Březen 2003 Lovosický dnešek - Strana 8

Co nového v Lovosicích

První lovosický občan roku 2003.

Desátého února ve 14 hodin přijal pan starosta paní Moniku Havlíčkovou, maminku Nikolky, která byla přítomna obřadu, ale celý jej prospala. Nikolka se narodila 2. ledna krátce po půlnoci a dnes už je to tedy velká slečna. Kromě malého pohoštění ( to bylo spíše a jedině pro maminku) dostaly maminka kytičku a dohromady s dcerou od Městského úřadu, Zastupitelstva a Rady města příspěvek do dalšího života 5 000 Kč. Oběma ženám, velké i té prozatím miniaturní, přejeme spolu městskými orgány, aby ta menší rostla pro radost té větší a oběma dohromady vinšujeme pevné zdraví.

Redakce

 

Zeptali jsme se za vás

Paní Věry Hucové, vedoucí ekonomického odboru Městského úřadu, jak dnes - zhruba s půlročním odstupem - vypadá souhrn škod v našem městě, které nám zanechala loňská povodeň.

Jak si poradil s povodňovými škodami ROZPOČET MĚSTA ?

Jednoznačná odpověď na takovouto otázku není samozřejmě jednoduchá a vlastně ani možná, známe jen hrubý odhad, podle kterého se na území Lovosic počítá se škodami asi za 900 mil. Kč. Trochu přesnější je částka odhadu škod na městském majetku ve výši 25 mil. Kč a povodní nejhůře postiženého sportovního areálu, kde se jedná o vykázaných 116 mil. Kč.

Jak se daří zatím tyto ztráty hradit a odkud získáváme prostředky na jejich snížení ?
Jak vidíte, uvedené škody jsou obrovské a výrazně překračují možnost jednorázového řešení z městského rozpočtu. Přesto jejich likvidace závisí jen na nás a finanční příspěvky, které z různých zdrojů přicházejí je mohou jen zmírnit. v dalším Vám naznačím, v jaké výši a odkud tyto prostředky přicházely a jak byly použity.

V první fázi získali z předběžné státní dotace příspěvek do 27 tis. Kč občané, bydlící v některém z 52 vytopených bytů. Později byly rozdělovány prostředky, získané od dobrovolných dárců, kdy ke dni 20. ledna t.r. bylo poukázáno na zvláštní konto 1,100.479 Kč. (Z toho 908.740 Kč činily dary od podniků a institucí, zbytek od drobných dárců.) Jednotlivým poškozeným občanům jsme poskytli 603.000,- Kč, podnikatelům 320.000,- Kč a 67.000,- Kč dostala TJ Lovochemie a Zvláštní škola. Tady musím připomenout, že většina příspěvků od podniků byla cíleně určena na vybrané akce a navíc je zde ještě dar od fy TOKAI RICA CZ, která pro MŠ Terezínská vybavila kuchyň za částku cca 300.000 Kč. Dále jsme dostali dotaci od Krajského úřadu ve výši 19,822.000,- Kč, určenou na prvotní náklady na záchranné a likvidační práce. z těchto peněz se hradil převážně úklid, asanace a čištění zasažených prostor. Areál tělovýchovné jednoty si vyžádal 11,568,122 Kč, bytové objekty 1,100.161 Kč a ostatní objekty v majetku města 7,153.717 Kč. Těmito ostatními objekty se rozumí MŠ Terezínská a Resslova, městské depo u hasičské zbrojnice, škody na komunikacích, odvoz odpadu a podobně. Nic z toho se ale netýká investiční činnosti.

Opravy a obnovovací investice už ale také probíhají a jaké jsou tady zdroje prostředků?
Zde už přicházejí platby od pojišťovny, která zatím poukázala zálohy ve výši 26,698.864,- Kč. Z nich bylo v roce 2002 čerpáno 15,356.446,- Kč, z toho cca 11 mil. Kč na obnovu areálu TJ, 3 mil. Kč na byty a zbytek na opravy MŠ a ostatní drobnější akce.

Co ale dál ? Pojišťovny nikdy přece neuhradí celo výši škod. Dál už se musíme starat my - to jest hospodaření města. Od pojišťovny se sice ještě určitých plateb dočkáme, ale vše ostatní už bude řešeno v rámci městského rozpočtu s tím, že se výrazně změní priorita mnohých zamýšlených akcí. o tom Vás budu moci informovat až po sestavení a schválení rozpočtu na tento rok.

