Duben 2004 Lovosický dnešek - Strana 10

Kultura

Krátký rozhovor s Vladimírem Čechem

Protože do Lovosic zavítal herec a moderátor Vladimír Čech, vítěz letošní TýTý v kategorii Moderátor zábavných pořadů, který je znám nejširší veřejnosti jako moderátor soutěže „Chcete být milionářem?“, oslovila jsem ho s otázkami pro naše čtenáře. Ochotně mi věnoval téměř půlhodinku, přestože až do 18 hodin zkoušel. Pan Čech je synem hlasatelky Hedy Čechové, která vešla do povědomí televizních diváků v srpnu 1968, kdy spolu s Kamilou Moučkovou a Richardem Honzovičem komentovali z nejrůznějších míst hrůzy srpnové okupace. Z televize musela paní Čechová na jaře 1969 z tohoto důvodu odejít. Paní Heda i její syn se stali v roce 1990 poslanci České národní rady.

Pane Čechu, to byla neobvyklá úloha, stát se na dvě léta zákonodárcem. Jak se Vám tato činnost zamlouvala, vydržel jste to celé dva roky?
Do České národní rady jsem byl zvolen v červnu 1990 a měl jsem štěstí, dostal jsem se do výboru pro vědu, vzdělání a kulturu. Mnozí jiní zástupci kulturní obce pracovali třeba v rozpočtovém výboru nebo jiném, který neodpovídal jejich zaměření. Mně se tenkrát práce líbila a mohu říci, že snad i dařila (zasadil jsem se velkou měrou o záchranu „Lidušek“, které tenkrát chtěli někteří radikálové zrušit). Bohužel, totéž se mi nezdařilo s programem „Mládež a kultura“, který byl ukončen. Dokonce jsem se zúčastnil v roce 1991 v Americe dvouměsíčního semináře, který byl určen pro budoucí regionální politiky (pořádala ho Sörosova nadace). Když jsem se vrátil, připadal jsem si ale jako v jiném světě, dost lidí se změnilo (ne k lepšímu), o mých návrzích nechtěli ani jednat, blížily se volby 1992. A tak jsem z politického života odešel a vrátil se do divadla. Ale zůstal jsem v České národní radě až do konce volebního období, neutekl jsem.

Momentky pana Hvorky trochu přibližují vynikající atmosféru představení, ale my si přece jen myslíme, že nejlepší je „být u toho…“

Hrál jste za totality z důvodu „viny“ své statečné matky převážně v oblastních divadlech, myslím, že v Ostravě, na Kladně a dalších. Dostal jste se tam ale určitě k dobrým rolím. Kterou jste měl nejraději?
Na severní Moravě jsem hrál ještě v Opavě, Českém Těšíně, také v Ústí nad Labem a před listopadem 1989 jsem byl v angažmá v Pardubicích. O dobré role nebyla nouze, v kladenském divadle jsem hrál Jaga a v Pardubicích jsem byl obsazen do úlohy Porthose ve Třech mušketýrech. Znalost šermu jsem využil i v úloze Mercuccia v Shake-speareově hře Romeo a Julie. (Pozn.: Pan Čech je vysoký sportovní typ.) Nebyla to ztracená léta, jen bylo nepříjemné, že jsem musel občas změnit divadlo.

Nyní ovšem máte vlivem moderování milionářské soutěže popularitu takovou, že asi o ni asi nestojíte. Jak se Vám moderování líbilo (že jste to dělal dobře, o tom svědčí mnoho nadšených diváků, já jsem se občas kvůli Vám dívala také). Že jste byl vyměněn, to nechápu, nyní už soutěž nemá ten půvab.Chybí tam ten Váš potutelný úsměv. Stejný názor má celá řada lidí, ne nadarmo jste byl zvolen Moderátorem zábavných pořadů v TýTý za rok 2003.
Moderování bylo pro mne něco nového a tak jsem se snažil, abych nebyl stereotypní. Když téměř rok nikdo nevyhrál vyšší odměnu, zdálo se mi, že to musím trochu zpestřit, aby to nebylo pro diváky nudné. Snažil jsem se používat různé nové obraty, a musím se přiznat, že mě ta moderátorská činnost bavila. A nová pro mne byla vlastně i ta náhlá popularita. Výhry si pochopitelně považuji a divákům děkuji.

