Leden 2007 Lovosický dnešek - strana 4

Co nového v Lovosicích

Bytový dům v Zámecké ulici.

Poslední den v říjnu letošního roku proběhla kolaudace bytového domu B4 v Zámecké ulici. Projektantem „Bytového domu v Zámecké ulici v Lovosicích“ je projektový ateliér Real Garant ing. Petra Novotného v Ústí nad Labem, investorem a dodavatelem stavby je společnost Chládek & Tintěra, a.s.Litoměřice.

Projekt „Bytových domů v Zámecké ulici v Lovosicích“ je moderním obytným komplexem odpovídajícím nárokům dnešní společnosti. Připomínáme, že celý komplex je členěn na 6 obytných domů, z toho 4 obytné domy (bloky B1-B4) mají 11 bytových jednotek a 2 bytové domy (A1a C1) vždy po 27 bytových jednotkách. Bloky A1 a C1 jsou sedmipodlažní, nepodsklepené, zahrnují byty klasické i mezonetové a z celkového počtu 42 bytů je jich 16 určeno pro invalidy. Bloky B1 – B4 jsou pětipodlažní a rovněž s vestavěnými mezonetovými byty. Obytné domy mají bezbariérový přístup, první nadzemní podlaží (přízemí) je určeno pro technické zázemí, tj. garážové stání, kolárny, kočárkárny a sklepy a všechny bloky budou vybaveny výtahem.

Obytný dům B4, který je jako první postavený, zahrnuje 2 byty 1+kk, 1 byt 2+kk mezonet, 3 byty 3+1, 1 byt 3+kk, 2 byty 4+kk, 1 byt 4+kk mezonet a 1 byt 4+1 mezonet. Výměry bytů se pohybují od 41,87 m2 (v případě bytu 1+kk) do 122 m2 (v případě mezonetového bytu). Součástí některých bytů, především bytů 3+1 či 1+kk, je i balkón, v případě bytů 2+kk i terasa.

V souvislosti s ukončením stavby prvního domu jsme požádali o několik slov Ing. Vlastimila Damaška, zástupce firmy Chládek & Tintěra.

„První etapa výstavby proběhla podle plánu a tím se podařilo postavit a připravit na prodej moderní byty v klidné zóně v blízkosti městského centra. Jsou to byty útulné a prosvětlené, dispozičně zajímavě řešené, s kvalitním standardním vybavením. Dům je projektován a postaven tak, aby čelil 50-ti leté povodni. Pro případ větších záplav je dům koncipován tak, že 1. nadzemní podlaží je zastavěno technickými místnostmi, aby byly minimalizovány případné škody“.

Ing. Damašek nám dále řekl: „Zájem o bydlení v této lokalitě jsme zaznamenali již během stavby domu. V této době probíhá prohlídka zájemců o nové byty a připravuje se prodej dvou bytů. Po prodeji bytů vzniká ze zákona Společenství vlastníků jednotek, jakmile je v domě pět jednotek (bytů) tří různých vlastníků. O provoz domu se bude starat firma KU-MA z Litoměřic, která má se zajišťováním správy a provozu obytných domů bohaté zkušenosti. Šest garáží, které jsou v domě postaveny si mohou přednostně odkoupit vlastníci bytů případně i jiní zájemci. Napojení vjezdu a výjezdu automobilů z obytné zóny je řešeno připojením účelové komunikace na místní komunikaci ul. Zámecká podle projektové dokumentace a rozhodnutí odboru dopravy a silničního hospodářství. Napojení účelové komunikace je řádně upraveno a bezbariérově začleněno do stávající cyklistické stezky a chodníku. Cyklostezka v místě křížení účelové komunikace je označena vodorovným dopravním značením. Chodník pro chodce v místě přerušení je přizpůsoben pro nevidomé občany“.

Na závěr dodal: “Výstavba dalších bytových domů bude závislá na výsledcích marketingového průzkumu. Bude-li zájem o druh nabízeného bydlení, firma bude pokračovat ve výstavbě tak, aby všechny zájemce uspokojila v nejkratším možném čase“.

Připravil a foto (hv)

 

Kruhák je hotov, podchod zatím nebude.

