„Račte vstoupit do té boudy, podívat se na velbloudy!“ Právě to se ozývalo v pondělí 11.07.2022 před budovou naší školy v Lovosicích, Sady pionýrů 355/2. A kde se vzal ten dav před školou? To právě začal letní tábor při škole a téma bylo – cirkus. Ke škole přijel kočovný cirkus UNO a proběhl konkurz na další jeho členy –  klauny, tanečnice, krotitele, provazochodkyně a siláky. Hned odpoledne jsme se jeli podívat na konkurenci do Hoštky, kde vystupoval cirkus Josef Wertheim.

Druhý den, po vydatné snídani, jsme odjeli do Milovic do Mirákula. To bylo něco! Dopoledne jsme si zablbli na prolézačkách, skákali jsme na trampolínách, zdolali jsme všech 8 věží, v podzemních chodbách jsme nemuseli tápat, protože jsme si vzali i baterky. Lanové stezky v korunách stromů celého lesního městečka – to byla pro nás hračka. Na farmě jsme si zkusili podojit kravičku, ale našli jsme tu i odpočívající husy a kachny, ve stájích koně, které jsme mohli vyhřebelcovat, v kurníku byli slepice i kohouti, z králíkáren vonělo seno, až jsme se báli, aby nám tam paní Králíčková neusnula. Na střeše nechyběli holubi a ve stínu pod dubem na všechno pozorně dohlížel jeden z mnoha psích kamarádů. Autodrom Rolly Toys našim nejmenším nabídl šlapadla a odrážedla, těm větším se líbilo v tajemném bludišti. Lesní cesta se zvířátky a naučné zahrady nám poskytly příjemný odpočinek. V dětské vesničce jsme si pohráli i s ostatními dětmi. Odpoledne, když už bylo nesnesitelné vedro, jsme se přemístili do vodního světa, kde jsme se patřičně vyřádili. Naučná hra s vodou se spojila s naší energií a to jste měli vidět, jak jsme si to užívali! Cestou domů nás polovina ve vlaku spala.

Třetí den jsme nacvičovali cirkusové představení pro rodiče a vymýšleli jsme si kostýmy. Užili jsme si u toho spoustu legrace. Ve volné chvíli jsme psali domů pohledy a přáníčka na balónky.  Po obědě za burácejícího nadšení jsme odešli na koupaliště. To bylo žůžo!  Večer jsme si opekli na dvoře školy buřty.

Výletem do Veltrus jsme začali čtvrtý den našeho tábora. Prohlídka zámku se nám moc líbila, malé děti ji měly i s programem.

Pátým dnem všechno končilo a nás čekaly velké přípravy na vystoupení. Ráno po snídani jsme si zabalili věci a pak už začal nácvik cirkusového představení. Každý z nás měl svůj úkol a moře práce. Po obědě jsme nejprve odměnili všechny děti a pak jsme se dali do výzdoby a velkých příprav. Rodiče už přešlapovali před školou a klepali na dveře. Jako ve správném cirkusu museli nejprve projít pokladnou. U nás ale neplatili, u nás hned při vstupu od paní pokladní dostali něco na uklidnění a pevné nervy – sladký čokoládový bonbón.

Když rodiče zasedli do svých lóží – na schody, začalo představení. A že se líbilo jsme pocítili při jejich smíchu a potlesku. Tři žonglující klauni je přivítali, vysloužilá primabalerína přivedla provazochodkyně a ty jim předvedly svoji chůzi po provaze, dealerka letošního populárního táborového elixíru života tzv. životabudiče předvedla výrobek a byl o něj velký zájem,  Arabové Maty a Paty ukázali kouzlo s kostkou, klaun Dany zašmodrchal svá kouzla s balónky, klaun Venda, cvičitel blech vyvedl svůj bleší cirkus, hosté z daleké ciziny s Jolandou předpověděli budoucnost, Uno Lukýno a jeho parťák nám ukázali neviditelnou zeď,  3 klauni  nám předvedli jak nerozbít talíře, siláci Krysáci nás přesvědčili, že mají sílu a svaly, krotitel se svou zvěří skákali, řvali a liška vyčmuchala dobroty, krotitel nám předvedl svého neposlušného medvěda a nakonec se nám ukázala jediná normální v tomto našem UNO cirkusovém ústavu – Uno Berušo, naše beruška.

Během představení si děti připravily i občerstvení pro rodiče v podobě cukrové vaty a popkornu a každý rodič obdržel balónek. No a my všichni jsme měli již připravené nafouklé balónky s přáníčky, které jsme jako každý rok vypustili k nebi. Tak snad se nám přání splní…

Tábor skončil a my se těšíme na další, snad  v příštím roce. Děkujeme rodičům, že nám důvěřují a svěří děti, děkujeme dětem za VZORNÉ chování a nadšení pro legraci, děkujeme všem, kteří se o děti starali a děkujeme městu Lovosice, které nám na naši akci přispělo finanční částkou v podobě dotace „Sport a volný čas 2022“. s cirkusáckým pozdravem tůdle – nůdle nám i vám všem!

Miluše Králíčková

CIRKUS BUDE!

Procházení příspěvků