Září 2005 Lovosický dnešek - Strana 10

Policie ČR

Drzost a brutalita pachatelů se zvyšuje prohlásil velitel lovosických policistů...

Policisté Městského oddělení České policie v Lovosicích vyřešili v červenci 2005 mimo jiné tyto případy:
1.7.byl dodatečně zjištěn a odstíhán pachatel vloupání do rekreačního objektu v Opárenském údolí ze dne 15. května. Byl to osmnáctiletý N. T., z Teplic. Způsobil škodu 18 000 Kč.
7.7.byli na místě činu zadrženi a odstíháni pachatelé-recidivisté třicetiletý L. V. a devětatřicetiletý H. J., z Čížkovic, kteří v bývalém vepříně v Želechovicích odcizili kovový materiál v ceně 8 000 Kč.
11.7. byl zadržen a odstíhán jedenatřicetiletý pachatel L. L.., z Lovosic pro neplnění vyživovací povinnosti, když od začátku tohoto roku dluží výživné ve výši 4 800 Kč.
-týž den byl odstíhán dvaapadesátiletý pachatel K. K. z Lovosic pro porušování domovní svobody a nebezpečné vyhrožování. Neoprávněně v Lovosicích vnikl do bytu, napadl fyzicky jeho majitele a způsobil škodu 300 Kč.
12.7.byl zadržen a odstíhán uprchlý vězeň Z. M.. ročník 1972 pro vloupání do osobního auta Škoda v Lovosicích 27.6.2005 a týž den pro opakovaný pokus krádeže vozidla Škoda opět v Lovosicích, pro krádež osobního vozidla Škoda tamtéž 6.7.2005 a dalšího vozidla Škoda rovněž v Lovosicích 7.7.2005. Celková škoda 22 000 Kč.
14.7.byl zadržen jedenadvacetiletý pachatel C. A. z Litoměřic pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí, který řídil motorové vozidlo, ač to má rozsudkem soudu zakázáno.
-byl zadržen čtyřiadvacetiletý pachatel H. K. z Lovosic za zcela stejný trestný čin.
-byl odstíhán šestatřicetiletý pachatel H. V. z Lovosic pro trestný čin znásilnění, kterého se dopustil 22. května a pro další pokus znásilnění, o které se pokusil tamtéž v září 2004.
15.7.byli zjištěni a odstíháni pachatelé jedenadvacetiletý K. D. z Bíliny pro trestný čin loupeže, kterého se dopustil v květnu 2005 v Lovosicích, v Sadech pionýrů.
19.7.byl zjištěn a odstíhán dvacetiletý pachatel H. M. z Lovosic pro trestný čin loupeže, které se dopustil v březnu 2005 v tamtéž.
-týž den byl ještě odstíhán jedenadvacetiletý pachatel K. D. z Děčína pro trestný čin podvodu, když 18.7. 2005 na poškozeném občanovi z Lovosic vylákal zálohu 35 200 Kč na údajnou dodávku výhodně zpeněžitelného zboží.
22.7.byl dodatečně zjištěn a odstíhán pachatel trestného činu vloupání do motorového vozidla Škoda 105 v Lovosicích, v ulici Prokopa Holého se škodou 3 000 Kč. Jedná se o devětadvacetiletého P. R. z Kladna.
26.7.byla dodatečně zjištěna a odstíhána pachatelka – devětatřicetiletá L. Z. Kladna, která vnikla do nezajištěného domu v Dřemčicích a odcizila zde hotovost a další věci v celkové hodnotě 7 600 Kč.
-tentýž den byl ještě odstíhán pětatřicetiletý pachatel S. N. z Roudnice nad Labem pro prodej psychotropní návykové látky OBL (konopí, marihuana) a to opakovaně, na dvou místech v Lovosicích: od 1.1. do 6.5 2005 za celkem několik tisíc korun (částka nebyla přesně definována).
-týž den byl odstíhán i třiadvacetiletý K. M. z Litoměřic pachatel trestného činu krádeže mobilního telefonu v ceně 6 500 Kč v Lovosicích.
-dále byl odstíhán pachatel – třicetiletý K. M. z Lovosic – pro trestný čin výtržnictví a nebezpečného vyhrožování, kterého se dopustil 27.6.2005 v Lovosicích.
-byl rovněž odstíhán pachatel B. M. ročník 1970 z Třebenic pro trestný čin podvodu, kterého se dopustil na MěÚ v Lovosicích tím, že neoprávněně inkasoval sociální dávky ve výši 10 728 Kč.
28.7.byl zadržen a odstíhán devětadvacetiletý K. P. z Hrobců, pachatel trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, který jako mnozí jiní jezdil s motorovým vozidlem po veřejných komunikacích v Lovosicích, ač to má soudním rozsudkem zakázáno.
-týž den byl odstíhán dvaatřicetiletý pachatel K. D. z Lovosicka pro nebezpečné vyhrožování a ublížení na zdraví, kterého se dopustil v červnu 2005 v Leské.