Z předpokládaných opatření, se kterými se počítalo při zvýšení dopravy na silnici I/30 z Ústí nad Labem přes Lovosice na dálnici D8 do Prahy, se zatím podařilo zajistit pouze výstavbu kruhového objezdu na křižovatce této komunikace I/30 s ulicí Jabloňová alej a Tovární. Jaká je současná situace v řešení dopravy a co ještě můžeme očekávat do konce roku, na to jsme se zeptali vedoucího odboru RR a SM Městského úřadu v Lovosicích Ing. Martina Dlouhého.

Kruhový objezd na silnici I/30 s těmito ulicemi byl řádně zhotoven a převzat 22.11.2006 do užívání. Jediné, co bude ještě dokončeno, je zasetí trávy v jarních měsících. Kruhový objezd splňuje veškeré parametry podle projektu na základě smlouvy o sdružení investic mezi Městem Lovosice, Ředitelstvím silnic a dálnic ČR a společností LIDL. Tato investice byla realizována s ohledem na předpokládaný zvýšený provoz na silnici I/30 po 21.12.2006, kdy bude propojena německá dálnice a naše D8 (úsek 0807) a také se zřetelem na bezpečnost a plynulost silničního provozu nejen při výjezdu z ulice Tovární, ale hlavně z Jabloňové aleje a místní části Lovosic Holoubkova. Celkové náklady sdružených prostředků byly 5,5 mil. Kč včetně DPH. Finanční spoluúčast města byla 987 tis. Kč. Tato částka byla určena na úpravu chodníků, veřejného osvětlení a odizolování vysokotlakého plynovodu.

Můžete postavení kruhového objezdu zhodnotit z Vašeho pohledu?

Tuto akci bych si dovolil zhodnotit jako velice úspěšnou, protože se podařilo nejen sdružit finanční prostředky, to bylo základem úspěchu, protože město by takovou částku ve svém rozpočtu nemělo, ale i s ohledem na termín realizace a především z pohledu minimálních dopadů na plynulost silničního provozu. Realizace kruhové křižovatky a celá rekonstrukce silnice I/30 byla za plného provozu a v režii a řízení ŘSD. Dovolil bych si říci, že to bylo velice úspěšná stavba a její význam oceníme především v budoucnu.

Jsou ještě nějaké dodělávky do konce roku 2006?

V současné době se provádí osazení zábradlí kolem komunikace I/30. Z pohledu od kruhového objezdu u Besedy, na celé pravé straně až po Holoubkov a Jabloňovou alej a po levé straně od přechodu u Besedy až za železniční most, bude zábradlí, aby chodci a zejména školní mládež nemohli používat již definitivně zrušený přechod u DPS. Kromě uvedeného je počítáno s montáží semaforu na přechodu u Besedy na přechodnou dobu. Semafor by měl být opatřený pobídkovým tlačítkem k použití zejména pro matky s kočárky, které nebudou moci použít podchod. Přechod u Besedy měl být také zrušen. Protože se nepodařilo realizovat investici na rekonstrukci bezbariérového přístupu do podchodu u Besedy, bude tento přechod prozatím zachován. Instalace zábradlí i semaforu je plně v režii ŘSD. Náklady na tato opatření jsou řádově 1,5 mil. Kč.

Nahrál jste mi na další otázku, která se týká podchodu u Besedy. Termín realizace této rekonstrukce byl listopad 2006. Nepodařilo se. Proč?

Nepodařilo se to z jednoho prostého důvodu. Nepodařilo se získat od ŘSD vyšší spoluúčast, než kterou původně přislíbili ve výši 6 mil. Kč, včetně DPH, dle původních studií úpravy podchodu, které neřešily zakrytí vstupů a výstupů do a z podchodu, odvodnění. Celkové náklady na rekonstrukci bezbariérového podchodu jsou 20,5 mil. Kč. Součástí rekonstrukce je i zakrytí vstupních a výstupních ramp podchodu konstrukcí z kovu a skla. K rekonstrukci máme projektovou dokumentaci, stavební povolení a zhotovitele. Bohužel chybí finance. Spoluúčast ŘSD, které zde zastupuje stát, jednoznačně uvedlo, že je více stojí všechna opatření okolo, než-li 1 km dálnice. Podchod je v majetku města a Ústecký kraj na tuto stavbu nemůže poskytnout ani korunu. V současné době není možné říci kdy, eventuelně zda vůbec, k rekonstrukci dojde.

