Leden 2006 Lovosický dnešek - Strana 9

Z našich škol

115. výročí 1. ZDŠ

Letošní rok se stal jubilejním pro l. Základní školu v Lovosicích - 18.11. oslavila 115. výročí založení.Celý den se nesl ve sváteční atmosféře. Rodiče se mohli dopoledne podívat do všech prostor školy a žáci je ochotně prováděli i s náležitým komentářem. Celá budova byla vyzdobena žákovskými pracemi a těm zvláště vydařeným exponátům byla věnována speciální výstavka. K odpolednímu programu byli pozváni všichni vyučující, kteří zde působili. Celkem se sešlo 121 bývalých i současných pedagogů, kteří srovnávali dnešní i tehdejší vybavení školy, chválili vše nové nejčastěji se slovy: " No to tu za nás nebylo." Každý účastník dostal na památku sluníčko, které připravily děti na kroužku keramiky.

U připraveného pohoštění si všichni vyprávěli historky ze školních lavic, vzpomínali na své žáky i na události, které k životu naší budovy patřily.

Všichni přejeme naší škole šikovné žáky a tvůrčí učitele a aby byla dále jedním z pilířů vzdělání v Lovosicích, jako tomu bylo posledních 115 let.

Mgr. Michaela Vochomůrková

Máme rádi zvířata

V měsíci listopadu žáci 3. třídy ZŠ A. Baráka v Lovosicích vytvořili v suterénu školy výstavku s názvem „Máme rádi zvířata". Děti přinesly z domova svá plyšová zvířátka, v rámci pracovních činností jim vyrobily klece, a pak je samy instalovaly - včetně nástěnek. Svůj projekt dovršily exkurzí do hiporehabilitačního centra Valdek ve Slatině pod Hamburkem. Manželé Švehlovi a jejich spolupracovníci jim ochotně ukázali vše, co mají ve středisku k dispozici a s čím vším pracují. Dětem se koně zdáli být tak velcí, ale po poučení, jak se mají ke koním chovat a jak k nim přistupovat, si všichni koníčky pohladili a nakrmili je tvrdým chlebem přineseným z domova. Potom se zahřáli teplým čajem v jízdárně, a na závěr si šli hrát ven se psy. Tady zase uplatnili svoje zkušenosti z přednášky „Jak se bránit před rozzuřeným psem " - i když tito psi rozzuření opravdu nebyli. Děti s radostí přijaly pozvání na projížd'ky na koních, ovšem až někdy bude tepleji. Už se moc těší.

Iva Dragounová

DDM Elko

MISS POUPÁTKO SE BLÍŽÍ

V úvodu bychom chtěli popřát všem čtenářům a našim příznivcům úspěšný vstup do nového roku. Nyní se ještě na chvíli vrátím do roku starého..

Náš turistický oddíl Vejři uskutečnil letos již 14.ročník pochodu na Lovoš. 237 účastníků se vydalo na trať plnou soutěží, zaměřených na téma „cestovatelé po světě“. Hned po startu v Elku plnili první úkol - z morseovky vyluštili, že mají z modelíny vytvořit pamětní medailonek pro pořadatele. Z dalších soutěží se zmíním o chytání rybiček z korkových špuntů, ukrytí potravin před vlky, stavění sněhuláků z polystyrenových koulí, chůze v potápěčském obleku, přiřazování obydlí k různým národnostem. V cíli cesty pak na všechny čekalo občerstvení v podobě vánočky a čaje, pamětní medaile a propagační materiál města Lovosic.

Na prvním místě se umístil oddíl Klub lesní moudrosti - Šprýmachři  z Roudnice nad Labem, na 2. místě Vejři z Lovosic (po několika letech konečně na stupni vítězů) a na 3. místě opět účastníci z Roudnice - tentokrát ti nejmenší spolu s rodiči. Všem moc gratulujeme a děkujeme všem pořadatelům, kteří každoročně za každého počasí stojí na stanovištích.

6. prosince Elko navštívili Čert, Mikuláš a Anděl, kteří přišli pobavit, postrašit naše nejmenší a potom si s nimi zatančit. Dětí bylo dost a proto jsme museli uskutečnit dvě etapy.

