Leden 2006 Lovosický dnešek - Strana 8

Z kultury

Lovoš dýchal Adventem

První adventní neděle připadla letos na 27. listopad. V mnoha rodinách byly zapáleny první svíčky na zeleném adventním věnci, první adventní mši celebroval v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích biskup Pavel Posád, většina obyvatel naší země se začala připravovat na Vánoce. Ulice už zkrášlila vánoční výzdoba, v Lovosicích byl druhou adventní neděli 4. prosince slavnostně rozsvícen vánoční strom a ozdoby v městských ulicích, nejkrásnější svátky roku se kvapem blížily. V tomto období přípravy na Vánoce byla pro návštěvníky připravena ve dnech 5.12. až 9.12. Velká výstava betlémů a vánočních motivů, adventních věnců a dalších vánočních výrobků. Vánoční inspiraci připravily Občanské sdružení Šance, Klub lidových tradic z Břízy u Roudnice nad Labem, Klub lidové tvorby Praha, Střední průmyslová škola, Střední odborné učiliště, Odborné učiliště a Učiliště Lovosice a naše Kulturní středisko Lovoš ve velkém sále.

Ten, kdo se přišel podívat, nelitoval. Hned u vchodu byla samostatná expozice žáků oboru květinových a aranžérských prací SPŠ, SOU, OU a U Lovosice, kde byly k vidění ty nejroztodivnější fantazie na vánoční stromečky, třeba i v podobě spirály, a mnoho druhů adventních věnců. Následovaly adventní věnce, betlémy a vánoční stromečky dospělých mistryň. Betlémy byly z těch nejrozmanitějších materiálů, nejvíce bylo ale těch dřevěných s obrázky. Nechyběl betlém paličkovaný a vedle něj i stromeček s paličkovanými ozdobami – ten byl prostě kouzelný. Některé betlémy byly z keramických figurek, betlémy papírové třeba i na téma indiánské, betlém z oblečených papírových figurek či betlém z vizovického pečiva a betlém křížkově vyšívaný na kanavě či betlém voskaře z křivoklátu na svíčce, celkem jich bylo přes šedesát. Zaujaly obrázky Svaté rodiny malované na skle, ty dříve patřily do každé chaloupky, i zasklené betlémy paličkované. Velmi zajímavý byl dřevěný vyřezávaný betlém zezadu osvětlený, na dálku voněl betlém perníkový, překrásné byly betlémy porcelánové z Porcelánky v Karlových Varech a v Duchcově; jedním z největších byl betlém s figurkami ze šustí, kde bylo alespoň 50 figurek, mezi nimi pastýř s ovečkami, muzikanti i Tři králové. Jeden z betlémů byl chodský, jiný z Náchodska či Ústeckoorlicka, další pocházel dokonce z Řecka. Inspiraci mohly dodat vystavené adventní věnce či různé netradiční ozdoby, háčkované, paličkované nebo keramické. Mistryně Dagmar Zöldová předváděla výrobu figurek ze šustí (její doménou je ale paličkování), paní Zuzana Bílá zdobila perníčky. Paní Marie Dolanská je specialistkou na figurky ze slaného těsta, zde ale předváděla zhotovování. Paní Vladěna Stuchlá se zase zaměřila na tvorbu adventních věnců. Některé z výrobků bylo možno i zakoupit, čehož využili i malí návštěvníci ze škol, kteří kupovali opravdu hezké (a levné) dárečky maminkám či sourozencům. I já jsem našim přinesla domů ukázku šikovných prstů našich mistryň. Prodejní byla i výstavka praktických předmětů – výrobků seniorek z penzionu v Litoměřicích; byly to dětské nákupní tašky s veselými motivy a ručně pletené ponožky.

