Červen 2006 Lovosický dnešek - Strana 8

Kultura

Ani špendlík by nepropadl aneb

Do Lovosic přijel „Miláček národa“

Pan Kraus odmítl fotografování, dokonce s nejasně formulovanou hrozbou právníkem, tak pan Hvorka pro jistotu zvěčnil jen paní Heidi, která se nebránila (red.)

V úterý 25. dubna byli v Lovosicích dalšími protagonisty pořadu Hvězdy jak je neznáte publicista, herec, moderátor, režisér a dramatik se svými nekompromisními názory a postoji Jan Kraus (52) a zpěvačka Heidi Janků (43 – nikdo by jí ale ten věk nehádal, působila mnohem mladším dojmem). Moderátorem pořadu ve stylu talk show byl Václav Daniel Kosík. Přišla jsem pozdě, v 18.45, a málem jsem si nesedla - abych dobře slyšela, musela jsem stěhovat židli. Tak plný sál jsem já osobně v Lovosicích ještě neviděla (možná, že se mýlím – na některé školní akademie bývá také plno, ale ty jsou zadarmo a přicházejí obvykle většinou jen rodiče a příbuzní vystupujících dětí).

Jan Kraus se návštěvníkům líbil, byl pohotový, duchaplný a vtipný, na otázky moderátora odpovídal s ironií sobě vlastní – diváci se opravdu bavili. Krausovo podání je neopakovatelné (vyprávění o rodinné „mafii“ Krausových prohlížené na hranici Monako-Francie nebo o Ivance, jak vaří, o získání čtvrtého syna e-mailem) publikum rozesmálo málem k slzám. Temperamentní zpěvačka odlehčila písněmi některé vážnější momenty (Kraus se zmínil o otci a jeho osvětimském příteli elektrikáři, komentoval také téměř chudou domácnost rodiny ve svém dětství a pod.). Mezi písničky, které dlouhovlasá Heidi zazpívala, patřily i některé starší hity (Když se načančám - píseň z pohádky Co takhle svatba princi? ) i písně novější (How do you do, dobrý den nebo Tahiti). I ona sklízela zasloužený potlesk.

Také jsme se dozvěděli, že jako epitaf na náhrobku by chtěl Kraus mít větu: „Zde leží muž, který zaplatil všechny účty...“ Vyprávěl i o tom, jak natáčel reklamu s Matyldou (už prý ji do ZOO vrátil), o získání „modré“ (nevojenské) knížky, o svých synech (David je asi nejhezčí) i bratrech, o získávání žen... „Miláček národa“ vystupoval v Lovosicích velmi civilně, působil místy až plaše, ale dle vlastního hodnocení (na internetu) je prý (cituji): Sebevědomý, ironický, mile drzý a jemně empatický. Mně osobně je sympatický a ráda ho časem v Lovosicích uvidím znovu. Lze jen poděkovat členům Kulturního střediska Lovoš, že se program s Krausem podařilo získat. Příště by mohl přijet pro změnu třeba s pořadem „Uvolněte se, prosím“ a vyzpovídat i někoho z Lovosic (v Děčíně zpovídal starostu Rašku a herečku Evu Holubovou). V Lovosicích byl velmi překvapen velikou návštěvností, což dokonce několikrát kladně komentoval. A po programu ho nadšení diváci ještě přiměli k autogramiádě.

Něco o Janu Krausovi:

„Miláček národa“ (tak Jana Krause tituloval moderátor, ač se herec bránil - nepřipadá Vám to trochu jako „Otec vlasti“?) Jan Kraus se narodil se 15. srpna 1953. Oblíbený herec a moderátor je synem osvětimského vězně Oty Krause, publicisty a autora knih Továrna na smrt a Noc a mlha, a sekretářky Univerzity Karlovy Boženy Krausové. Pochází z pěti sourozenců. Spisovatel a herec Ivan (1939) žije střídavě v Paříži a Praze, Michael (1949) přednáší politologii na univerzitě v Midllebury, sestra Eliška (1946) působí na univerzitě v Bogotě a nejmladší Kateřina (1956 - 1990) pracovala v knihovně Princetonské univerzity. Jan byl v šedesátých a sedmdesátých letech dětskou hereckou hvězdou (nejznámější filmy: Lišáci, Myšáci a Šibeničák a Dívka na koštěti – Miky Rousek). O svých příbuzných sice nehovořil jen příliš vážně, ale bylo vidět, že je má rád.