Pro všechna odvážná děvčata, kterým ještě nebylo 11 let připravujeme 6. ročník soutěž MISS Poupátko, která proběhne ve čtvrtek 2.února v DDM. V této soutěži nejde o krásu, ale spíše o odvahu vystoupit před veřejností a předvést něco ze svých dovedností a schopností v rozhovoru s moderátorem, ve volné disciplíně a praktické části. Poslední disciplínou je už tradičně v naší soutěži módní přehlídka v oblečení ve kterém se cítí co nejlépe. Uchazečky o tuto soutěž si mohou vyzvednout přihlášky v době od 10. ledna v Elku. A co je velmi důležité: nezapomeňte se už nyní připravit na volnou disciplínu, která bývá klíčovou. Bližší informace na telefonním čísle 416 532505.

Hamerníková

Mateřské školy

NOVÁ OCENĚNÍ NAŠICH DĚTÍ

Na začátku školního roku zavládlo v naší mateřské škole hned dvojí veselé vzrušení.

Nejprve jsme obdrželi pozvánku a vyhodnocení Mezinárodní výstavy dětské kresby a grafiky „Krásná jako kvítka..." z Havířova, kde se opětovně umístily v užším výběru dvě dívky z naší školky. Malovaly na téma „Moje město". Klára Bendová uspěla s prací znázorňující naši školku a Jolana Jaklová, která kreslila cukrárnu pana Johna. Vzhledem k velké vzdálenosti jsme vernisáž neabsolvovali.

Podruhé jsme se zaradovali po obdržení pozvánky na vyhodnocení literární soutěže v rámci XV. ročníku festivalu „Jičín- město pohádky". Téma bylo příznačné: „Pohádka" a byla jí myšlena pohádka, kterou vymyslí děti a mladí lidé do 18 let. Porota se rozhodla udělit čestné uznání „...mladým spisovatelům z MŠ Lovosice..." za pohádku „Když věci oživnou". Děti výborně obstály ve velké konkurenci více, než 200 soutěžících z celé republiky.

Slavnostního vyhlášení výsledků jsme se zúčastnili 8.září v loutkovém divadélku Srdíčko i se zástupci dětí. Atmosféra byla plná očekávání, zástupci našich oceněných dětí obdržely čestná uznání, několik pohádkových knih a drobné upomínkové předměty.

Příjemnou atmosféru zpestřila herečka Tereza Kostková, která přečetla několik nejúspěšnějších pohádek. Na fotografii jsou děti z naší školky vyfoceny právě s ní.

M.Novosadová, MŠ Terezínská

Prosinec v mateřské škole v Terezínské ulici

Zimní období je jako přímo stvořené k tomu, abychom hluboce procítili atmosféru pohody v útulném teple mateřské školy a domova, vychutnali si všechny vůně, které nám přinášejí zimní svátky – a že jich je! Pro děti je nejpřitažlivější právě doba jejich příprav spojená s tím, že se na ně těší....

5. prosince přišel do naší školy Mikuláš s čertem. Však už jsme na ně čekali a byli připraveni, dokonce jsme pro ně uspořádali,čertí besídku‘... Třídy se zaplnily rodiči a příznivci, aby společně s námi prožili sváteční odpoledne.

Navštívili jsme vánoční výstavu betlémů a vánočních motivů v Lovoši. Pekli jsme medové perníčky a zdobili je pro radost svoji i svých nejbližších. Součástí Adventu se stala i výstavka výtvarných prací našich dětí. Věnovali jsme je na výzdobu Léčebny dlouhodobě nemocných v Litoměřicích, aby udělaly radost babičkám a dědečkům, kteří tam pobývají.

15. prosince nás pěknou pohádkou potěšilo Sváťovo dividlo.

Vánoce jsou spojeny s množstvím koled, popěvků a zvyků, ale i s láskou, pohodou a klidem. Symbolizují naději a víru v návrat slunce a sním tepla, světla a nového života.

Děti si k tomu složily básničku:

Rok má dvanáct měsíců – poslední je prosinec.
Vždy nám sebou přináší to nejlepší na konec.
Až zas bude padat sníh, sednama si u kamen,
zazpíváme koledy, přivítáme Štědrý den...