Máte vůbec kromě práce a malého potomka čas ještě na něco jiného? Která je Vaše oblíbená kniha?
Mám celkem čtyři děti (dceři Petře je 24 let, Vladimír je šestnáctiletý, Sáře je 11 a nejmladšímu Matějovi 9 měsíců) a snažím se s nimi vídat co nejčastěji. Pravdou je, že času mám málo, i při moderování jsem hrál divadlo, ale na dobrou knihu si udělám vždycky chvilku.

Rád čtu sci-fi a fantasy (v oblibě mám třeba Les bratrů Strugackých nebo knihy Kurta Vonneguta ml.). V současnosti čtu Tolkiena. Rád sáhnu i po poezii, třeba po Seifertovi. Mým velkým sportovním koníčkem je minigolf.

Znáte České středohoří?
Jeden z mých přátel má chalupu u Třebenic, občas ho tam navštěvuji. Nedávno jsme podnikli výlet na Házmburk. Když jsem působil v Ústí nad Labem, poznal jsem i mnohá další místa, např. čedičové varhany, různé vodopády. Krajina je tu opravdu bohatá na přírodní krásy. Věřím, že to dálnice příliš nezmění, její výstavba je ale nutnost, nejen z časových důvodů, ale hlavně kvůli imisím. Při pomalé jízdě na křivolakých silnicích dochází k většímu znečištění ovzduší. Zde to příliš nemohu posoudit, ale třeba směrem na Ostravu dálnice opravdu chybí.

Působíte v nyní v nějakém stálém angažmá nebo jste na volné noze? Kde a v čem by Vás diváci mohli vidět?
V současnosti jsem na tzv. volné noze. V Pardubicích hostuji opět v roli Porthose, s Divadelní společností Háta hraji ve hře Na správné adrese a s Volným hereckým sdružením jsme nastudovali zajímavou hru z 19. století s nevšedním názvem Žert, satira, ironie a hlubší význam.

Toužíte po nějaké roli, která Vás dosud míjela?
Ano, chtěl bych si zahrát jednou Mefista nebo nějakého podobného pokušitele.

Děkuji za rozhovor.

Přejeme panu Čechovi, aby se mu jeho přání vyplnilo, ale mám pocit, že tím pokušitelem již byl (do jisté míry) v roli moderátora „Milionáře“.

Otázky připravila Eva Hozmanová.

„Maruško - beruško, opona!“

Ve čtvrtek 26. února se již podruhé v nedlouhé době uskutečnilo v sále Kulturního střediska Lovoš divadelní představení (v říjnu loňského roku se představil divadelní spolek SCÉNA Libochovice se hrou „Manžel na inzerát“). V Lovosicích se konala premiéra inscenace a jednalo se vlastně o jakési volné seskupení erotických scének, o názvu ČESKÝ SEX aneb Divadlo o radostech a strastech života manželského. Jak bylo uvedeno na plakátech, manželskou feérii „režíroval a debužíroval“ Petr Burian.

Podle průvodce dějem, Vladimíra Čecha, šlo o zájezd I. českého pojízdného postelového divadla. Pravdou je, že vedle dvojice manželů Marie a Ludvíka (ztvárnili je skuteční manželé Jitka a Přemysl Kubištovi z Plzeňského divadla a převážnou část sehráli v nedbalkách), moderátora -„sexuologa“ Vladimíra Čecha (pro hru s přízviskem „Český Uzel“) a jeho asistentky Lenky Novotné (hlavním úkolem atraktivní blondýnky bylo roztahování a zatahování opony před postelí a poněkud naivní komentování situace), hrála stěžejní roli postel. Koláž scének-parodií z manželského života (převážně sexuálního) sestavil na bázi svých kreslených vtipů autor Oldřich Dudek a doplnil ji zápisy ze soudních síní, vybranými verši z galantní poezie a dalšími anekdotickými příběhy na stejné téma.