V posledních letech se herec proslavil několika televizními pořady (Přesčas, Ze života zvířat a taxikář v realshow Taxi, prosím). V Divadle Kalich se již několik roků hraje jeho hra Nahniličko a zajíždí se s ní i do oblastních divadel. S manželkou Janou Krausovou má syny Davida a Adama, s partnerkou Ivanou Chýlkovou Jáchyma. Nedávno získal dalšího syna – Marka, který se mu přihlásil e-mailem. Za roli Oty ve filmu Musím tě svést byl v roce 2002 nominován v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli na Českého lva a v březnu 2002 byl zvolen předsedou Českého filmového a televizního svazu FITES. V roce 2003 natočil dle vlastního scénáře film Městečko aneb Sláva vítězům, čest poraženým, v Česku s ním ale příliš neuspěl (ovšem Miloši Formanovi se líbil). Nedávno vydal knižní verzi jednoho z nejsledovanějších televizních pořadů současnosti, Uvolněte se, prosím... (jedná se o neformální povídání s hosty ze světa politiky, kultury a dalších zajímavých lidí).

Za páteční talkshow Uvolněte se, prosím... v české televizi, kde tradičně s humorem uvádí své hosty do úzkých, se v anketě TýTý stal nejoblíbenějším moderátorem nejoblíbenějšího pořadu. V pátek 21.4. 2006 uvedl na Slovensku první díl svého nového pořadu Bez obáv, prosím!, kterou od dubna jednou měsíčně vysílá komerční televize Joj.

Hz

 

Mámivá píseň zaznívá...

Swingová hudba je v Lovosicích velmi oblíbená a proto pozvat na pódium Kulturního střediska Lovoš soubor dvanácti nadšených hudebníků, kteří propadli kouzlu rané swingové hudby, je v podstatě téměř sázka na jistotu – návštěvníci se dostaví v přiměřeném počtu. Kvarteto Sester Havelkových již řadu let provází své posluchače do swingového období mezi dvěma světovými válkami plného rytmu, tance, inspirace, čistých ideálů, romantických lásek a snů za doprovodu svého osmičlenného orchestru a posluchači si je přišli rádi 19. dubna do Lovoše vyslechnout

Osmičlenný Orchestr Sester Havelkových vytvořili Michal Krása – trubka, Kateřina Trnavská – violinofon, Michal Zpěvák (altsaxofon, klarinet), Jan Tříska (tenorsaxofon, klarinet), Jiří Gilík – piano, Jiří Kovář – kytara, Vladislav Sosna – jazz-band a Jaroslav Šimíček – kontrabas a zároveň kapelník. Sestry Havelkovy odešly v roce 1995 z Originálního pražského synkopického orchestru Pavla Klikara, vystupují v orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky a vybudovaly si i vlastní orchestr. Zpívají písně výhradně o lásce z období meziválečného a na své druhé desce Bláznivý den i z doby pozdější. Půvabné dámy v dobových růžových toaletách se starorůžovými ozdobami, stylovými účesy i doplňky (rukavice) a choreografií ze 30. let by publikum okouzlily i bez zpěvu. Ale zazpívaly, a to jednu píseň hezčí než druhou. Evergreeny světového swingu, ale i české oblíbené hity Modravých dálek volání, Where we met before, Bláznivý den (skladba českého swingového autora Jiřího Traxlera, *1912, přítele Sester), I got rhytm, Jedu nocí se svým koněm sám..., Růžová krinolína, Zapomeň, že se loučíme..., Bílé mraky, Dejte si radit...

Pořad si růžové dámy moderovaly střídavě samy, používaly citace o bontonu z Guth-Jarkovského (Pravá dáma nemůže vyjít bez klobouku, rukavic a punčoch!) a zmínily i některé reklamy z 30. let. Předvedly tak nejen skvěle ladící vícehlasy, ale i výřečnost a vtip. Snahou souboru Sestry Havelkovy je zachování nejčistší stylovosti nejen vlastní interpretace a instrumentace českých a amerických písní z 30. let 20.století, ale i celkového jevištního pojetí, průvodním slovem počínaje a dobovými kostýmy konče.

Písně byly proloženy orchestrálními skladbami (Medová dušička), zazpíval i Jiří Gilík (Good morning blues) a Michal Krása. Program zakončila anglická píseň Beat me, Daddy Eight-To-The Bar (Mlať mě, taťko, osmkrát do taktu). Zpěvačky sestrami pochopitelně nejsou (jmenují se Dana Šimíčková, Anna Vávrová, Olga Bímová a Petra Kohoutová), ale přesto jejich swing-jazzové retro lovosické posluchače okouzlilo. Vokální uskupení čtyř přitažlivých žen nám připomnělo romantiku dob dávno minulých. A kdo chtěl, mohl si zakoupit i jejich CD Bláznivý den s písněmi Jiřího Traxlera či Hot and Sweet Christmas. Přijedou-li někdy do Lovosic znovu, určitě si jejich vystoupení nenechte ujít!