Inspirací pro zdobení vánočního stromku se také našlo dost. Což takhle ozdobit stromek jen perníčky nebo naopak mašličkami, ozdobami z hoblin či figurkami ze šišek? Na jednom smrčku vysely jen samé ozdoby vyřezané z bílého dřeva, a jak mu to slušelo. Zkrátka každý stromeček se pyšnil jinou výzdobou. Můžete to příští rok doma zkusit také.

Předvánoční výstava se konala v sále Kulturního střediska Lovoš již podruhé a myslím, že na návštěvnost si organizátoři (tehdy hlavně organizátorky) nemohli stěžovat. Dříve bývaly výstavy v Domě dětí a mládeže ELKO Lovosice, ale tam je sálek opravdu velmi malý a bylo tedy možno vystavit jen málo krásných předmětů. Takhle může návštěvník získat skutečně hojnost inspirace pro vánoční výzdobu svého domova a radostné dny sváteční pohody. A brzy po svátcích nás čeká ještě oslava Silvestru, lovosický podvečerní ohňostroj a doufejme, že pro všechny Šťastný Nový rok 2006. Na shledanou v Novém roce!

Hz

Fotografií se vracíme ke koncertu Pavla Nováka, který Kulturní středisko „Lovoš“ připravilo 23. listopadu. Náš bývalý špičkový zpěvák - ač po zdravotní stránce ne zcela v pořádku - předvedl pořad opravdového profesionála a člověka, který přes minulá hvězdná období zůstal milý a přátelský.

Tělovýchova a sport

Jakub Živec mistrem republiky

LOVOSICE/ČESKÁ LÍPA - Mistrovství České republiky v přespolním běhu mužů, žen, juniorů, juniorek, dorostenců, dorostenek, žáků a žákyň pořádal tuto sobotu atletický oddíl v České Lípě. Lovosický oddíl representovali čtyři závodníci. V běhu na 2000 m žákyň Lucie Žďárská, v běhu na 3000 m žáků Jakub Živec, v běhu na 6000 m žen Květoslava Pecková a v nejdelším běhu na 10000 m mužů Jaroslav Chramosta. Nejlepšího výsledku dosáhl Jakub Živec. Potvrdil roli favorita když v cíli svého závodu za sebou nechal celé startovní pole 48 závodníků. Jakub tak obhájil titul mistra republiky z halového závodu ve strahovské nafukovací hale a dále titul z mistrovského závodu v Jablonci nad Nisou.

„Letošní sezóna se velice vydařila, s Jakubovými výsledky jsem maximálně spokojen. V příštím roce bychom chtěli navázat na letošní úspěchy a to ve starší kategorii, kategorii dorostenecké, do které Jakub postupuje,“ zhodnotil letošní zápolení svého svěřence a plány pro příští rok Drahomír Venclíček.

Výsledky MČR v běhu 3000 m žáků: 1. Živec Jakub TJ Lovochemie Lovosice 10:10, 2. Krbek Kamil Batt klub Nové Město 10:19, 3. Večeře Tomáš Atletika Polička 10:34

Třetí titul mistra České republiky v běhu na 3000 km, tentokrát v  krosu si přivezl Jakub Živec z České Lípy.

Foto: Petr Živec

Tomáš Verner je zlatý

Tomáš Verner, v současnosti sedmnáctiletý student septimy lovosického gymnázia, závodil letos již druhým rokem v automobilovém slalomu. V loňském roce hned ve svém prvním mistrovském závodu ve Valašském Meziříčí dojel na pěkné 3. pozici. Loni jezdil na upraveném Peugeotu 106 XSi, na kterém se střídal se Zdeňkem Šmidlíkem z Jenštejna u Prahy. Z mistrovských závodů, které jel v roce 2004: ve Valašském Meziříčí (3. místo), 2x Kdyni (3. a 2.), Zlíně (5.), Přerově (6.) a 2x Příbrami (2 x 3. místo), Hodoníně (6.), 2x Milovicích (3. a 4.). Celkově obsadil nový nadějný závodník v České trofeji automobilového slalomu 2004, třída Junior, s 85 body 4. místo a stejnou pozici obsadil i ve třídě L2 (upravené vozy s objemem motoru do 1400ccm). Lovosického jezdce jsem vyzpovídala, jak vypadala letošní sezóna.