Děkuji Vám za vyčerpávající informace a rád si zase přijdu pro další zajímavosti z finanční oblasti.

JiH

Z redakčního stolu

Je sedm, či osm korun moc? aneb

Krabička sirek

Je sedm, či osm korun moc? Máte pravdu záleží na tom, za co. Za krabičku sirek by to opravdu bylo hodně. Za deset deka tlačenky je to slušné. Za litr jakéhokoli oleje je to málo. Nemluvě o páru nových bot, nebo dokonce o osobním autě. Náš měsíčník začínal s cenou 2 Kč v době, kdy Koruna československá měla - trochu vlivem pokřivené hodnotové definice - trochu větší kupní sílu, než dnes. Lovosické listy byly jenom osmistránkové, tištěné větším písmem, nemnohé fotografie v nich jen nechávaly tušit, co vlastně zobrazují. Přeloženo do srozumitelné formy : bylo v nich méně textu i fotek a to ještě …no, ale byly to naše noviny.

Čas nešel, čas letěl dál, Kčs přišla o s a snad to bylo dobře. Hodnota Kč se ustálila na zlomku té původní Kčs a to bez křivé definice. Noviny také trochu popošly : povyrostly na rozsahu i obsahu a dokonce - aniž by to někdo zvláště zaregistroval - i na vzhledu. Písmo je o čtvrtinu menší, stran je dvanáct. ba dokonce už čtrnáct a uvažujeme o šestnácti, pokud bude čím těch šestnáct stran kvalitně naplnit. Obrázků je dvojnásobek a už se na nich můžete spolehlivě poznat. Cena narostla jen na 6 Kč a některým lidem se zdá, že je to za místní noviny příliš mnoho, když velké deníky stojí do deseti korun, obrázkové týdeníky okolo pětadvaceti a tak dále. Co na tom, že se v nich nedočtete, čím žije naše město ? z toho plyne, že se srovnává nesrovnatelné. a když píši jen 6 Kč, tak tím opravdu myslím JEN…

Nebudeme zde dělat kompletní rozvahu, prosíme, abyste nám uvěřili: úplné náklady na výrobu jednoho výtisku se pohybují od 18 do 21 Kč (podle počtu stran a fotografií). Myslíte si ještě, že 6 Kč je moc?

Tím však nehodláme končit. s podporou městského úřadu chceme zkvalitnit tisk a to nejen obrázků, ale i písma a to změnou technologie tisku a hlavně předtiskové přípravy. To bude stát dalších asi třicet - čtyřicet tisíc korun ročně. o rozšíření na šestnáct stran jsem již psal. To zase bude asi dalších třicet tisíc kaček. Vzhledem k rozšíření působnosti města jakožto pověřené obce na dalších osmdesát tři měst, obcí a jejich částí, o nichž vám budeme přinášet další informace, dosud neznámým způsobem narostou náklady na dopravu a komunikaci - řekněme ale, že to bude opět nějakých třicet tisíc.

Tak řekněte: zdálo by se vám nepřiměřené zvýšit cenu tak, aby byla každá strana za padesát haléřů a tedy zvýšení celkem za noviny o 16 stranách o 2 Kč ? Vždyť i když odečteme tržbu z prodeje novin a z několika málo otištěných reklam, stále ještě Městský úřad dotuje noviny dosti velkou částkou. A nakonec co je to dvoukoruna ? Jedna Marska, nebo krabička sirek….