Na okraj:Jméno Jiřího Stanislava Guth-Jarkovského je tradičně spojováno se slušným vychováním a pravidly etikety. Vydal několik knih, které podávají přehled o etiketě. Například nejznámější Společenský katechismus, dále Stolničení nebo Základy společenské výchovy.

Violinofon je hudební nástroj vzniklý kombinací houslí s trubkou. Dokonce CD Igora Šeby se jmenuje Andělové hrají na violinofon. Ale ten, kdo tento nástroj nezná, si ho stěží bude umět představit. Údajně se nástroj řadí do skupiny chordofonů, stejně jako například kytara či mandolina, housle nebo vozembouch..

Hz

Sport a tělovýchova

Naše cesta do divize

aneb ohlédnutí za kuželkářskou sezónou týmu TJ Lovochemie Lovosice

Po předloňském a loňském druhém místě v Krajském přeboru (tyto ročníky jsme odehráli v Teplicích) jsme vstupovali do letošní sezóny s cílem konečně postoupit, přičemž jsme své „domácí“ zápasy hráli v Bohušovicích, jelikož od povodní v roce 2002 v Lovosicích kuželna není.

Vstup do soutěže nebyl snadný, protože jsme před prvním soutěžním zápasem po dlouhé (5měsíční) letní přestávce trénovali pouze jednou. Přesto jsme úvodní utkání s Plastonem Šluknov B vyhráli 10:6. Ve druhém kole jsme jeli na kuželnu Kovo Děčín B, kde se nám poslední dobou poměrně dařilo a i letos jsme tam vyhráli přesvědčivě 16:0. Nutno říct, že domácím to vyloženě nešlo. V dalším kole jsme měli doma Blíževedly a zase to byl boj a perné vítězství 10:6, když už jsme prohrávali 0:4. Přineslo nám to i posun na 1.místo tabulky. Pak jsme jeli do České Kamenice k utkání s SK Děčín A – loňským účastníkem divize, který do Krajského přeboru sestoupil. Ač se pro nás utkání nevyvíjelo špatně (vedli jsme 4:2), tak jsme nakonec 12:4 podlehli. První prohra byla na kontě již ve 4. kole, přitom jsme věděli, že ten, kdo chce postoupit, si může dovolit prohrát za sezónu tak 3x, možná 4x.

V dalším kole jsme hráli doma s nebezpečným Dubím a po výhře 12:4 jsme se vyhoupli zpět na 1. místo tabulky. Následovalo utkání na těžké kuželně Sokola Ústí B, kde jsme do té doby nezískali ani bod. Od počátku jsme ale vedli a nakonec i přesvědčivě zvítězili 12:4 o 114 kuželek. Nejlepším hráčem utkání byl Miroslav Šnejdar ml., který srazil výborných 438 kuželek a cenné vítězství pečetil. V 7. kole jsme doma přivítali SK Děčín B - nováčka Krajského přeboru, který postoupil z meziokresního přeboru. Snad jsme soupeře ani nepodcenili, ale než jsme se nadáli, tak jsme po prvních dvou hráčích opět prohrávali 0:4, takže měli zbývají čtyři hráči plné ruce práce s tím, aby výsledek otočili. Nakonec se to podařilo a byla to nejtěsnější výhra doma – 10:6, jen o 12 kuželek. Po tomto kole jsme měli v tabulce 12 bodů a skvělý náskok čtyř bodů. Přáli jsme si tento náskok udržet do konce podzimní části, abychom měli jaro klidnější. Jenže hned následující kolo jsme jako domácí prohráli s Bohušovicemi B 2:14 – jak se nakonec ukázalo, tak to byla nejtěžší prohra, jakou nám během soutěže kdo uštědřil.

Náskok na čele tabulky se ztenčil a jeli jsme do Teplic, k utkání s místním béčkem, které hrává na domácích drahách velmi dobře. Ale vzhledem k tomu, že jsme z předchozích dvou ročníků tuto kuželnu znali, zúročili jsme to a zvítězili 11:5. Výborně zde zahrál Jaroslav Ondráček 443 kuželek a Ladislav Zalabák 442 (což byl jejich nejlepší výkon v soutěži). Skutečnou ozdobou tohoto zápasu byla ale hra poslední dvojice, kdy vítězný Jan Hybš z Teplic zahrál nový rekord kuželny – 482 kuželek, přičemž porazil Miroslava Šnejdara ml., jenž držel rekord do té doby. I jeho výkon byl skvělý – 455 kuželek a přispěl tak k celkově nejlepšímu výkonu našeho družstva v sezóně – 2544 kuželek. V předposledním podzimním kole nás čekalo těžké utkání doma s týmem Lokomotivy Ústí B. Snad již tradičně jsme prohrávali 0:4, ale tentokrát, ať dělal zbytek týmu co mohl, byla z toho další prohra - 6:10, i když jen o pouhé 4 kuželky. Nicméně čtyřbodový náskok byl ten tam a „spadli“ jsme na druhé místo za Dubí. V posledním podzimním kole jsme jeli do Trnovan k utkání s místní rezervou. Zahráli jsme vcelku dobře a tak jsme se po výhře 14:2 vrátili na první místo v tabulce. Zisk 16 bodů po podzimu za osm vítězství a tři prohry nebyl oslnivý, navíc druhý SK Děčín A a třetí Bohušovice B měly jen o bod méně a na 4. místě Dubí o dva méně.