Pokud vím, Tomáši, představil jste hned na úvodních závodech nové auto. Jaký vůz to je a v jaké třídě je zařazen? A pro zajímavost, jakou má barvu? Jak jste v prvních závodech dopadl?

Ano, je to žlutý Peugeot 205 1.3 rallye a soutěžím s ním ve třídě L4, což jsou v podstatě sériová auta. Je to vůz, se kterým dlouho jezdil Jan Regner, díky němuž jsem se vlastně ke slalomům dostal. S autem jsem se velmi rychle sžil a hned v prvním závodě jsem s ním obsadil 1. místo ve třídě, takže jsem se svým Peugeotem maximálně spokojený. Ale již Honza s ním zajížděl velmi dobře, tak jsem věděl, jaký potenciál vůz má.

Která trať Mistrovství ČR v automobilovém slalomu je nejhezčí a který závod se Vám nejlépe vydařil?

Asi všichni slalomáři, včetně mne, by se shodli na tom, že nejhezčím závodem je Kdyně (jižní Čechy). Je to prakticky závod do vrchu, plný ostrých zatáček, který se jede v lese na trati s novým, na mokru zrádným povrchem. Řekl bych, že nejvíce se mi vydařil hned první závod ve Zlíně, kde mi sedla trať a s novým autem jsem obsadil 15. místo absolutně ze 49 jezdců a vyhrál svoji třídu L4.

Poslední dvojzávod se jel na Moravě a to koncem října. Jaké byly Vaše výsledky? Získal jste v celkovém hodnocení zlato? Kdy bude veřejné předání cen?

Poslední 2 závody jsem si spíše užíval, první den jsem dojel druhý za Karlem Zeinerem st. a v neděli třetí, kdy se přede mě dostal ještě Karel Zeiner ml., oba se Škodou Fabií. Již před těmito závody jsem měl jisté celkové vítězství ve třídě, tak jsem nechtěl riskovat případnou havárii, ke které jsem v neděli neměl daleko. I když mi v obou dnech na prvního moc nescházelo...Co se týče výsledků letošní sezóny: Zlín (1.místo), Přerov (2.místo), 2x Kdyně (1. a 2. místo), Hodonín (1.místo), 2x Milovice (2 x 1.místo), Valašské Meziříčí (2.místo), Vsetín (3.místo). Předání cen bude spojeno se školením jezdců, termín ještě neznám.

Kdo Vás trénuje? Máte nějakého sponzora?

Trenéra přímo nemám, ale různé nejasnosti konzultuji v Lovosicích na dílně (p. Vlasák & Procházka), kteří mají mnoho zkušeností ze závodů, jelikož pan Bořivoj Vlasák dříve úspěšně jezdil automobilové soutěže. Také mi pomáhají se servisováním mého auta, za což jsem jim vděčný. Co se týče sponzorů, podařilo se nám díky firmám Area 93 (prodejce vozů Toyota), pojišťovně Generali, firmě Auto Bohemia (p.Skutil) a také městu Lovosice zajistit nějaké peníze, které využijeme hlavně při koupi nových pneumatik a na vylepšování auta. Nemohu však opomenout svoji rodinu, hlavně rodiče, bez kterých by to nešlo. Financují veškeré náklady spojené se závody a taťka se mnou jezdí na všechny závody. Všem jmenovaným patří velké poděkování.

Protože Vám ještě není 18 let, nemůžete jezdit po veřejných komunikacích. Kdy budete dělat řidičský průkaz?

Řidičský průkaz budu dělat v létě, kdy mám narozeniny. Ještě sedm měsíců to musím vydržet... Na závody mi stačí licence.

Zůstanete i nadále u autoslalomu nebo hodláte v příštích letech závodit v jiné automobilové soutěži?

