seznámila přítomné jednatelka, paní Hermína Hyngarová. K 31.12.2005 měla MO STP Lovosice 430 členů – nových členů je 37, 14 členů v minulém roce zemřelo. v roce 2005 bylo z evidence vyloučeno 90 členů, kteří v posledních 2 letech nezaplatili členské příspěvky.

Řešil se také problém příspěvků ve výši odvádění 7,- Kč/člen vyšším orgánům STP.Předsedkyně STP v ČR paní Klasnová sdělila přítomným, že odvod není povinný ze zákona, ale že to závisí na dohodě s OV STP (u nás OV STP Litoměřice). Nakonec se po diskusi příspěvek ve výši 5,- Kč na OV STP a 2,- Kč na KV STP odsouhlasil; část členů však o nutnosti jeho poskytnutí přesto pochybovala. Poté seznámil předseda OV STP Ulahel přítomné s rekondičními pobyty v ČR na rok 2006 a paní Libuše Žamberská ze Svazu postižených civilizačními chorobami s červnovými rekondičními pobyty v zahraničí (Slovensko – Velký Méder, Bibione – Itálie a TISNO u Šibeniku – Chorvatsko). Závazné přihlášky na zahraniční pobyty lze podat v pondělí a úterý v DDM ELKO Lovosice.

Nezapomínalo se ani na členy dříve narozené, kterým v průběhu roku zasílala paní Libuše Blínová k jejím výročím blahopřání. Týká se to k 70., 75., 80. a 90. narozeninám. Veškeré aktualizace pro členy i občany města jsou zveřejňovány ve vývěsní skřínce, která je umístěna poblíž nové budovy Městského úřadu. Spolupráce s Městským úřadem Lovosice je na velice dobré úrovni /realizace bezbariérových přístupů, práce v komisích MěÚ/ a Město Lovosice poskytuje MO STP každoročně i  příspěvek na činnost. MO STP pomáhají i sponzoři, kterým členové STP Lovosice za jejich dary děkují. Závěrem bylo přečteno usnesení z výroční členské schůze a předseda závěrem popřál přítomným zdraví a štěstí v celém roce a schůzi ukončil.

Hz

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 7