Březen 2003 Lovosický dnešek - Strana 5

Z historie města

Pravěké památky objeveny při stavbě průmyslové haly TRIS

Společnost Tris Czech s.r.o. jako první koupila pozemky na 4. průmyslové zóně Průmyslově logistického centra Lovosice. Smlouva mezi městem Lovosice a japonským investorem Tris byla podepsána koncem roku 2001 s tím, že Japonci zahájí výstavbu ihned na počátku roku 2002. a právě zde začíná druhé pokračování seriálu článků o archeologických nálezech v Lovosicích. Autorem článků je pan Marek Půlpán, terénní pracovník Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě, který výzkum v Lovosicích vedl.

2. Jak se v Lovosicích pohřbívalo

Buldozerem prováděné skrývky ornice, nutné pro potřeby stavby a zároveň pro započetí záchranného archeologického výzkumu, se rozběhly v březnu loňského roku. Hned na prvních několika metrech zbavených ornice se začaly ve žluté podložní spraši rýsovat zřetelné, tmavé obrysy archeologických objektů. Jak rostla kubatura odtěžené zeminy, tak postupně narůstala i  jejich četnost. Celkový počet odkrytých archeologických objektů se ke konci výzkumu vyšplhal až na 112. Vezmeme-li přitom v úvahu, že skrytá plocha byla jen o něco málo větší než čtverec o rozloze 100 x 100 metrů, je jejich množství skutečně obdivuhodné. Záchranný archeologický výzkum probíhal do poloviny května 2002, v ostrém pracovním tempu přizpůsobeném nárokům stavby. Již na počátku výzkumu vyšlo najevo, že máme co do činění s aktivitou jak pohřební tak sídlištní. Poněkud paradoxně zde jedni lidé nejdříve umírali, v dalším období pak jiní žili... V dnešní části článku se dozvíme něco o pohřebišti z pozdní doby kamenné, o odlišném způsobu pohřbívání mužů a žen a podíváme se na některé zajímavé hrobové nálezy.

Vzácnější a bohatší ženský hrob. Pohřební výbava se skládala ze dvou nádob a dvou zdobených mušlí. v tomto okamžiku ještě nic nenasvědčovalo tomu, že se pod lebkou skrývají dvě malé měděné záušnice.

Pohřebiště na lokalitě Tris čítalo 23 hrobů kultury se šňůrovou keramikou pozdní doby kamenné. Tato dějinná epocha je označována jako eneolit a datována mezi léta 2700 až 2300 př. n.l. Jméno kultury se odvozuje od typického způsobu zdobení keramiky, kterým je otisk šňůry na nádobách. Pohřební ritus (obřad) podléhal velmi přísným pravidlům a je tak pro nás dnes snadno rozpoznatelný. Společným znakem pohřbů je totiž skrčená poloha kostry. Od způsobu uložení ostatků je odvozen výraz „skrčenci“, někomu známý ještě ze školní lavice. Archeologové 19.století dokonce používali roztomilý název „bobkaři“. Zásadní rozdíly však panovaly mezi ukládáním mužů a žen. Zatímco muži jsou pohřbíváni na pravém boku s hlavou směrem na západ, ženy spočívají na boku levém s hlavou k východu. Rovněž soubor hliněných nádob, tvořící součást posmrtné výbavy, se dle pohlaví značně liší. Ženy jsou často vybaveny „kuchyňskou“ keramikou, oproti specificky „mužským“ keramickým tvarům, ke kterým řadíme například poháry. s podobnými rozdíly se setkáváme i u ostatních milodarů. Ženy mají ve své hrobové výbavě často rozmanité druhy ozdob, kdežto bojovní muži bývají namísto šperků vybaveni nejrůznějšími kamennými zbraněmi - broušenými sekerami a vrtanými sekeromlaty. Pazourkové nástroje jsou však nalézány v hrobech obou pohlaví.