kapitán Gertner

Ze svodky OŘ PČR Litoměřice od 4.7. 2005 do 31.7. 2005

Dopravní nehoda s tragickými následky se stala u Úštěka.

Dne 5.7.2005 v 6.10 hod. se stala v katastru obce Úštěk dopravní nehoda kdy od centra obce Úštěk směrem ke křižovatce se silnicí I/15 Česká Lípa - Litoměřice a dále k obci Starý Týn přijížděla 19 letá řidička s vozem Škoda Favorit. Na hlavní silnici vjela v době kdy od České Lípy přijíždělo vozidlo Peugeot řízené 22 letým řidičem. Následně došlo ke střetu vozidel na hlavní silnici. Ve vozidle Peugeot byl řidič lehce zraněn, ale 27letý spolujezdec na místě nehody zemřel. Řidička vozidla Favorit podlehla svým zraněním v Městské nemocnici v Litoměřicích a její 22 letý spolujezdec zemřel na místě nehody. U řidičů byl proveden odběr krve na alkohol. Na vozidle Peugeot došlo k hmotné škodě cca 70000 Kč a na vozidle Favorit cca 25000 Kč. Dopravní nehoda je v současné době v šetření.

Jedno lehké zranění a škoda 432 000 Kč, taková je statistika za tři víkendové dny. Na dopravních nehodách se ve třech případech podepsala nepřiměřená rychlost, dvakrát se jednalo o nedání přednosti v jízdě a jednu nehodu zapříčinil špatný způsob jízdy. U dvou řidičů za volantem policisté zjistili alkohol.

Nepřipoutaný řidič, jež měl zákaz řízení motorových vozidel, vypadl za jízdy z vozu a poté odmítl dechovou zkoušku!

V pátek 22.7.2005 večer před 19. hodinou havaroval 30 letý řidič se Škodou 120 na silnici č. 608 u Doksan. Vůz jedoucí směrem na Písty dostal v pravotočivé zatáčce smyk. Nepřipoutaný řidič vypadl za jízdy z vozidla, to vyjelo mimo vozovku a narazilo do zdi u domu. Řidič při pádu utrpěl lehké zranění, se kterým byl převezen do Podřipské nemocnice. V nemocnici se na výzvu policie odmítl podrobit dechové zkoušce na alkohol. Technická závada,jako příčina dopravní nehody nebyla na místě zjištěna ani uplatněna. Škoda na vozidle byla vyčíslena na pouhých 100 Kč. Nehoda je v šetření.

V tuto dobu vyjíždějí na silnice i takzvaní sváteční řidiči, mnohem častěji jsou účastníky silničního provozu také děti. Policie proto žádá řidiče aby se chovali na silnicích zodpovědně a ohleduplně. Musí počítat s tím, že zvýšený výskyt dětí na pozemních komunikacích potrvá celé prázdniny. Z tohoto důvodu policie apeluje na řidiče, aby v nadcházejících měsících jezdili s větší opatrností a věnovali pozornost právě nezletilým chodcům a cyklistům na silnicích.