To je závažné sdělení. Myslíte, že uvedená opatření budou stačit k řešení dopravní situace při zvýšeném dálničním provozu, který povede z Ústí nad Labem přes Lovosice?

V současné době je to asi maximum možného.

Jako jedno z řešení tohoto stavu byla diskutována lávka zavěšená na těleso železničního mostu přes silnici I/30.

Tato myšlenka je stále aktuální. Budeme se jí detailně zabývat. Je to všechno o financích. Předpokládáme zase nějakou spoluúčast ŘSD a některých dalších subjektů. Technické řešení je možné. Jde také o to, aby České dráhy tzv. strpěly tuto lávku na svém mostním tělese.

O vyjádření k dané situaci a o výhled na další možnosti v řešení dopravní situace jsme ještě požádali místostarostu Jana Jakuba.

„Zprovoznění dálničního úseku č. 0807 D/8, které je připraveno na 21.12.2006 s sebou přinese jistě nemalé dopravní problémy a další návazné negativní dopady. Od hranic se SRN bude přivedena převážně průjezdná doprava k jejíž významné kumulaci dojde už na území města Ústí nad Labem. Vzniklé kongesce vozidel poté pochopitelně dorazí v téměř nezměněném stavu a počtech po silnici I/30 i na území města Lovosice. Protože tyto zvýšené stavy průjezdné dopravy v podstatě rozdělí město Lovosice na poloviny, bylo původní hlavní snahou vyřešit bezbariérovost a maximální užitnost stávajícího podchodu pro pěší. Tato rekonstrukce se však ze známých prozaických důvodů doposud nemohla uskutečnit a tak bylo nutné hledat a co možná nejrychleji i realizovat jiná možná opatření, která by vedla ke zvýšení bezpečnosti obyvatel našeho města. Věřím, že se rekonstrukci podchodu podaří ku prospěchu všech občanů města v nedaleké budoucnosti realizovat.“ A ještě dodal: „Rovněž věřím, že se najdou vhodná kompromisní technická řešení či východiska a že po vzájemné spolupráci města Lovosice, ŘSD ČR a ČD a.s. dojde k realizaci výstavby lávky pro pěší podél železničního mostového tělesa, která by mimoúrovňově a tím i bezpečně spojovala lokalitu „Holoubkov“, ulice K. Maličkého, Krátká a okolí s centrem města. K této stavbě prozatím probíhají usilovná jednání. Vzhledem k tomu, že přesné dopady a vzniklé situace určí až reálný zvýšený provoz na sil. I/30, bude z počátku nutný zejména aktivní monitoring a za účasti všech dotčených stran (zejména ŘSD ČR) i následná operativní řešení“.

Rozhovor připravil (hv)

 

Věžní hodiny na kostele sv. Václava v Lovosicích

Věžní hodiny, zvláště ty starobylé, bývají dominantou každé obce či města. Bezděky se k min obracejí zraky většiny kolemjdoucích. Protože každý stroj potřebuje po čase opravu a udržování hod. stroje v chodu je náročnou prací (potřebuje natáhnout každých 48 hod., o což se nyní stará p. František Šedivec), pozvali jsme na prohlídku ak. sochaře Petra Skálu, který je restaurátorem věžních hodin s licencí Ministerstva kultury ČR, která opravňuje k provádění oprav a rekostrukcí věžních hodin zapsaných v seznamu kulturních památek. Pan Skála prováděl např. rekonstrukci věžních hodin v kostele sv. Jana Křtitele v obci Klapý r.2000.

Cílem návštěvy bylo posoudit stav hodin a možnost instalace přídavného natahovacího stroje a synchronizačního zařízení napojeného na evropský systém přesného času – DCF 77. Oba systémy nezasahují do originality hodin, hodiny budou v původním stavu, funkční tak, jako před sto lety, ale namísto člověka je bude obsluhovat stroj ukrytý ve spodní části hodinové skříně. Budou automaticky ukazovat přesný čas včetně změn na zimní a letní čas. O výsledku budete informováni v dalším čísle.