Jarní odvety jsme začínali ve Šluknově a když tři naši hráči docílili přes 400 bodů, bylo z toho nakonec celkem přesvědčivé vítězství 12:4 o 82 kuželek. V dalším kole jsme doma zvládli zápas s béčkem Kovo Děčín, ale to jsme již změnili nasazení hráčů do zápasu. První začali hrát Ladislav Zalabák a Jaromír Hnát a zůstalo to tak až do konce sezóny. Tento tah se ukázal jako šťastný hlavně v závěru sezóny, kdy jsme do důležitých zápasů vstupovali díky jejich dobré hře s náskokem 4:0. Ve třetím kole jsme jeli na „padavou“ kuželnu do Blíževedel, kde jsme vyhráli 14:2 a velmi dobrým výkonem všech hráčů jsme se dopracovali k zisku 2511 sražených kuželek. Ve čtvrtém jarním kole nás doma čekal SK Děčín A, v tu dobu 3. tým tabulky. Opět po velké dřině výhra 10:6 o 35 kuželek.

V pátém kole jsme jeli do Dubí s dvoubodovým náskokem coby leader tabulky. Případná výhra by již mnohé napověděla o postupových šancích. Protože ale v konečné tabulce při rovnosti bodů rozhoduje nejdříve vzájemný zápas, měli jsme na mysli, že pokud už by se vyhrát nepovedlo, tak abychom aspoň prohráli méně, než Dubí u nás. Zápas začal J. Hnát a soupeře porazil o 27 kuželek. V další dvojici jsme dostali těžkou ránu na cestě za dobrým výsledkem, když J. Ondráček prohrál s jarní posilou Dubí - Michalem Koubkem, hráčem s ligovými zkušenostmi a výbornou výkonností, což v zápase potvrdil sražením 472 kuželek. Když prohrál i Miroslav Šnejdar st. a další náš hráč Tomáš Svoboda, tak jsem stáli krůček od debaklu. V posledních dvou dvojicích ale zahrál skvěle M.Šnejdar ml. (469) a když zvítězil i L. Zalabák, byla z toho nakonec přijatelná prohra 6:10 a splnění dílčího cíle – neprohrát víc, jak oni u nás. Nicméně v celkové tabulce jsme opět „spadli“ na druhé místo. Od tohoto zápasu začal boj o každý bod a čekání na klopýtnutí soupeře.

Porazili jsme doma Sokol Ústí B 12:4, ale Dubí taky nezaváhalo a vyhrálo v Bohušovicích 12:4. Ty se držely na třetím místě jen s jednobodovou ztrátou a taktéž pomýšlely v případě vítězství na postup. Nehrály špatně, ale Dubí zahrálo nejlépe ze všech hostujících družstev v Bohušovicích a po zásluze si odvezlo oba body. V dalším kole jsme my jeli do České Kamenice k utkání s béčkem SK Děčín a Dubí mělo doma Teplice. Zatímco Dubí hladce zvítězilo a pomalu odsuzovalo Teplice k sestupu, my jsme se trápili a když z našich pěti hráčů čtyři prohráli, byl stav 2:8. Poslední hráč již nemohl utkání celkově zvrátit, ale při dobré hře mohl ještě zachránit remízu (za vítězství hráče jsou dva body a za větší počet kuželek týmu se přidělují 4 body). Sice nastupoval náš nejlepší hráč M.Šnejdar ml., ale Děčín B měl k dobru 43 kuželek, což je na „nepadavé“ kamenické kuželně dost. Přesto 417 sražených kuželek stačilo k tomu, abychom měli v součtu o 8 kuželek více a byla z toho remíza. Sice jsme se v tuto chvíli pomalu loučili s vidinou postupu, ale až čas ukázal, jak byl zisk tohoto bodu důležitý.