Vloupání do čerpací stanice

Cizinec zadržen při vloupání do čerpací stanice Dušníky.

Dne 2.7.2005 po 19. hodině se vloupal cizí státní příslušník, který se zdržuje na našem území nelegálně do benzínové čerpací stanice pohonných hmot Dušníky. Na místě byl zadržen pracovníkem soukromé bezpečnostní služby a následně předán Policii ČR. Osobní prohlídkou byly u něj nalezeny odcizené věci z čerpací stanice, které budou vráceny majiteli.

Během letošního roku se pachatelé v našem okrese vloupali do čerpacích stanic celkem 4x a z toho 2x se stala terčem neznámých pachatelů právě tato čerpací stanice v Dušníkách.

Uzamykat vchody domů se vyplácí...

Od 6.7. do 11.7 se vloupal neznámý pachatel do sklepa v Litoměřicích. Po vytržení laťky s petlicí vnikl do sklepní kóje a odcizil náhradní kola na automobil, nářadí, sjezdové lyže včetně lyžáků a jízdní kola. Celková škoda byla vyčíslena na 31 400 Kč. Událost šetří Obvodní oddělení Litoměřice jako trestný čin krádeže a porušování domovní svobody.

Nelákejte zloděje!

Dne 11.7. se neznámý pachatel vloupal v Lovosicích do zaparkovaného vozidla. Rozbil okno předních dveří a odcizil kabelku s peněženkou, mobilní telefon, sluneční brýle doklady a další věci. Celková škoda byla odhadnuta na 10 550 Kč z toho na poškození vozidla vznikla škoda 3500 Kč.

Vloupání do vozidla

Dne 12. 7. 2005 neznámý pachatel vypáčil zámek dveří osobního vozidla Renault a odcizil fotoaparát, dalekohled, tašky a batohy s obsahem ošacení a osobních věcí, dále vařič, kempinkové nádobí a filmy do fotoaparátu. Celková škoda je odhadnuta na 45 900 Kč. Nezanedbatelná je škoda, která vznikla řidiči poškozením zámku vozidla - odhadem cca 15 000 Kč.

Vloupání do vozidla

Dne 13.7.2005 v odpoledních hodinách se vloupal v Litoměřicích neznámý pachatel nezjištěným způsobem do uzamčeného vozidla značky Škoda a odcizil autoradio s přehrávačem CD a mobilní telefon. Vozidlo nebylo poškozeno a škoda na odcizených věcech je odhadnuta na 14 000 Kč.

Dopaden při činu..

Dne 12.7.2005 bylo doručeno zahájení o trestním stíhání 33 letému muži z Litoměřicka, který se opakovaně vloupal v průběhu června a července do vozidel v okrese Litoměřice, ale i mimo něj. Vozidla nejen vykrádal, ale v některých případech odcizil celá. Policie jej zadržela při prodeji odcizených věcí, které získal při vloupání do jednoho z vozidel. Muž bude souzen za trestný čin krádeže vloupáním a poškozování cizí věci.

Krádeže věcí z osobních vozidel..

V našem okrese za víkend od 29.7 do 31.7.2005 došlo k 11 vloupáním do osobních vozidel. Ve většině případů se jedná o věci, které pohledem přes okénka vozu přímo lákají zloděje ke zcizení. Často jsou to mobily, kabelky a kufříky, doklady, fotoaparáty, rádia apod. Vybízíme proto občany, aby ve vozidlech nenechávali nic na očích, neponechávali ve vozidlech cenné věci a v případě, že je zde musíme ponechat, je alespoň umístíme na méně viditelné místo. Vhodné je používat přenosná a kódovaná autorádia neboť autorádio ponechané ve vozidle bývá také často středem zájmu zlodějů. V případě podezření, že došlo ke krádeži, se vyplatí zavolat policii nebo strážníky, neboť se tím zvyšuje šance na dopadení pachatele a vrácení věcí.