Ženy pochované v Lovosicích podle výše popsaných zásad, měly poměrně jednotnou keramickou výbavu. Největší počet nádob - pět - byl zjištěn pouze v jednom z hrobů, v ostatních jich bylo méně. Mnohdy se v ženské výbavě vyskytovaly již zmiňované předměty z pazourku (nože a čepelky) a ozdoby oděvu vyrobené z říčních mušlí. Těch bylo z pěti hrobů získáno celkem osm. Lid kultury se šňůrovou keramikou již uměl zpracovávat měď, v té době stále vzácnou. Jednoho dubnového dne se na nás na okamžik pousmálo nezbytné archeologické štěstí, když jsme pod lebkou jedné ženy nalezli pár měděných záušnic, vyrobených z jemného drátku. Tyto dva napohled nepatrné předměty se ihned zařadily do skupiny nálezů, které se nenacházejí každý den. Rozdíl mezi způsobem nošení dnešních náušnic a záušnic z pravěku spočívá v tom, že záušnice se buď vplétaly do vlasů, anebo se nosily na čelence. Zároveň není vyloučeno, že přítomnost páru záušnic poukazuje na vyšší majetkové postavení této ženy ve společnosti.

Pohřeb muže s milodary bojovníka, tedy s kamenným sekeromlatem, sekerou a keramikou. Pod levou nohou kostry je uložen pazourkový nůž.

Lovosické mužské pohřby se vyznačovaly klasickými milodary bojovníků kultury se šňůrovou keramikou. Především se v nich vyskytovaly kamenné sekeromlaty a sekery, dále pak všestranně používané pazourkové nástroje. Ve dvou případech byla nalezena i pískovcová bulava, což je kamenná koule s vrtaným otvorem. Její význam jako zbraně je však s ohledem na materiál spíše jen symbolický. K nejoblíbenějším keramickým tvarům v životě mužů pravděpodobně patřily poháry a amfory, a snad i proto se často objevují v jejich posmrtné výbavě. Za výjimečný mužský hrob považujeme pohřeb bojovníka vybavený broušenou sekerou, brouskem, pazourkem a zdobenou kostěnou jehlicí. Podle kostry byl vysoký okolo 190 cm, což z něho jistě ve své době činilo muže obrovitých rozměrů. Možná i kvůli své výšce dosáhl zvláštního postavení mezi svými soukmenovci, neboť kolem jeho hrobu byl vykopán kruhový obvodový žlab o průměru 10 metrů. Téměř jistě byl tento hrob navíc vylepšen hliněným mohylovým náspem a snad i dřevěnou palisádou, tedy v krajině z dálky viditelnou dominantou.

Jisté překvapení nám přichystal objekt, který však nelze přímo označit za hrob. Jednalo se o malou obdélnou jamku s jubilejním pořadovým číslem 50. Uvnitř byly umístěny čtyři menší nádobky, robustní kamenná sekera a zvířecí - pravděpodobně kravská čelist. Zjevně šlo v tomto případě o rituální obětinu zaslíbenou bohům úrody či lovu. Další, dosti zvláštní okolností zjištěnou na pohřebišti v Lovosicích je výrazná převaha ženských pohřbů. u hrobů kultury se šňůrovou keramikou se nám podařilo rozlišit 15 ženských skeletů oproti pouhým 6 mužským. Otevřenou a nevyjasněnou otázkou tak nadále zůstává: „Kam se poděla většina mužů a kde jsou pohřbeni?“

V příštím díle si povíme o sídlišti ze starší doby bronzové a o tom, jak se žilo našim předkům usídleným v okolí řeky Labe mezi léty 2000 až 1500 př.n.l.

Připravil (hv)

Návštěva u sběratelů

Z činnosti filatelistického klubu v Lovosicích.

Dne 26.ledna 2003 se uskutečnila výroční členská schůze klubu filatelistů 04-38 v Lovosicích. Tohoto jednání se tentokrát zúčastnila celá členská základna, která čítá k 1.1.2003 celkem 20 členů. Nechybělo drobné občerstvení s kulturním zázemím v salonku hotelu Lev. v uplynulém roce bylo uskutečněno celkem 11 schůzek, pořádaných podle plánu měsíčně v klubovně klubu Lovoš. Průměrná účast více jak 50% celkového počtu členů na jedné schůzce v roce 2002 byla úspěchem činnosti filatelistického klubu. Předseda klubu zhodnotil činnost za uplynulé období a poděkoval celé členské základně za aktivitu.

Dále byly podány aktuální informace a také informace z časopisu Filatelie č.1/03 týkající se:

  • ankety o nejkrásnější známku r.2002
  • usnesení z 5. schůze předsednictva SČF
  • příprav na znovuotevření poštovního muzea v Praze po záplavách r.2002 apod.