V dalším kole jelo Dubí s jednobodovým náskokem v čele tabulky na Lokomotivu Ústí B a my měli doma naopak Bohušovice B, které však již měly 5 bodovou ztrátu na prvního a na postup již nepomýšlely. Sice jsme vyhráli 14:2, ale pro nás to byl nejhorší výsledek v sezóně a pro domácí Bohušovice druhý nejhorší, co do počtu poražených kuželek. Dubí v Ústí bojovalo, vedlo dokonce 6:2, ale nakonec ani vítězství jejich posily M.Koubka o 47 kuželek v poslední dvojici nestačilo - byla z toho remíza 8:8. K vítězství chyběly 4 kuželky.

Do konce soutěže chyběla tři kola, vedlo stále Dubí, ale jen na celkové skóre, před kterým má však v konečném účtování přednost vzájemný zápas. My hráli doma s Teplicemi a Dubí s Trnovany B. Jejich soupeř hrál dobře, ale přesto Dubí vyhrálo 12:4. K našemu zápasu přijeli tepličtí hráči ve značně improvizované sestavě a tak jsme dosáhli snadného vítězství 14:2. Rozhodnout mělo předposlední kolo. Dubí jelo do Šluknova, který se kolo předtím v soutěži zachránil a my jeli na Lokomotivu Ústí B, kde jsme nikdy předtím na body nedosáhli. Dubí ve Šluknově poměrně snadno vyhrálo a nás čekalo v Ústí utkání pravdy. Vybavovaly se vzpomínky na náš zápas před dvěma roky, kdy jsme zde v přímém souboji o postup do divize prohráli a skončili druzí. Domácím ale nevyšel start do utkání a po dvou hráčích prohrávali 4:0 o 66 kuželek. Pak sice vyrovnali na 4:4, ale stále jsme měli k dobru 42 kuželek. Náš pátý hráč – Tomáš Svoboda nahrál svůj nejlepší výkon sezóny (442 kuželek), porazil soupeře o 67 kuželek a de facto rozhodnul utkání. Prohrát v poslední dvojici 109 kuželek snad ani nejde? M.Šnejdar ml. ale neponechal nic náhodě, shodil 444 kuželek a porazil nejlepšího hráče domácích Radka Jaloveckého o pouhé 3 kuželky a přivedl tým k vítězství 12:4. Zbýval poslední krůček – vyhrát doma s Trnovany B.

Před utkáním posledního kola možná i Dubí tušilo, že tentokrát budou kousek od postupu oni a že my si ho už nenecháme vzít. Zvítězili nad Kovo Děčín B 12:4, co kdyby? To se ale nekonalo, my jsme soustředěným výkonem docílili nejlepšího výkonu na domácích drahách a porazili Trnovany B 16:0 o 257 kuželek a mohli se radovat z vytouženého postupu do divize. Nakonec to stačilo i na první místo v tabulce, když naše skóre ze všech zápasů bylo 235:117 a Dubí dosáhlo skóre 234:118.

Na závěr trochu statistiky. Za bilanci 17 výher, 1 remíza a 4 prohry jsme získali 35 bodů, stejně jako druhé Dubí, na třetím místě, již se značným odstupem, skončila Lokomotiva Ústí B ziskem 25 bodů.

V soutěži se sledují i tři nejdůležitější kategorie jednotlivců. Průměr sražených kuželek ze všech zápasů, zisk bodů a Grand prix, kde nejlepší hráč v utkání získává 12 bodů, další 11 až nejhorší 1 bod. Tyto body se sčítají za celou sezónu.

První kategorii vyhrál Miroslav Šnejdar ml. s průměrem 436.95, druhý skončil Petr Fabián z Dubí za 426.92 a pomyslnou bronzovou medaili by získal Michal Koubek též z Dubí za 421.46 kuželek. Pokud jde o kategorii Zisk bodů, vyhrál Ladislav Zalabák z Lovosic se 40 body (prohrál jen dvakrát za sezónu), druhý skončil M.Šnejdar ml. 36 bodů a třetí Petr Fabián z Dubí 34 bodů. V Grand prix zvítězil M. Šnejdar ml. za 231 bod, druhý byl Petr Fabián z Dubí s 201 bodem a třetí skončila Jitka Švejdová ze Šluknova ziskem 192 bodů. Umístění dalších našich hráčů:

Průměr
 4.L. Zalabák409.74
 7.J. Ondráček404.44
18.M. Šnejdar st.398.79
32.T. Svoboda393.32
35.J. Hnát391.90

Zisk bodů
 6.J. Hnát29
35.T. Svoboda20
35.M. Šnejdar st.20
52.J. Ondráček16

Grand prix
 6. L. Zalabák181
23.M. Šnejdar st.142
28.J. Hnát 137
29.J. Ondráček 135
37.T. Svoboda 129

Tak popisuje vítěznou sezónu lovosických kuželkářů a jejich nesnadný postup do divize vedoucí družstva Lovosice A pan Miroslav Šnejdar st. Družstvo postoupilo z 1. místa Krajského přeboru dne 8. dubna. (Naposledy bojovaly Lovosice v divizi - tehdy se to jmenovalo Oblastní přebor 1.třídy v sezoně 2000/2001.) Je to tím obdivuhodnější, že kuželkáři jsou již 4 roky bez své kuželny. Přejme jim, aby se své vlastní kuželny brzy dočkali a hlavně, aby se jim ve vyšší soutěži dařilo.