Do batohu až za pokladnou...

36 letý muž dne 11.7. v litoměřickém Kauflandu nepřiznal při placení zboží kávu Jacobs, kterou měl ukrytou v batohu. Za pokladnou byl přistižen bezpečnostní službou a svůj lup musel odevzdat. Celková škoda činila 1 547 Kč. Jelikož byl v posledních 3 letech za obdobný skutek souzen, jedná se v jeho případě o recidivu trestného činu krádeže.

Vloupání do kovárny.

Od 1.7. do 11.7. neznámý pachatel vnikl po vypáčení dveří do kovárny v Lovosicích. Z kovárny odcizil svářečskou kuklu, řezací hořák, úhlovou brusku a různé pracovní klíče. Celková škoda byla vyčíslena na 19 000 Kč.

Krádež křovinořezu..

Na Roudnicku si ve středečním poledni na chvíli odskočil od sekání trávy majitel křovinořezu. Křovinořez zanechal na místě volně odložen. Po návratu zjistil, že mu byl odcizen a vzniklá škoda činí 15 000 Kč.

Požár cisterny způsobil uzavření úseku dálnice D8 u Lovosic na mnoho hodin!

Nehodu pravděpodobně způsobila závada na brzdách.

Dne 21.7.2005 kolem 3. hodiny ráno začaly hořet pneumatiky cisterně nákladní soupravy převážející benzín. Událost se stala na dálnici D8 u Lovosic, na 47. km ve směru Teplice-Praha. Pravděpodobnou příčinou byla závada na brzdném systému vozidla. Na místě zasahoval HZS Litoměřice, který po uhašení požáru odstranil z vozovky cca 100 litrů benzinu, který z cisterny při požárů unikl. K ekologickým škodám nedošlo, ale na nákladním voze byla škoda vyčíslena na 2,5 miliónu korun. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Záchranáři přečerpali benzin do náhradní přistavené cisterny. Doprava v tomto úseku byla uzavřena a odkloněna přes Lovosice a průmyslovou zónu. Směr Praha - Teplice (dva proudy) na dálnici D8 byl ve 12.32 hod. zprovozněn. V 15.20 hod. byla dálnice zprovozněna v obou směrech.

Chodec srážku s osobním automobilem nepřežil

Večer 26.7.2005 byl osudný pro neznámého muže, jež přišel o život po střetu s osobním vozem za obcí Malé Žernoseky. Asi 50 letý chodec srážku s vozem nepřežil. Jak k tragické události došlo a kdo je neznámý asi 50 letý muž, který utrpěl smrtelné zranění, je předmětem šetření policie. Včera v půl desáté večer byl sražen vozem VW Golf na silnici č. 1/30, za Malými Žernoseky ve směru na Ústí nad Labem, neznámý asi 50 letý muž. Řidička (41) cizí státní příslušnosti zahlédla chodce na poslední chvíli a střetu již nestačila zabránit. Okolnosti dopravní nehody jsou předmětem šetření. Způsobená škoda na vozidle činí 50 000 Kč. Policie identifikovala mrtvého muže jako občana z Ústí nad Labem.

Kvůli lupu téměř zničil stan!

Aby se dostal k lupu neváhal a zničil stan! Nic neodradilo od jeho úmyslu neznámého zloděje, jenž se před několika dny vloupal do stanu postaveném v kempu u jezera Chmelař v Úštěku na Litoměřicku. Bez váhání totiž prořízl plachtu stanu, aby se dostal k věcem patřícím 18 leté dívce, jež měly celkovou hodnotu téměř 7 000 Kč. O rok staršímu majiteli stanu způsobil zloděj zničením přístřešku škodu za 5 000 Kč. Drzost zlodějů je bezmezná, proto by měli být nejen rekreanti v kempech, chatových osadách, ale i návštěvníci hotelů opatrní na své cenné věci a v žádném případě by je neměli nechávat bez dozoru. V mnoha případech se stávají útočištěm zlodějů odložené mobily, tašky, batůžky a peněženky ležící na opuštěných dekách na koupalištích. Zatímco si majitel věcí odskočí zaplavat či do stánku s občerstvením, zloděj sklízí úrodu. Podobných případů zaznamenala policie v letním období uplynulého roku několik.