V uplynulém období klub pořádal dvě významnější akce:

  • v červnu návštěvu výstavy známek v Roudnici n. L.
  • v červenci návštěvu mezinárodní výstavy známek v Bratislavě
  • dvě akce s filumenisty při organizaci sběratelských setkání.

Přetrvávajícím nedostatkem je skutečnost, že se nepodařilo naplnit usnesení poslední schůze v oblasti získávání nových, především mladých zájemců o sbírání známek. Této oblasti bude věnována pozornost i v nadcházejícím období.

Členové klubu si připomenuli také aktuální filatelistické události:
  • 10. výročí vzniku České republiky
  • probíhající volby prezidenta

K disposici filatelistům byla novinková služba, materiály vydávané k výše uvedeným událostem a celá řada dalších filatelistických zajímavostí včetně katalogů a literatury.

Členská základna odsouhlasila program na další období a návrh společných akcí na rok 2003, kdy se mimo jiné uskuteční výstava známek v Jihlavě v období od 24.-27. dubna 2003 a plán pravidelných schůzek, které budou v prvním pololetí v klubovně č. 26 klubu Lovoš vždy od 09,00 v následujících termínech: 23.února, 23.března, 27.dubna, 25.května a 22.června.

Na těchto schůzkách budou vítáni i noví zájemci o filatelii včetně mládeže.

V závěru výročního jednání filatelistů bylo vysloveno přesvědčení, že činnost všech členů a především členů výboru klubu bude i v dalším období příkladná a také úspěšná.

Helcl Josef, předseda

ELKO hlásí

Sběratelé pozor!

A hned vysvětlím proč. Přestože je březen nabízíme dětem zdarma do konce školního roku dva nové kroužky. První je sportovní florbal pro chlapce od 8 do 10 let, druhý je právě ten sběratelský. Ten je určen všem věkovým kategoriím a je pro dlouhodobé sběratele stejně jako pro úplné začátečníky. Tento kroužek otevíráme ve spolupráci s Klubem českých filatelistů Lovosice, který nabízí do začátku sběratelství nejen radu, ale i bezplatný základ první sbírky.

Připomínáme, že mohou všichni zájemci každou středu v březnu v 15 hodin přijít do ELKA naučit se malovat kraslice.

Na březen máme ještě dvě nabídky : jarní prázdniny mohou děti strávit v Jizerských horách. ELKO ve spolupráci s DDM TREND Roudnice nabízí jarní tábor na Smědavě. Termín konání tábora : 10 - 15. 3 2003, cena 1 500 Kč (ubytování, doprava, stravování, výlety, odměny, vstupy na výletech). Přihlásit se můžete ihned v DDM Elko (416 53 25 05) nebo DDM Trend (416 83 11 73).

Kromě tohoto tábora nabízíme všem dětem příměstský tábor na jarní prázdniny. Pro přihlášky si přijďte do čtvrtka 6. 3 .2003 do DDM nebo zavolejte co nejdříve.

Na závěr to nejkrásnější. v lednu jsme volili Miss poupátko 2003. z přihlášených dvanácti dívek zvolila porota tři, které zaujaly zejména svou volnou disciplínou. Na prvním místě se umístila Martina Karásková, která tančila latinskoamerický tanec, druhá byla Michaela Krčmářová s ukázkou vystoupení mažoretek a na třetím místě Kristýna Patyková, která cvičila aerobic.Publikum si získala Lucie Zemanová, která se od dvacátého ledna může chlubit titulem Miss sympatie.

Dana Tošnerová

Novinky z lékáren

V organizaci zdravotnických pohotovostí nastal další posun : schyluje se k dohodě mezi KÚ, Městskou nemocnicí v Litoměřicích a lékárníky regionu o zajištění lékárenské pohotovosti v areálu nemocnice v přímé návaznosti na obě Lékařské služby první pomoci; jak pro dospělé, tak i děti a dorost, a to ještě před dokončením výstavby nemocniční lékárny. Klíčové jednání Okresního sdružení České lékárnické komory se koná zítra 6.února. Vzhledem ke konání schůze lovosického zastupitelstva se ho osobně nezúčastním, ale určitě stihneme informaci o výsledku do uzávěrky novin.

Snad bude tento systém fungovat už od 1.března, samozřejmě tím myslím letošního roku….

Stáně

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 5