A nyní se Vám na fotografiích představí jednotliví borci.

Nehledejte žádné pořadí, naši úspěšní kuželkáři tu nejsou řazeni ani podle stáří, ani podle výšky, ani podle výkonnosti a už vůbec ne podle barvy očí, ale zcela náhodně. Zleva jsou to pánové: Ondráček, Šnejdar mladší, Šnejdar starší, Zalabák, Svoboda a Hnát. Přejeme jim spolu s námi, aby jim to vycházelo k jejich spokojenosti i ve vyšší soutěži, i když tušíme, že tam to bude mnohem a mnohem těžší...

Hz

 

Lovosičtí atleti zahájili letní sezónu

LOVOSICE – První sérii závodů absolvovali lovosičtí odchovanci poslední dubnový a první květnový víkend. V sobotu 29. dubna vyjeli atleti místního oddílu hned na dva severočeské stadiony. Výškaři, svěřenci trenéra Miroslava Pavlíka, se vydali na Velkou cenu do České Lípy. Dobrou přípravu svým výkonem potvrdil Lukáš Horák. Ve výškařském sektoru zdolal laťku ve výšce rovné 2 metry, vytvořil si tak nový osobní rekord a obsadil první místo. Na druhém místě se umístil Jan Sommerschuh výkonem 1.91 m. Ve skoku vysokém žen se na třetím místě umístila lovosická Magdaléna Nová s výkonem 1.55 m, zvítězila Tereza Zajícová s výkonem 1.58 m z pořádajícího oddílu AC Česká Lípa.

Tentýž den především svěřenci z trenérské „stáje“ Drahomíra Venclíčka a Evy Martinovské reprezentovali lovosický oddíl na Zahajovacích závodech v Bílině. Dvě první místa si vybojovala Jana Kubalíková. V běhu na 60 m zvítězila časem 8.24 s a ve skoku dalekém dolétla na značku 4.84 m. První místo s přehledem získala i Květa Pecková, když trať 1000 m zaběhla za 3:06.05 s.

První květnový den se atleti lovosického oddílu vydali změřit své síly na Májové závody do Ústí nad Labem. Vítězství v běhu na 800 m mužů si časem 2:02,81 s vybojoval Martin Hrdina. Ve výškařském sektoru opět kralovali lovosičtí Lukáš Horák a Jan Sommerschuh. Lukáš soutěž výškařů vyhrál, když zdolal laťku ve výšce 1.95 m. Nového osobního rekordu se dočkal Honza, když rovněž přeskočil laťku ve výšce 1.95 m (obsadil 2. místo). Výškařka Magdaléna Nová v sedmičlenném startovním poli zabojovala a závod vyhrála výkonem 1.55 m. V hodu diskem se zaskvěla Markéta Slavíková, která poslala své náčiní na značku 42.18 m a v závodě nenašla přemožitelku. V hodu diskem druhé místo obsadil lovosický Jaroslav Smělý (35.57 m), kterého přehodil pouze ústecký Radek Studihrad (43.59 m).

Petra Lašková

Soutěž atletických družstev má za sebou první kolo

LOVOSICE – První květnovou sobotu se naplno rozjela soutěž atletických družstev. Atletický oddíl v Bílině hostil 1. kolo krajského přeboru družstev juniorů, juniorek, dorostenců, dorostenek, starších žáků a žákyň. Celkem 14 bodů družstvu připsala Jana Kubalíková za vítězství v běhu na 100 m a 200 m dorostenek (13.14 s; 26,51 s), 9 bodů vybojovala sprinterka Anna Šetková, která obsadila v běhu na 100 m dorostenek druhé místo (13.90 s) a na dvojnásobní trati místo třetí (28.33 s). O jeden bod více získala Lucie Žďárská, která trať 200 m dorostenek zaběhla za 28.53 s (4. místo) a trať 400 m za 59.93 s (1. místo). V běhu na 100 m juniorů čtvrtým místem bodoval Milan Pála (12.41 s). Jindřich Živný připsal 16 bodů za umístění ve třech disciplínách: za 5. místo v běhu na 100 m juniorů (12.51 s), za 1. místo ve skoku dalekém (5.97 m) a v trojskoku (12.15 m). Deseti body družstvu pomohl Slávek Novotný za celkové druhé místo v běhu na 400 m juniorů (55.05 s) a rovněž druhé místo na dvojnásobné trati (2:04.98 s). Sedmi body přispěl družstvu Jan Vilhelm za vítězství v běhu na 400 m juniorů (52.57 s) a Jan Sommerschuh za nejlepší výkon ve výškařském sektoru (1.93 m).