Pro diváka, který neshlédl v Krušnohorském divadle v Teplicích představení „Na dotek“ (zájezd uspořádalo Kulturní středisko Lovoš v březnu 2002), mohly být překvapením některé choulostivé výjevy na jevišti, ale proti zážitku z tehdejšího provedení Hry roku 2001 v podání herců z Divadla Rokoko to byl jenom slabý (český) odvar erotických hrátek anglických. Téměř stovka diváků se srdečně smála výstupům sexuchtivé Marie a stále na jídlo myslícího Ludvíka a spontánním tleskáním podpořila i závěrečný slogan vystoupení: „Postel všechno unese, co puritán nesnese!“

Dětem to představení zcela určitě nebylo určeno (také tam žádné nebyly), ale přítomní dospělí se dobře bavili, všichni setrvali až do konce. Puritáni asi chyběli...

Hz

Česká policie

Vybrané únorové zásahy policistů:

2.2.byl odstíhán jedenadvacetiletý pachatel M. H. z Lovosic, který přes opakovanou výzvu nenastoupil k vojenskému odvodu.
- v týž den byl týž pachatel odstíhán pro maření výkonu úředního rozhodnutí, protože porušil soudem vyslovený zákaz řízení motorových vozidel.
4.2.Další pachatel, dvacetiletý M. B. z Velemína byl odstíhán rovněž pro opakované nesplnění odvodní povinnosti.
5.2.byl odstíhán třiatřicetiletý pachatel E. T. pro trestný čin loupeže, které se dopustil v Terezínské ulici v Lovosicích v noci 3.2. se škodou 9 000 Kč. Je ti již druhá loupež tohoto pachatele, při čemž za první nebyl odsouzen.
6.2.byl odstíhán devětačtyřicetiletý pachatel V. Š. pro poškozování obecně prospěšného zařízení, při neopatrné a nedbalé práci v Přívozní ulici v Lovosicích, když ve výkopu poškodil elektrický kabel.
- byl odstíhán sedmatřicetiletý pachatel recidivista J. J. pro neplnění vyživovací povinnosti, kdy od 1.10. 2002 dluží na výživném 14 800 Kč.
9.2.byl odstíhán čtyřiapadesátiletý pachatel recidivista J. H. pro porušování domovní svobody, kterého se dopustil 6.2. večer v Lovosicích.
10.2.byl odstíhán jedenatřicetiletý pachatel J. G. pro bránění v užívání bytu a nebezpečné vyhrožování, kterého se dopustil 9.1. 2004 ve večerních hodinách v Radosticích.
- týž den byl ještě odstíhán sedmačtyřicetiletý pachatel V. H. pro trestný čin ublížení na zdraví, kterého se dopustil dne 14.12.2003 v odpoledních hodinách v Lovosicích.
11.2.byla odstíhána dvaačtyřicetiletá pachatelka E. K. pro trestný čin zpronevěry, kterého se dopustila zkrácením tržeb o 258 000 Kč v prodejně tisku na nádraží v Lovosicích.
13.2.byla odstíhán jedenadvacetiletý pachatel recidivista P. P. ze Solan pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí, kdy přes soudní zákaz řídil motorové vozidlo aniž by vlastnil řidičský průkaz. Zatím byl trestán pouze výkonem obecně prospěšných prací, což jak se zdá je trest nedostatečný.
13.3.byla odstíhána šestatřicetiletá pachatelka S. B. z Lovosic pro trestný čin krádeže, protože neoprávněně vyzvedla z účtu poškozeného 20 000 Kč.
18.2.byli odstíháni pachatelé a to dvacetiletý J. V. a  osmnáctiletý R. L., pro trestný čin krádeže vloupáním, kterého se dopustili v katastru obce Chrášťany násilným vniknutím do chatky mysliveckého sdružení Podsedice, kde odcizili tranzistorový přijímač a způsobili tak myslivcům škodu 1 000 Kč.
24.2.byl odstíhán čtyřicetiletý pachatel M. B. z Ústí nad Labem pro neplnění vyživovací povinnosti a pro tím od 1. 12. 2002 vzniklý dluh na výživném 10 500 Kč.