Důležité upozornění pro držitele zbrojních průkazů skupiny D

Držitelé zbrojních průkazů skupiny D, jež byly vydány před 1.1.2003 jsou povinni odevzdat potvrzení od praktického lékaře do 31. srpna 2005! Upozorňujeme držitele zbrojních průkazů skupiny D nutných k výkonu zaměstnání nebo povolání( dle předchozí právní úpravy skupiny D nebo E) § 29 odst. 2 zákona č. 119/2002 Sb. o zbraních a střelivu, ve znění pozdějších předpisů, že jste povinen(a) po 30 měsících od vydání zbrojního průkazu dodat zdravotní potvrzení od praktického lékaře příslušnému útvaru policie ČR a to nejpozději do 2 měsíců. U zbrojních průkazů vydaných před účinností uvedeného zákona, tedy před dnem 1.1.2003, je 30 měsíční lhůta stanovena do 30. 6. 2005. Toto potvrzení tedy dodejte nejpozději do 31.8.2005. Potřebné informace získáte na skupině zbraní a střeliva Okresního ředitelsví PČR v Eliášově ulici. Telefon 974 436 267

Do konce srpna má v okrese Litoměřice tuto povinnost splnit asi 500 držitelů zbrojních průkazů dané skupiny.

Informuje tisková mluvčí OŘ PČR v Litoměřicích
por. Ing. Alena Romová a pprap. Pavla Kofrová

Staří občané žijící na Litoměřicku by měli být maximálně ostražití

před neznámými osobami, které jim chtějí vstoupit do bytu či domku. V uplynulých dnech policie zaznamenala hned tři takové případy.

27. července byla dvěma asi 40-letými ženami okradena 88-letá stařenka z Lovosic. Ženy, vydávajíce se za pracovnice Městského řadu byly starou dámou pozvány do bytu proto, aby jí mohly osobně předat peněžitý dar. Jedna z žen využila stařenčiny nepozornosti a z prádelníku jí odcizila 20 000 Kč. Po předání peněžitého daru  400 Kč  podvodnice z bytu odešly a majitelka bytu zjistila, že byla  okradena!

V Lovosicích se podobný případ stal 6. června, kdy asi 35-letá žena vstoupila do jejího bytu pod záminkou kontroly vodovodního řádu. Po jejím odchodu stařenka zjistila, že jí z bytu zmizely všechny našetřené úspory. Přišla o 50 000 Kč!

V Liběšicích byla podobným způsobem okradena ve svém domě 80-letá paní, jež přišla o 17 500 Kč. Ve středu 20.7.2005 dopoledne v Liběšicích okradla neznámá mladá zlodějka 80-ti letou stařenku ve vlastním domě. Záminkou vstoupení do domu byl údajný přeplatek za elektřinu, jež podvodnice ženě nesla. Jelikož mladá žena potřebovala rozměnit, stará dáma dovedla podvodnici až na místo v domě, kde měla uloženy všechny finanční úspory. Poté neznámá žena sdělila, že musí dojít pro složenku a z kuchyně odešla. Mezitím však do domu vstoupila sousedka požádat o vajíčka. Po jejím odchodu se vrátila obelhaná stařenka do kuchyně a zjistila že pokladnička se 17 500 Kč, vkladními knížkami a důležitými dokumenty je pryč a po neznámé zlodějce se slehla zem!

Existuje podezření, že dotyčná podvodnice má na svědomí podobných případů na Litoměřicku více. Informace o neznámé asi 20-leté ženě drobnější postavy, 160-165 cm vysoké, světlé pleti a blond vlasů, zavolejte na linku 158 nebo sdělte na nebližším útvaru policie ČR.