Nejvíce bodů družstvo obdrželo zásluhou Ladislava Hromádky. Láďa dokázal vyhrát soutěž v hodu kladivem juniorů (49.11 m), v hodu diskem obsadil bronzovou příčku (32.81 m) a ve vrhu koulí pak příčku stříbrnou (12.37 m).

Z dorostenek bodovali Magdaléna Nová a Hana Hniličková. Magda si ve výškařském sektoru vytvořila nový osobní rekord, který má hodnotu 1.64 m a obsadila první příčku. V sektoru dálkařském dolétla na hranici 3.87 m a obsadila místo druhé. Hanka družstvu přispěla rovněž 12 body, zvítězila v hodu diskem výkonem 26.05 m a v koulařském sektoru poslala náčiní na značku 10.22 m.

Petra Lašková

 

MEZIOKRESNÍ PLAVÁNÍ

V sobotu 6. června 2006 byl Plavecký klub Lovosice pořadatelem jedné části jarního kola Meziokresního přeboru 2006.

Již více než deset let nejsou pořádány okresní přebory, protože až na výjimky je v každém okrese jen jeden oddíl. Meziokresní přebory sdružuji oddíly bývalých severních Čech, tzn. od Liberce a Jablonce až po Chomutov podle zájmu a výhodnosti. Meziokresní přebory se dnes plavou (1) Chomutov + Teplice; (2) Liberec, Jablonec, Česka Lípa a Rumburk; (3) Roudnice, Ústi n.L., Litoměřice, Lovosice, Most, Louny a Žatec. V třetí skupině startovalo loni asi 300 závodníku a závodnic.

Proto se na letos uskutečnily v jednom dni dva závody. V Roudnici startovali závodnici oddílu Roudnice (oba oddíly), Ústi n.L. (Městský plavecký klub ČSTV, Litoměřice, Most a Louny. Do Lovosic přijeli závodnici Ústi n.L. (Chemička Ústi) a Žatce a samozřejmě startovali i domácí Lovosice.

V Lovosicích startovalo celkem 138 závodníků - 92 závodníků z Ústi n.L.19 závodníků z Žatce, 27 domácích, a jeden závodník z oddílu Czech Athletic Club Roudnice. Protože Meziokresní přebor je kvalifikaci pro oblastní přebor, nesmi být start žádného přihlášeného závodníka odmitnut.

Vypsány byly všechny obvyklé (olympijské) discipliny. Volný způsob (téměř výhradně se plave kraulem) na 50m, 100m, 200m, 400 m, 800 m a 1500 m. Znak, prsa a motýlek se plavou na 50 m, 100 m a 200 m. Polohový závod (plave se v pořadí motýlek, znak, prsa a kraul) se plave na 100 m, 200 m a 400 m. Štafety vypsány nebyly.

Tento jarní meziokresní přebor 2006 byl prvním závodem uspořádaným v novém bazénu.

Předcházejícíi přebor jsme uspořádali před čtyřmi lety. Hosté byli s bazénem i organizaci velmi spokojeni a požádali o uspořádání i podzimního kola (na přelomu října a listopadu).

Podle očekávání byli nejlepší závodníci z Ústí, ale spokojeni jsou i žatečti a lovosičti plavci. Při porovnání přihlašovaných a dosažených časů je téměř vždy na přeboru dosažený čas lepší.

Domácí i hosté byli proto spokojeni nejen s organizací, ale i s dosaženýrni výsledky

JaV

 

H Á Z E N Á

STARŠÍ ŽÁCI NA TURNAJI PRAGUE HANDBALL CUP

O velikonocích 14. - 17.dubna se starší žáci zúčastnili největší evropské přehlídky mládežnické házené - turnaje Prague Handball Cup. V naší kategorii soupeřilo 74 družstev rozdělených do 12 skupin. V další fázi turnaje soupeřilo 24 družstev rozdělených do 8 tříčlených skupin, jejichž vítězové dále bojovali již vyřazovacím způsobem. Lovosičtí žáci ve srovnání s českou a evropskou špičkou rozhodně nezklamali. Ve skupině prohráli s pozdějším 4. družstvem turnaje a o postup do dalších kol prohráli o jediný gól s Karvinou. Hráno v hale v Průhonicích na tvrdém povrchu, vždy 2 x 15 minut.