Pro zájemce ještě uvádím: Hodinový stroj v kostele má tyto parametry: šířka rámu stroje je 90 cm, výška i s ciferníčkem 65cm, hloubka rámu 43cm. Stroj nese pořadové číslo výrobku firmy 173, r.1893. V rámu hodin je osazen bicí stroj s kolíčkovým krokem a dva stroje bicí – čtvrťový a hodinový. Hodinový stroj je osazen v původní dřevěné hodinové skříni.

Věžní hodiny na kostele sv. Václava v Lovosicích byly instalovány r. 1893 firmou Ludvík Hainz, Praha. Z historie firmy Hainz lze uvést, že se hodinář Ludvík Hainz stal mistrem r.1836 a nové hodiny vyráběl od r. 1845. Když přebíral r. 1866 do správy Pražský orloj, byl městským radním. Po jeho smrti r. 1874 převzal správu syn hodinář Ludvík Hainz a od r. 1901 spravoval Pražský orloj vnuk hodinář Ludvík Hainz. Firma vyráběla hodiny až do znárodnění, pak fungovala pod značkou n.p. Elektročas. Po r. 1990 byla původní část firmy Hainz v Praze vrácena rodině a dnes existuje jako firma L.Hainz spol. s r.o., výrobce věžních, uličních, zahradních a interiérových hodinových strojů.

(mb), foto (hv)

Čtenáři internetové verze Lovosického dneška si mohou prohlédnout barevné fotografie věžních hodin, které se do novin nevešly a navíc několik dobových dokumentů.

Obchod a podniky

Nový investor do Lovosic

Zástupci korejské firmy KOS, která je novým investorem v areálu bývalého cukrovaru, na 5. řádném zasedání Zastupitelstva Lovosic předvedli svojí prezentaci. Zleva, vedle překladatelky Veroniky Cattan Koubkové, je ředitel firmy KOS Gyeong Hyeon Do, vedoucí výstavby továrny Sun Kim a výrobní ředitel Te Bong Lee. V následujícím období bude nový investor absolvovat celý zákonný postup, tj, oznámení záměru, zjišťovací řízení a proces EIA.

Text i foto (hv)

Informace úřadu práce

Nezaměstnanost v listopadu

Počet uchazečů o zaměstnání v měsíci listopadu mírně stoupl, konkrétně o 40 lidí, celkem tedy na počet 6137. Z dlouhodobějšího hlediska se ale situace v okrese Litoměřice lepší. V témže měsíci minulého roku byl počet osob hledajících práci prostřednictvím Úřadu práce vyšší o 680 lidí. Co se týká roku 2004 byl počet uchazečů o zaměstnání ve stejném období vyšší dokonce o 861 osob. Volných pracovních míst bylo v měsíci listopadu tohoto roku o 31 méně než v měsíci říjnu, zato ale o 226 více než ve stejném období roku minulého. V rámci aktivní politiky zaměstnanosti za finanční účasti úřadu práce pracoval v listopadu u různých zaměstnavatelů téměř stejný počet osob, tedy 1329, což lze přičíst výrazně se neměnícímu počasí. Velkých výkyvů v oblasti nezaměstnanosti se tedy měsíc listopad nedočkal. Celková míra nezaměstnanosti v okrese se drží stále pod deseti procenty, z říjnových 9,32 procent se posunula jen na 9,37 procent, což lze považovat za příznivé. V minulém roce 2004, ve stejném období byla hodnota míry nezaměstnanosti na 10,93 procentech. Míra nezaměstnanosti v mikroregionu Litoměřicko a Lovosicko je v listopadu pod hranicí 9 procent, což je jistě úspěch. Z propouštějících firem a organizací přišlo nejvíce osob v měsíci listopadu ze společnosti TRCZ v Lovosicích, a to 27.

MikroregionEAk 31.11.2006
UOZDosažitelní%
Litoměřicko21 5852 0051 8758,67%
Lovosicko10 1749888878,72%
Roudnicko13 1411 2921 1999,12%
Libochovicko5 45565663811,70%
Štětsko5 99476371611,95%
Úštěcko2 40236835615,11%

EA - Ekonomicky aktivní obyvatelé, UOZ - uchazeči o zaměstnání.

Podle ÚP v Litoměřicích (hv)

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 4