Čampulka

Povídá se povídá, že

Ze starých kronik

Dostala se mi k nahlédnutí kronika jedné z lovosických mateřských škol. Kniha má na přední desce znak Pionýrské organizace a zlatým písmem vyražený nápis Kronika. Zřejmě kronika původně sloužila pro zápis historie všech MŠ (v knize jsou z počátku nazývány oddělení). Kdy a kdo první část kroniky psal, se mi nepodařilo zjistit, ale zdá se, že I. oddíl až asi do r. 1953/54 byl dodatečně přepsán z jiného materiálu (stejná ruka, stejný inkoust, pravděpodobně A.V.). Poté se inkousty a rukopisy střídají. Myslím, že některé zápisy přesně vystihují svou dobu, některé jsou humorné, jiné nepatřičné, některé až neuvěřitelné a jiné smutné. Jednotlivé záznamy jsem nijak neupravovala, ale jsou vybrány jednak ty nutné z důvodu faktografických (umístění MŠ, příslušné roky), jednak skutečně jen ty zajímavé (a možná, že z hlediska historického i poučné - lidská paměť má sklon zapomínat a zkreslovat). Poznámky v závorkách jsou mé komentáře. Jména neuvádím, pouze iniciály. První část kroniky končí asi školním rokem 1959/60 - 7.III.1960 byl slavnostně zahájen provoz v nové MŠ o kapacitě 120 dětí. Další oddíl zabírá asi tak léta 1963 - 1970, poslední část první léta normalizace do r. 1974.

Celá historie začíná prvním zápisem
Dne 7. května 1945 osvobodila hrdinná Rudá armáda město Lovosice od nacistů. (V kronice je opravdu uvedeno sedmého, ve skutečnosti přijela Rudá armáda 8.5. večer.)

První oddělení MŠ bylo zřízeno dne 1. června 1945 ve Stalinově třídě čís. 35 (nevím, zda již v té době byla třída přejmenována, ale budiž) v místnostech bývalé německé mateřské školy. Dne 1. září bylo v téže budově zřízeno 2. oddělení a dne 15. září bylo zahájeno pravidelné vyučování v třetím oddělení v Masarykově čtvrti, Jungmannově ul. čp. 10. Čtvrté oddělení bylo po nákladných adaptacích otevřeno 14. listopadu 1945 v Nádražní ulici v domě č.p.. 235. Dne 1. října bylo otevřeno již páté oddělení MŠ v budově rodinné školy v Teplické ulici č.7. Ve 4. odd. byl od 1.10.1947 zahájen celodenní provoz spojený se stravováním pro děti zaměstnaných matek, na celodenní stravování se přihlásilo 21 dětí.

Čas plynul, přišel rok 1948.
Dne 29. února 1948 odchází na trvalý odpočinek okresní školní inspektor v Litoměřicích p. J. B..

Na jeho místo byl ustanoven soudr. Frant. V., učitel stř. školy v Litoměřicích. (Zdůrazněno mnou, opsáno doslova. Tak už to tehdy bylo: Pan odcházel, soudruh nastupoval.)

Další zápisy se již týkají jen 2. MŠ v Lovosicích, ve kterou se přeměnila 4. třída s nepřetržitou péčí od 1. listopadu 1948. Do jejího obvodu příslušely děti bydlící v ul. 8. května, Koněvově, Terezínské, Husově, Žižkově, Štefánikově a Nádražní. MŠ sídlila v Nádražní ul. čp. 235.

Dne 6.XII.1948 byla pro děti uspořádána mikulášská nadílka. Děti byly obdarovány pečivem, které upekly matky a školní zaměstnankyně.

Vánoční strom republiky byl rozsvícen 12.XII.1948. Děti se této slavnosti zúčastnily vlastním programem.

Dne 20.XII. byly děti pozvány Radou žen do Besedy, kde byly obdarovány knihami. Děti zpívaly koledy a recitovaly básně. Též Sdružení rodičů a přátel školy (dále SRPŠ) připravilo pro děti bohatou nadílku. Továrna Deli obdarovala děti čokoládovým desertem.

Rok 1949
Dne 1.I. 1949 byl vládou republiky vyhlášen první pětiletý plán.

V únoru byla pro děti uspořádána ve zdejší škole masopustní veselice, při které byly děti pohoštěny.

Při mírových oslavách pořádaných v březnu 1949, pořádaly děti výstavku vlastních prací. (Nepodařilo se mi zjistit, jaké mírové oslavy se tenkrát konaly.)

Krajský národní výbor, školský referát, povolil zřízení 2. oddělení pro celodenní výchovnou péči (zapsáno bylo 74 dětí).

Dne 6.XII.1949 uspořádala SRPŠ mikulášskou nadílku.

Dne 21. prosince 1949 se zúčastnily zaměstnankyně školy oslav J. V. Stalina. (V té době oslavovali Stalina ještě jen dospělí)

Dne 23. prosince 1949 uspořádalo SRPŠ vánoční nadílku, továrna Deli darovala dětem čokoládové cukrovinky.

Hz

Pokračování v příštím čísle.

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8