Věra Sailerová

 

Sedmiletou Silvinu adoptovaly děti ze Základní školy Antonína Baráka

ADOPCE NA DÁLKU

V roce 2004 adoptovali žáci 1. ZŠ v Lovosicích indickou holčičku jménem Neha Banu, která v té době chodila do 4. třídy a navštěvovala školu Government Urdu Primary ve městě Chilur. Jejich záslužný čin inspiroval tři děvčata ze ZŠ Antonína Baráka a to Evu Kavkovou, Janu Pokornou a Jaroslavu Vernerovou, nápad projednaly s ředitelkou školy Mgr. Marií Pelikánovou a po kladné podpisové akci, která mezi žáky ve škole proběhla, hledaly s paní ředitelkou vhodné dítě na internetu. Předem se všichni dohodli, že to bude holčička, protože chlapce spíš rodiče nechají do školy chodit.

Nakonec žáci našli na internetu Diecézní charity v Hradci Králové nabídku s 5 dětmi a  vybrali si stejně jako 1. ZŠ děvčátko z Indie. Vybraná dívenka se jmenuje Silvina Souza a narodila se 14.10.1998 v obci Watra. Její Otec Leo Souza je zemědělec a maminka Anita je v domácnosti. Silvina má ještě osmiletou sestru Alvinu, která navštěvuje 3. třídu a čtyřletého bratra Domnica, který chodí do školky. V nabídce „Adopce na dálku“ je i Domnic. Celá rodina je římskokatolického vyznání, mateřský jazyk je Konkani (zřejmě druh indického jazyka, kterým se mluví v oblasti města Londy – děti se ve škole učí také anglicky). Silvina velmi touží po vzdělání, chodí do 1. třídy, je šikovná a pilná. Po ukončení studií by se ráda stala učitelkou. Otec má velmi malý výdělek, který nepostačuje k tomu, aby uživil rodinu a zaplatil za děti i školní poplatky (v Indii se platí školné i na základní škole). Roční poplatek za adopci činí 5.000,- Kč, v první sbírce bylo vybráno 2.090,- Kč a částka pro 1. čtvrtletí už byla odeslána. Do pomoci děvčátku se zapojilo přes 200 žáků a učitelů a žáci si se Silvinou budou dopisovat anglicky. Ve škole už také mají Silvininu fotografii. Celá škola si přeje, aby se jejich „dítě“ dobře učilo a aby Silvina brzy napsala. Jsou ty naše lovosické děti hodné, že chtějí někomu pomoci – ne všude je vzdělání dětem dostupné.

Hz

Pro děti

(Matoucí) Encyklopedie pro děti

DĚLBA PRÁCE

Dělba práce je důležitá, aby bylo všechno jednodušší. Někdo se stará o dobytek, někdo ho zařízne a my pak to sníme. Někdo zase hlídá v bance peníze, aby se někam neztratily. Podle toho, co kdo dělá se pak dostává plat. Dnes má každý poměrně hodně. Kdo pracuje v bance má hodně peněz. Kdo se stará o dobytek, má hodně práce. Někdo je povoláním rentiér a ten jenom leží na kanapi a čeká až mu přijde renta. Když mu přijde renta, musí čekat na novou a tak pořád dokola, což je stereotypní zaměstnání. Každá práce je těžká, ale bez práce nejsou doláče.

LOĎ

Loď je vlastně takové auto, které nemůže jezdit po silnici, jelikož nemá kola. Proto ji raději strkáme do vody, kde může plavat. Když loď neumí dobře plavat jmenuje se nejspíš Titanic. Potom se může utopit a jako poslední se utopí kapitán, protože ostatní mají přednost. Za místo v Titanicu se platí hodně peněz, ale to nevadí protože peníze si stejně do hrobu nikdo nevezme. Loď může mít plachtu, aby se nemuselo veslovat. Naše nejznámější plachta byl Jindřich. Když se pluje lodí, někdy se stane, že se objeví nový kontinent. Když se žádný kontinent neobjeví, říkáme tomu inkontinence.

MELOUN

Meloun je kulatý jako míč, ale když se do něj kopne, rozprskne se na všechny strany. Proto se meloun většinou jí. Meloun má v sobě černá semínka, ze kterých se sázejí nové melouny. Někteří lidé ale raději sázejí sportku a potom mohou vyhrát i 60 melounů. Díky tomu pak nemusejí pracovat, což je hezké.