Výsledky Lovosic ve skupině:

RK Trnje (Chorvatsko) 16:7, Handballbezirk Enz-Murr (Německo) 19:23, Monldals HF Rod I (Švédsko) 13:9, HK Královo Pole (Česko) 17:9, Koge Rishoj II (Dánsko) 21:11. Osmifinále proti sobě svedlo horké favority žákovské ligy Duklu Praha, Baník Karviná a HK Město Lovosice. Do dalších bojů postupoval pouze vítěz.

Výsledky: Lovosice - Dukla Praha 14:13, Baník Karviná 10:11.

Družstvo starších žáků na turnaji podalo očekávaný výkon. Předností družstva byla pohyblivá důrazná obrana a rychlý přechod do útoku. Nejlepší výkon podal Jakub v brance, který v osmifinálových utkáních podal famozní výkon. Vynikající hru předváděl Jelínek na středu. Výborné výkony odvedli Svozílek a Kučera. Sýkora byl velice platný v útočné činnosti. Spojky Kroupa a Polášek odvedly solidní výkon. Ani ostatní nezklamali.

Sestava: Jakub, Patrovský, Tůma, Jelínek 31 branek), Sýkora (19branek), Svozilek (11), Kučera (12), Polášek (13), Kroupa (12), Menhart (4),Javorek (3), Kadavý (3), Řehák (2), Nosek.

Starší žáci postupují do dalších kol Žákovské ligy

V měsíci březnu a dubnu se starší žáci HK Město Lovosice zůčastnily 4. a 5. kolo celostátní Žákovské ligy. Ve 4. kole, které proběhlo 11.3. v Hranicích si naši žáci 3.místem zajistily postup do kola 5., které proběhlo 9.4. v Jičíně. Na tomto turnaji obsadily 3. místo a postoupily do kola 6, které proběhlo 14. května.

Výsledky 4. kola: Lovosice - Velká Bystřice 14:17, KH Kopřivnice 16:20, Talent Plzen 27:13, HK Dvůr Králové 16:16, HBC Jičín 22:6

Výsledky 5. kola: Lovosice - HBC Jičín 16:16, Nové Veselí 21:16, Velká Bystřice 16:17, Dukla Praha 20:28.

Sestava: Jakub, Tůma, Patrovský – Jelínek (44 branek), Kučera (26), Svozílek (18), Kroupa (26), Polášek (21), Menhart (4), Řehák (2), Javorek (3), Nosek (3), Borovský (2), Parma (1), Kadavý (1), Sýkora (12),

Trefný Marek, Vodička Miloš

Pro informaci: Nové Veselí je malá obec asi 5 km jižně od Žďáru nad Sázavou, Velká Bystřice je větší obec asi 5 km východně od Olomouce.

Redakce

 

JARNÍ PUTOVÁNÍ OKOLÍM LOVOŠE

Jako už tradičně poslední dubnovou sobotu proběhlo turistické „Jarní putování okolím Lovoše". Letošní XXVII. rocník však byl přece jen něčím zvláštní. Vedl totiž po stopách bitvy u Lovosic, která se uskutečnila 1.října 1756, tedy před 250 lety, jako první vážné střetnutí tzv. Sedmileté války mezi Rakouskem a Ruskem. Účastníky na start přišel povzbudit i senátor pan Zdeněk Bárta. Už na startu dostali účastníci kromě startovacího lístku i brožuru s popisem bitvy, cestou pak dostali „vojenská" razítka na kontrolách, v cíli nakonec „vojenský" diplom a na památku figurku cínového vojáčka. Pochod byl tak atraktivní upoutávkou na chystané podzimní velkolepé oslavy 250. výročí bitvy u Lovosic. V cíli bylo zřízeno sponzorující Oborovou zdravotní pojišťovnou, v čele s jejím ředitelem, kontrolní zdravotní stanoviště. Každý účastník si mohl nechat změřit tep a krevní tlak, dokonce i obsah podkožního tuku. Pracovníci pojišťovny provedli i vyhodnocení účastníků v různých kategoriích a předali jim vitamínové odměny. Pochodu letos vcelku přálo počasí, kdy aprílová přeprška přišla až později odpoledne. Pochodu mimo pořadatelů se letos zúčastnilo 269 nadšených účastníků, z nichž jeden byl ani ne roční a deset starších 70 let, 47 účastníků z větší vzdálenosti než 100 km, přičemž zde dokonce byl účastník až Bratislavy...

Pořadatelé z Klubu českých turistu Lovosice i všichni účastníci byli s letošním pochodem náramně spokojeni.

fs

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8