Červen 2006 Lovosický dnešek - Strana 7

Průmysl a podnikání

Další investor do Lovosic

Do tří let by měla být postavena v lovosické průmyslové zóně továrna na výrobu bezdřevého natíraného papíru. Na jednání Zastupitelstva 20.4.2006 byl schválen prodej pozemků o výměře cca 15 ha v 1. zóně PLCL v Prosmykách Českomoravskému holdingu, a.s. Brno. Developerem a koordinátorem tohoto projektu je společnost World Achance Merchant Finance Company Československo, s.r.o. (Wamf Co).

Projekt by měl být umístěn v prostoru 1. zóny PLCL na pozemku o rozloze zhruba 19 ha, z toho 15 ha je ve vlastnictví města. K tomu přilehlý pozemek směrem k řece Labe, který je ve vlastnictví jiného majitele. Tento pozemek bude investor projednávat samostatně. Nabízená cena za pozemky města je 220 Kč/m2. Splátky ceny pozemků městu by měly být v roce 2006, 13 mil. Kč a 20 mil. Kč v roce 2007. Zisk na ceně je 28 Kč/m2. Z této částky bude zaplacena dosud provedená archeologie 1,07 mil. Kč DZCL. Další archeologii a dokončení zavezení pozemku na niveletu Q100 platí investor.

Projekt na výrobu bezdřevého papíru byl na zastupitelstvu prezentován již v roce 2000 po schválení územního plánu města po přistoupení Města Lovosice k realizaci projektu Phare 2000. Následně po tom byla v srpnu 2000 podepsána dohoda o spolupráci mezi společností Wamf Co, Městem Lovosice a DZCL, a.s. Pro nezájem investorů byla smlouva o spolupráci v prosinci 2003 ukončena. Současnost tohoto projektu je taková, že na podzim 2005 došlo k obnovení kontaktů a spolupráce. V únoru 2006 projekt získává díky společnosti Wamf Co nového investora, v březnu následuje žádost investora na odkoupení pozemku. Podmínky prodeje budou upřesněny v budoucí kupní smlouvě a schváleny na příštím jednání ZM.

Roční světová výroba tohoto druhu papíru, který zde má být vyráběn, je něco kolem 20 mil. tun. Zde se plánuje 250 tis. tun s tím, že papírenský stroj je schopen vyrobit 380 tis. tun papíru za rok. Na tuto kapacitu by měla výroba nabíhat postupně. Přidáním dalšího papírenského stroje je možné zvýšení kapacity až na 760 tis. tun za rok. Realizace továrny je rozvržena na tři roky. Náklady na realizaci závodu by měly být 360 mil. € tj. necelých 11 mld. Kč. Počet zaměstnanců 300 (240 výroba, 60 technici + administrativa), dalších 500 v navazujících službách.

Výroba papíru v Lovosicích bude spočívat v rozvláknění celulózy průmyslovou vodou bez chemických procesů, které existují při prvovýrobě papíru ze dřeva. Do papírové hmoty budou přidávány pomocné suroviny kaolin a titanová běloba. Šíře vyráběného papíru 6.500 mm, výrobní rychlost 1.600 m/min. Gramáž vyrobeného papíru 65 až 115 g/m2, maximální průměr role 2.500 mm. Hodinová kapacita výroby 35 t. Pára potřebná k výrobě bude zajištěná buď odebíráním páru z vedlejší Lovochemie nebo vlastní výrobou na dvou kotlích o výkonu zhruba 80 t/hod. Zdrojem by byl plyn. Přídavným zdrojem bude kotel na spalování zbytků z papírny. Cca 70% vyrobeného papíru bude formátováno na archy, zbytek bude v rolích. Odpadní průmyslová voda v množství zhruba 10 mil. m3/rok bude po využití v procesu výroby vrácena zpět do Labe ve vyšší kvalitě než ve které bude odebírána, výstup do zpět do Labe bude umístěn výše proti směru toku než je vstup.

Účinky projektu na životní prostředí by měly být minimální. Závod nebude vyrábět celulózu, veškerá potřeba celulózy pro výrobu bude kryta nákupem z externích zdrojů. Celý provoz je navržen a bude realizován a provozován v souladu s podmínkami, které budou platit pro oblast životního prostředí v EU od roku 2012. Na projekt bude vypracována kompletní studie na posouzení vlivu provozu na životní prostředí (tzv. E.I.A.) v rámci územního řízení.

Lovosice byly vybrány proto, že mají velmi dobré logistické zázemí. Je zde řeka a přístav. Předpokládá se, že suroviny pro výrobu by se dopravovaly po řece. Stejně tak i papír, který by byl dopravován do zámoří. Do doby realizace by měla být vybudovaná i dálnice.

Připravil (hv)

 

Jak se zbavit odpadu z podnikání?

Jednoduše. To se vezmou igelitové pytle a nacpe se do nich nepotřebný odpad. Potom se pytle s odpadem odvezou nepozorovaně na místo svozu komunálního odpadu, nejlépe ke kontejneru. Firma, která odpad odváží, se postará o bezplatný odvoz. Vlastně ne bezplatný, ale za peníze občanů města, kteří platí řádně poplatek. Výborně, akce se podařila, tak že ji můžeme třeba po čtrnácti dnech opakovat. Nač si dělat starosti s nějakou smlouvou o odvozu odpadů z podnikání. Kdo by zbytečně vyhazoval peníze. Každá korunka dobrá. On to přece někdo zaplatí.

Zeptali jsme se na názor vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Lovosicích Dany Tschakertové: „Co k tomu říci? Tento způsob odložení odpadu  fyzické osoby podnikající nebo právnické,  je nehoráznost a vychytralost. Restaurace „Sarajevo“ má svůj kontejner, ve kterém shromažďuje odpad a za odvoz řádně hradí částku dle sepsané smlouvy. V tomto případě, se někdo tajně a opakovaně za tmy přiživuje a zbavuje postupně odpadu, který mu vznikl po povodních. Odložené pytle se špinavými plastovými lahvemi nejsou rozhodně z uvedené restaurace, neboť nápoje v plastu nejsou do provozovny dodávány“. A závěrem konstatovala: Zákony a vyhlášky platí i pro tohoto pachatele, nejenom pro slušné občany a podnikatele. Tento způsob však se slušností nemá nic společného!“ 

Text a foto (hv)

Informace úřadu práce

Lovosice stále vedou

Podle statistiky Úřadu práce v Litoměřicích se v měsíci dubnu v poklesu míry nezaměstnanosti okresu Litoměřice (v březnu 11,67% a v dubnu 10,78%) výrazně projevilo konečně teplé a slunné počasí. To podpořilo rozjezd prací v zemědělství a stavebnictví, SVČ i VPP. Práce se samozřejmě týkaly i úklidu v oblastech zasažených povodní. Celkem se na likvidaci nepořádku po ničivé povodni v okresu Litoměřice prostřednictvím VPP podílelo cca 150 lidí. Na trhu práce se zvýšil i počet volných pracovních míst oproti minulému měsíci o 107 celkem na 499. Lovosicko si první místo v míře nezaměstnanosti před Litoměřickem podrželo. Ani na ostatních místech pomyslného žebříčku se pořadí nezměnilo.

(hv)

Mikroregion EA k 30.4.2006
NEZ %
Lovosicko 10 174 960 9,44%
Litoměřicko 21 585 2 082 9,63%
Roudnicko 13 141 1 395 10,62%
Libochovicko 5 455 728 13,35%
Štětsko 5 994 814 13,58%
Úštěcko 2 402 403 17,11%
strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 7