NEHODA

Není dobré to na silnici do někoho napálit protože to je nehoda. Může se třeba stát že člověk telefonuje, kouří a už nemá čas otočit v zatáčce volant. Když automobil narazí obvykle se trošku zplacatí a je v něm stísněné prostředí. Člověk z toho může být dost pokroucený. Někdy člověka přežvejkne na přechodu tirák a to není hezké, protože mohl chvíli počkat. Na silnici mají být lidé ohleduplní. Nehoda se také stává na stavbě, když na člověka spadne betonový panel. To bolí. Proto je lepší nosit helmu. To pak nebolí...

NOTORIK

Notorik je pán, kterého nebaví pít vodu, jelikož je v ní chlor... Je to veselý pán, ale není od něho hezké, že bije svou ženu. Jeho žena mu dává celý plat, aby si mohl koupit rum. Rum se totiž dává do bábovky, ale notorik nejí bábovku a tak ho pije samotný. Notorik pije často, takže je hodně vytížený a nemá čas chodit do práce. Často má notorik v bytě bílé myšky. Možná, že notorik pije rum, aby zapomněl, nebo někdy proto, že je umělec. Někdy notorik pije rum proto, aby zapomněl, že je umělec. Může si v tom případě i uříznout ucho. Notorik má tvrdé játro a proto dřív umře. To je výhodné, protože pak už nemůže bít svoji ženu.

OPERACE

Když Ti oslepne střevo, přijde doktor a rozřízne ti břicho. Tomu se říká operace. Když řežou jedno břicho dva doktoři, říká se tomu koperace. Když se rozřízne břicho více lidem najednou, říká se tomu vojenská operace. Sám doktor by to nezvládl, takže to musejí dělat vojáci. Může se stát, že se rozřízne břicho i nějakému matematikovi. Tomu se říká matematická operace.

QOČNA

Qočna je slepice, která porodila vajíčko, qoká a chce z něho vysedět kuřo. Sedí na vejci tak dlouho, až to vejce přestane bavit a vylíhne se z něj kuřo. Někdy Qočna usedne i na sádrové vejce, ale to je tak natvrdlé, že se z něj většinou nic nevylíhne i když qočna qoká jak o život.

PYSK

Každý člověk má nejméně dva pysky. Nejhezčí pysky mají prý ženy. Mnohdy proto často pyskují. Když se sejde pták a pysky, vznikne z toho nejspíš ptakopysk. Na pysky lze též pískat nebo se případně mezi pysky může žmoulat propiska.

RIZOTO

Když je nějaké jídlo nedobré až vyblité, bývá to obvykle rizoto. Rizoto je ale užitečné, když v závodní kuchyni něco zbude, jelikož se to do toho nahází. Rizoto je zajímavé tím, že se kolikrát vezme dobré maso, dobrá zelenina a dobrá rýže a tím, jak se to smíchá, to fšecko přestane být dobré. Proto rizoto nikdo nemá rád a hodné maminky ho nevaří.

ŘEDITEL

Ředitel je pán, který přesně ví, co děláme špatně. Dost často je to něco, co jsme si mysleli, že děláme dobře. Skoro každý dospělý člověk má svého ředitele. Dokonce i ředitelové mají někdy své ředitele. Ředitel se dost často zřídí a pak se musí všechno řídit bez něj. Potom si každý dost odpočine. Ředitel je ředitelem buď proto, že umí řídit, nebo proto že je dělnického původu, nebo proto, že je kamarád jiného ředitele. Někdy ale nastane ta kombinace, že ředitel není dělnického původu, neumí řídit a nemá ani žádného kamaráda. Takový člověk se nazývá velmi úspěšný a cílevědomý muž. Někdy může být ředitel i žena, ale to jsou výjimky. I když ředitel neumí řídit, většinou to nikomu nevadí, protože má limuzínu a osobního řidiče, který řídí za něj.