Výhledově pár let u automobilového slalomu ještě zůstanu. Nejraději bych vyzkoušel automobilové soutěže (rallye), ale je to především otázka nemalých peněz, tudíž tam svoji budoucnost nevidím. Chtěl bych se však alespoň párkrát svézt.

Kde v současnosti trénujete?

Na tréninkové jízdy jezdíme na letiště do Milovic, kde je pořádaný každý měsíc automobilový slalom pro širokou veřejnost a licenční jezdci, tedy i já, to pojímají jako trénink před mistrovskými závody. Nepočítají se tak ani do výsledků a kdokoliv si tam může na bezpečné letištní ploše zazávodit a vyzkoušet si své umění za volantem.

Mladému závodníkovi blahopřeji k vítězství a přeji mnoho úspěchů i v dalším roce a to jak ve sportu, tak ve škole a děkuji za rozhovor.

Eva Hozmanová

Družstvo starších žáků házenkářského oddílu HK MĚSTO LOVOSICE se představuje

Družstvo starších žáků HK MĚSTO LOVOSICE je tvořeno hráči ročníku 1991-1992. Jedná se o úspěšné družstvo mladších žáků, které v sezoně 2003-2004 vybojovalo na MČR v Náchodě 3. místo a dva hráči tohoto družstva, Roman Jelínek a Miloslav Sýkora, byli zařazeni do nejlepší sestavy mistrovství. Dalšího významného úspěchu dosáhli na jednom z největších mládežnických turnajů Evropy Prague Handball Cupu, který se uskutečnil v Praze, když ve své kategorii obsadili v konkurenci 51 družstev z celého světa 4. místo.

V probíhající sezoně družstvo úspěšně absolvovalo podzimní část své mistrovské soutěže, svoji skupinu vyhrálo bez porážky a v listopadu si na kvalifikačním turnaji v Ústi nad Labem vybojovalo účast v žákovské lize, kterou hraje 24 nejlepších družstev z celé ČR.

V 1.turnaji, který proběhl 26.11. ve sportovní hale Chemik, nenašlo družstvo v konkurenci družstev Dukla PrahaHC Zlín, HK Královo Pole, KH Kopřivnice a Loko Plzeň přemožitele a vítězstvím si zajistilo účast v  2. kole.

Mezi hráče základního kádru patří:Jan Jakub, Jan Tůma, Roman Jelínek, David Polášek, Zdeněk Svozílek, Leoš Kroupa, Miloslav Sýkora, Bedřich Kučera, Milan Menhart, Petr Řehák, David Nosek, Aleš Javorek, Jaroslav Nezbeda, Jaroslav Borovský a Jan Kadavý.

Hráči trénují 3x týdně ve sportovní hale Chemik. Trenéry družstva jsou pánové Marek Trefný a Miloš Vodička.

Marek Trefný

HÁZENKÁŘI - STARŠÍ ŽÁCI – vítězně táhnou ligou

V sobotu 26.11.2005 proběhlo v Lovosicích 1.kolo žákovské ligy – skupina C za účasti družstev Dukly Praha, KH Kopřivnice, HK Brno, HC Zlín, Loko Plzeň a HK Město Lovosice. V turnaji zvítězilo domácí družstvo, když dokázalo vyhrát všechny své zápasy a zajistilo si postup do kola druhého. Lovosice se představily jako kompaktní tým s vynikající obranou, rychlým přechodem do útoku a výbornými individualitami. Nejlepším hráčem byl Jakub v brance, který útočníky soupeře (Dukla, Kopřivnice) přiváděl do zoufalství. Zatím nejlepší výkon v sezony odvedl Svozilem - vynikající v obraně, důrazný v útoku. Tradičně velmi dobrý výkon (Dukla, Kopřivnice) odvedl Jelínek. Příjemně překvapil Kučera na křídle a v úvodních utkáních i Kroupa. Standart odvedl Polášek se Sýkorou. Menhartovi se střelecky nedařilo. Ani ostatní nezklamali.

