V úterý 2. dubna se představila v městské knihovně na autorském čtení spisovatelka, scénáristka a publicistka Tereza Boučková, dcera Pavla Kohouta. Spisovatelství má v genech asi po slavném otci, se kterým se po dlouhých letech smířila. Vloni dokonce po něm převzala psaní fejetonů do týdeníku Reportér. Napsala mimo jiné knížky Indiánský běh (1988) – literární cena J. Ortena, vyšel v Holandsku, Německu, Maďarsku a v r. 2018 v Itálii , Křepelice, Když milujete muže, Krákorám, Rok kohouta (2008 – román, bestseler /prodáno téměř 57 000 výtisků/, vyšel v Maďarsku, Egyptě, Německu, Slovinsku, Španělsku, Chorvatsku, Polsku a v Bulharsku), Boží a jiná muka, Život je nádherný aj. a náměty a scénáře k filmům Smradi (2002), režie Z. Tyc – divácká cena na MFF v Karlových Varech 2002, cena za režii na MFF v Istanbulu 2002, Český lev za mužský herecký výkon pro Ivana Trojana 2002 a Zemský ráj to napohled (2009, scénář k filmu, režie I. Pavlásková, cena za nejlepší ženský herecký výkon pro Vilmu Cibulkovou na MFF v Moskvě 2009, cena Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI, MFF v Moskvě 2009).

Autorka neměla právě jednoduchý osud. Maturovala v r. 1976. na Akademickém gymnáziu ve Štěpánské ulici v Praze. Předtím marné pokusy o přijetí na DAMU (herectví). Následovalo roční abiturientské studium na jazykové škole, zakončené státní zkouškou z angličtiny. Podpis Charty 77 a účast na projektu disidentského Bytového divadla – Living room theater – Play Macbeth. Pracovala jako uklízečka, balička, pošťačka, domovnice… V roce 1985 se vdala za ing. Jiřího Boučka. V r.1988 adoptovali prvního syna, v r. 1989 druhého.Třetí syn Vincenc jim narodil v r.1991. 9. listopadu 2016 jí byl přiznán status účastníka odboje a odporu proti komunismu.

Spisovatelka v Lovosicích četla z poslední knížky Závod s časem – 99 nejrychlejších fejetonů (vyšlo v září 2018 v Odeonu). Byly to většinou humorné glosy – o mužích, o „mladém“ scénáristovi, o Počasíčku a delší fejeton o netopýrech (problémy s netopýry známe i Lovosic) a jeden, ten první, napsán jako pocta režiséru Krejčíkovi (Božská Ema, Vyšší princip). Paní Boučková zodpověděla i otázky na nešťastnou adopci a jak nyní píše těžce scénář k filmu o ztrátě osobnosti blízkého člověka trpícího Alzheimerovou nemocí, o své mamince. Beseda s ní byla jako řeč s blízkým člověkem, je milá a vtipná. Velký zájem byl i o její knížky, zájemci museli na věnování čekat ve frontě. Většinu jejich knížek mají i v lovosické knihovně.

Eva Hozmanová, foto archiv knihovny

Do lovosické knihovny přijela na besedu Tereza Boučková

Procházení příspěvků