SMRT

Když člověk natáhne bačkory, obvykle u něho nastane smrt. Přestane se hýbat a odmítá komunikovat s okolím. To není hezké, protože už nemůže chodit do práce, platit daně ani Ti koupit zmrzlinu. Aby nepřekážel šoupne se většinou do dřevěné truhly a zakope se do země. Může se také nechat zpopelnit. U nás se člověk po smrti v prach obrátí, ale třeba indiáni odejdou do věčných lovišť a Indové do Nirvány. Potom člověk putuje do nebe, nebo do pekla. Do nebe se dostanou Ti, kteří neříkají kurva a nepoužívají antikoncepci. Také se nedoporučuje dovolit svým dětem transfůzi. V pekle sedí čerti a dělají s lidmi něco jako barbekjů. Trochu to asi bolí. A pálí...

ŠIŠKA

Šiška se jmenuje šiška, jelikož je elipsovitého tvaru. Rozeznáváme celkem tři kategorie šišek. Šišky smrkové, šišky salámu a šišky s mákem. Některé šišky se po sobě házejí, jiné se po sobě raději neházejí, protože to pak bolí, když to člověk schytá do šišky. Zvláštním případem šišky je rugbyový míč.

TATÍNEK

Tatínek je ten pán, co psal před třemi měsíci mámě. Když přijede, koupí ti čokoládu a vezme tě na kolotoč. Někdo má tatínka doma a potom tatínek pije pivo a čte na gauči noviny. Někdo říká, že tatínek je jistě vždy nejistý, ale nikdo neví, kde se v něm ta nejistota pořád bere. Jednou z tebe možná také bude tatínek, takže by ses na to měla dobře připravit.

TĚHOTENSTVÍ

Někdy se stane, že někdo nedával pozor a potom splyne vajíčko se spermií. Proto děti, dávejte ve škole vždycky pozor. Když tahle věc nastane většinou se z toho otěhotní, což se stává hlavně ženám, jelikož jsou nepozornější. V ženě začne růst plod, což by mělo být pokud možno dítě. Tento stav se nazývá jiný. Ze ženy se stane budoucí maminka a není dobré jí mlátit a shazovat ze schodů, protože by mohla o dítě přijít. Také by se měla pustit v tramvaji sednout, aby v zatáčkách nemlátila břichem o stěny a dítě nevyklopila. Když dítě v břiše vyroste, musí někudy ven. O to se starají doktoři, kteří dítě z ženy většinou nějak vytáhnou. Většinou tudy, kudy přišlo, ale není to tak snadné, ježto dítě se někdy zapresuje tak, že ho musejí páčit dost dlouho. Když se to narodí, pleskne se to po zadku, jelikož život se s nikým nemazlí.

ÚL

Úl je krabice, která pořád bzučí. Náš nejznámější úl je Petr Uhl. Je to pán, který se snaží, aby se černí lidé, s  nimiž on sám  nežije, se nemuseli tvářit, že jsou bílí a aby mohli jít na diskotéku. Nemělo by se do něj strkat klacík, protože pak vyletí včely a poštípou tě. Úl také dává med, který je zdravý a sladký, protože ho nasbíraly včely a dost se přitom nadřely. My jim ho ale sníme.

VESNICE

Vesnice je místo, kde nikdo nechce bydlet, jelikož tu nic není, jenom králíci, slepice, hnůj, staří lidé a dobytek. Vesnice je chudá, protože se tu pěstuje zemědělství, které musí živit celou republiku. Na vesnici se chová drůbež, proto se tam hodně kdáká. Někdy se tam – bohužel - kdáká i po setmění, kdy už by všechny slepice měly dávno spát.

XICHT

Xicht je přední část člověka od hlavy výše, neboli tvář. Xicht pochází z němčiny, ale to neznamená, že xichty mají jen Němci. Na druhou stranu jsou lidé, kteří xicht vůbec nemají a mají jenom velkou hubu. Někdo má naopak celý takový xicht, že je lepší dívat se na něj z druhé strany hlavy.

ZAHRÁDKA

Zahrádka je místo, kde si pěstují zeleninu lidé, kteří jsou líní si ji koupit v obchodě. V zahrádce leze žížala a díky tomu je tu pěkný humus. V zahrádce se rýpeme a škubeme plevel, aby nám to rostlo. Aby nám to nesnědla housenka, postříkáme ji jedem a ona scípne. Jinak by to bylo okousané. Když máme zbytky, házíme to na zahradě na jednu hromadu a to je pěkný hnůj. Nejmenší zahrádka je květináč. Kdo nemá ani květináč je bezzemek.

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9