Kapitán Gertner

Bestiální vražda v Lovosicích.

Těsně před uzavřením prodejny nápojů a sběrny čistírny a prádelny v ulici 8. května vedle samoobsluhy pana Krátkého a společníků vnikl dovnitř asi pětadvacetiletý muž v tmavém oblečení s nápadně světlými sportovními botami. Co se dělo potom o tom existují jen spekulativní úvahy. Jisté je, že pro paní Kulíškovou, prodavačku, to byl poslední zážitek v životě a nikoli dobrý. Manžel, který pro ni přijel, aby ji po zavření prodejny odvezl domů si odskočil jen na pár minut, což stačilo vrahovi, aby snad jen pro krabičku cigaret zabil a zmizel. Všichni si přejeme, aby byl dopaden a potrestán, ale je smutnou pravdou, že i kdyby dostal trest nejvyšší, což bychom mu všichni přáli, paní Kulíškovou už bohužel nikdo neoživí. Policie vzhledem k fázi vyšetřování na případ zatím uvalila informační embargo. Cítíme s rodinou, škoda, že pomoci nemůžeme…

Redakce

Hasičský záchranný sbor

Zásahy HZS v únoru

Pan Novotný ze Záchranného hasičského sboru v Lovosicích nám podal informaci o únorových akcích hasičů:

9.2.čerpání vody ze suterénu sila Rýžové společnosti v Lovosicích v Terezínské ulici,
11.2.likvidovali dopravní nehodu osobního vozu Škoda Favorit u Nových Kopist s vyproštěním jedné zraněné osoby.
- týž den likvidovali další dopravní nehodu osobního vozu Nissan Mikro u Keblic, kde řidič nezvládl řízení a vrazil čelně do stromu, při čemž se středně vážně zranil.
12.2.asanace úniku pohonných látek z osobního auta v ulici 8. května v Lovosicích.
14.2.hasili požár trávy v Čížkovicích u cementárny. Jarní vypalovačky už zase začaly…
18.2.likvidovali dopravní nehodu autobusu a motocyklu-třistapadesátky mezi Lkání a Vojničkami, která se naštěstí obešla bez zranění.
19.2.požár černé skládky odpadu za cukrovarem u silnice na Sulejovice (U Býkárny).
20.2.hasili požár kontejneru ve Skalici, kde nějaký chytrák likvidoval ohněm ve velkém kontejneru nahromaděný odpad. Nezvládnutelné plameny ohrožovaly okolní stavení.
- při návratu ze Skalice přijeli k dopravní nehodě u Třebívlic, kde zřejmě podnapilý řidič nezvládl známé „esíčko“, vjel do pole, kde vůz obrátil na střechu. Z vozidla vylezl sám a utekl… Zřejmě byl v šoku, nebo namazaný… měl štěstí, někdo po svých neodejde. Zlikvidovali jsem jen rozlitý benzin a vůz vrátili na kola, řekl pan Novotný.
21.2.hasili hořící skládku v Zámecké ulici v Lovosicích. Zajímavé, ulice vlastně ještě neexistuje a už v ní hoří !
22.2.Likvidace dopravní nehody osobního vozu Renault Clio v Dubanech. Nikdo nebyl zraněn.
23.2.opětovný zásah skládky pod zámkem. V Lovosicích
- hasili požár, spíše chtěli hasit, požár zahradní chatky u Modly za budovami Učiliště. Přestože byli u požáru velmi brzo - však je to jen přes silnici - dobře vyschlé dřevo stačilo se vším zařízením zcela shořet.
26.2.hasili požár ve sklepě opuštěného drážního domku v ulici u výtopny.
27.2.hasili požár přístavku rodinného domu v Třebeni-cích, kde zasahovali kromě našich a místních třebenických dobrovolných hasičů i kolegové z Litoměřic.
28.2.opět hasili požár odpadu, tentokrát v Terezínské ulici za prodejnou LOVOmarket. Jednalo se jen hlavně o nahrabané staré listí, ke škodě nedošlo.

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 10