Policie vyzývá  všechny seniory, aby neznámým osobám nevěřili a v žádném případě je nepouštěli do svých bytů. Zároveň žádá občany o pomoc při objasnění těchto téměř nelidských  případů. Jakékoliv poznatky či  informace o neznámých ženách ve věku 30- 40 let  nebo o mladé podvodnici z Liběšic sdělte na linku 158 či na nejbližším útvaru policie. Vaše pomoc může přispět ke včasnému objasnění  této trestné činnosti!

por. Ing. Alena Romová, PČR Litoměřice
tel.: 974 436 207, e-mail: pislt@mvcr.cz

Hasičský záchranný sbor

Výtah ze zásahů v měsíci červenci 2005

1.7.se stala v Třebenicích dopravní nehoda osobního vozu Škoda 120, který narazil do stromu. Při nehodě byla zraněna a vyproštěna jedna osoba.
3.7.byla další dopravní nehoda dvou osobních aut ( a to WV PASSAT a AUDI) na sjezdu z dálnice u Sulejovic(kolotoč), kde došlo k úniku oleje z obou vozidel. Únik byl asanován.
6.7.byla jednotka povolána k vylovení utonulého v obci Lhotka nad Labem.
-týž den došlo k požáru elektrického vedení ve výstavbě následkem zkratu, místo bylo uzavřeno z důvodu nebezpečí úrazu elektrickým proudem.
9.7.se stala dopravní nehoda: střet osobního vozu OPEL s cyklistou. na místě tři osoby zraněny
12.7.na žádost POLICIE byla jednotka povolána k otevření bytu ve 4. patře v Lovosicích, v ulici Mírové, kde byla jedna osoba zraněná. Poskytli jsme pomoc při přesunu do sanitky.
13.7.jednotka byla vyslána k požáru osobního vozu Škoda Favorit Pick-up, ovšem nezasahovala: jednalo se o planý poplach.
18.7.hasili jsme požár stohu slámy v Chodovlicích.
19.7.hasili jsme požár kabelů v Lovosicích v Zámecké ulici - jednalo o nehlášené pálení izolace kabelů před odvozem kovu do sběrny.
21.7.jednotka byla vyslána k požáru pneumatik na cisterně přepravující benzín a naftu na dálnici D8 u Lovosic. Dálnice byla uzavřena v obou směrech z důvodu bezpečnosti až do úplné likvidace události ( likvidace požáru a ochlazování nádrže, přečerpání PHM, naložení a odtažení cisterny ).
27.7.Dosti kuriózní byla dopravní nehoda osobního vozu OPEL Omega v obci Vrbičany, kde řidič bez řidičského oprávnění narazil do pomníčku plynového vedení u rodinného domku č.p. 5, do něhož musel být uzavřen přívod plynu.
-týž den opět dopravní nehoda, tentokrát osobního vozu Ford Fiesta, který narazil do stromu, strom musel být rozřezán, abychom mohli vyprostit ve vraku uvízlou osobu.
-v zápětí byla jednotka odvolána k další události: jednalo se o požár hnoje v drůbežárně ve Vchynicích
30.7.první akce: likvidace spadlého stromu v kasárnách Jiřího z Poděbrad ( sídlo Rychůlé záchranné služby Litoměřice ).
-týž den - druhá akce: odstranění spadlých větví z vozovky v Mlékojedech.
-týž den - třetí akce: odstranění spadlých větví z vozovky v Litoměřicích a to v ulici Jezuitské (u České pojišťovny).
-čtvrtá až osmá akce: odstranění stromů z vozovky v obcích: Třebenice, Úpohlavy, Čížkovice, Sedlec a Lkáň - celkem 24 stromů.
-devátá akce: odstranění stromu z vozovky v Siřejovicích.

npor. Karel Novotný

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 10