Sestava Lovosic: Jakub, Tůma-Jelínek (17 golů), Svozilem (15), Sýkora (15), Polášek (13), Kučera (13), Kroupa (4), Nosek (3), Řehák (3), Menhart (2), Borovský (2), Javorek (1), Nezbeda.

Výsledky Lovosic:
LOVOSICE-HC ZLÍN 21: 5(11:0)
LOVOSICE-LOKO PLZEN 23: 7(13:1)
LOVOSICE-HK BRNO 19:10(10:4)
LOVOSICE-KH KOPŘIVNICE 14: 6(6:3)
LOVOSICE-DUKLA PRAHA 12:10(7:5)

Marek Trefný, Miloš Vodička

 

Klub českých turistů Lovosice pořádá 1. ledna 2006

27. NOVOROČNÍ VÝSTUP NA LOVOŠ

Tradice Novoročních výstupů byla zahájena dne 1. ledna 1979, kdy se sešli budovatelé k  novoročnímu setkání na chatě! Nový rok 2005 přivítalo na chatě přes 800 přátel Českého středohoří. Letos přijďte i vy!

Trasy: libovolné, po turisticky značených cestách
Cíl : chata na Lovoši

Pokud přijíždíte autem, doporučujeme parkovat v Lovosicích (3,5 km na Lovoš), Opárně (5 km na Lovoš) nebo v osadě Bilinka. (4,5 km na Lovoš))

HISTORIE CHATY NA LOVOŠI

Kužel Lovoše je jedinečná krajinná dominanta Lovosic, impozantně vystupující z lovosické roviny do výšky 570 metrů nad mořem. K vrchní části hory, tvořené čedičem, je připojen asi o 80 metrů nižší vrchol Kybičky. Rozhled z vrcholu Lovoše na panorama Českého středohoří, údolí Labe a Lovosic je překrásný.

Tato skutečnost vedla v roce 1881 Lovosický středohorský spolek mimo jiné i k úpravám a výstavbě nových přístupových cest na vrchol Lovoše. Spolek zde vystavěl kamennou chatku s rozhlednou. Rozhledna a chatka s později přistavěnou verandou přežívaly dobré i zlé časy. V roce 1918 byla chatka zle poničena vandaly a zapálena. Základní kámen k výstavbě nynější chaty byl položen v roce 1924. Hlavním sponzorem výstavby se stal Jan Schwarzenberg, jak nás informuje mramorová deska, zasazená do jihozápadní zdi chaty. Do dnešní podoby byla chata zbudována ve třech etapách do roku 1930.

Po roce 1945 se měnili majitelé bez snahy o údržbu. Teprve v roce 1977, kdy byl objekt chaty převeden na Tělovýchovnou jednotu SCHZ Lovosice, začaly práce na rekonstrukci. Za přispění mnoha podniků (především SCHZ Lovosice) a s pomocí brigádníků byla chata obnovena.

V roce 1978 bylo zprovozněno ústřední vytápění objektu a dne 18. listopadu 1983 byla chata připojena na elektrickou síť 1,2 km dlouhým kabelem.

Majitelem chaty se po roce 1990 stal Klub českých turistů v Lovosicích. Lovošská chata má nyní dvě hostinské místnosti se 60 místy k sezení a ubytovnu se 16 lůžky.

Více než stoletá historie zpřístupnění vrcholu Lovoše a budování chaty na jeho vrcholu je protkána dobrovolnou prací mnoha bezejmenných obyvatel Lovosic a okolí. Zmrtvýchvstání chaty v sedmdesátých letech minulého století mnozí pamatují a mnozí mezi námi při tom pomáhali. Všem šlo o to, dát obyvatelům tohoto kraje hezké místo na výlet a návštěvníkům ukázat jedinečný výhled na České středohoří a Polabí.

Stafr

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8