Září 2003 Lovosický dnešek - Strana 8

Tělovýchova a sport

Kdy v září na házenou ?

So 13.9.11:00 hod.Spartak Ústí - Jiskra Havl.Brod - 2.liga ženy
13:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - HBC AGS Jičín - 1.liga ml.dorostu
15:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - HBC AGS Jičín - 1.liga st.dorostu
17:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - HBC AGS Jičín - 1.liga mužů
 
So 27.9.11:00 hod.Spartak Ústí - ZVVZ Milevsko - 2.liga ženy
13:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - Dukla Praha - 1.liga ml.dorostu
15:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - Dukla Praha - 1.liga st.dorostu
17:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - SKH Ostrava - 1.liga mužů

a v říjnu?

So 11.10.11:00 hod.Spartak Ústí - Loko Č. Budějovice - 2.liga ženy
13:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - Slávia Praha - 1.liga ml.dorostu
15:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - Cement Hranice - 1.liga st.dorostu
17:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - TJ Náchod - 1.liga mužů
 
So 25.10.13:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - Jiskra Třeboň - 1.liga ml.dorostu
15:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - Jiskra Třeboň - 1.liga st.dorostu
17:00 hod.LOVOCHEMIE Lovosice - Jiskra Třeboň - 1.liga mužů

U zápasů mužů může docházet ke změnám hracího dne sobota - neděle.

 

Gratulujeme.

Pavel Kőnich (12 let) z Lovosic vyhrál 28.6.2003 na závodu v Litoměřicích obě disciplíny, street a rampu, na kolečkových bruslích v agresive in-line. Hlavní zaměření závodu byla jízda na "prkně" skateboardu. Závod na bruslích nebyl rozdělen na věkové kategorie. Už i proto je to vynikající úspěch. Také na další velké závody, které se konaly v litoměřickém skateparku, se sjeli závodníci z několika měst. I zde se závodilo bez rozlišení věku a přes to, že byl Pavel nejmladší, získal krásné třetí místo.

 

U rampa slouží sportu. Co bude dál?

Osud U rampy, která je postavená v prostoru za Centrem, je možná zpečetěn. V prostoru, kde stojí, se staví silnice a supermarket. Protože víme, že rampu využívají kluci k tréninku, zeptali jsme se jednoho z nich, pana Vladimíra Johna mladšího na podrobnosti.

Máte zde v Lovosicích partu kluků, která trénuje na U rampě. Kluci rampu využívají k tomu, aby se mohly věnovat sportu, který se nazývá agresive in-line. Co mi k tomu řeknete?
Začínali jsme tři kluci, kteří jsou stejně staří jako já, kolem 20ti let. Jezdíme spolu už šest let. Zpočátku jsme jezdili jen po městě a skákali jsme jen tak, bez nějakého cíle. Později jsme se začali zajímat o tento sport. Protože zde v Lovosicích nic nebylo nic pro trénink, žádné překážky a prostor, museli jsme dojíždět do různých míst, někdy až do Prahy, do Ústí nad Labem, kde už měli postavenou rampu a jiné potřené zařízení. Protože tam jezdilo více lidí, mohli jsme se i něco naučit. Potom se nám poštěstilo, že před dvěma nebo třemi lety se v Lovosicích U rampa postavila. Pár lidí se přidalo a pokračujeme dál. Přišli i mladší zájemci jako Pavel Kőnich, který se zatím snaží nejvíc. V současné době nás jezdí asi pět. Hodně cestujeme s Litoměřicemi, kde je lidí podstatně více. A hlavně je tam člověk, který nám pomáhá a organizuje i závody. Samotný in-line asi nemůže existovat. Musí o být spojeno se skatebordingem.

Sport, kterým se zabýváte se jmenuje agresiv in-line. Mohl byste popsat, o co jde?
In-line je celá skupina kolečkových bruslí, které, na rozdíl od normálních kolečkových bruslí, kde jsou kolečka vedle sebe, mají kolečka "in-line" tzn. v řadě za sebou. Sport má určité disciplíny, např. v Ústí nad Labem se jezdí i maraton, jezdí se rychlobruslení a nebo, jako my, na překážkách. Překážky jsou rozděleny na dvě skupiny. První je street, kde se jezdí přes překážky, různé boxy, skokánky, zábradlí, druhá disciplína je rampa.

Máte cíl pravidelně se scházet a trénovat?
Žádný takový cíl nemáme. Je nás málo. Já, když jsem začal před šesti roky jezdit na bruslích, tak zde kluci, kteří jezdili na skatebordech, snažili, aby město něco udělalo. Podařilo se postavit U rampu, ale nic víc. Nebyl člověk, který za tím stál. Na úřadě jim to bylo jedno. Problém je v tom, že se tady podporují sporty jako házená a fotbal a ostatní jdou mimo. Každý si myslí, že je to jen koníček, ale je to sport jako každý jiný. Závisí na tréninku. Pokud člověk na tom nejezdí, netrénuje a nedá do toho všechno, tak mu to prostě nepůjde. Myslím si, že je to jeden z nejnamáhavějších sportů. Pohybuje se při něm celé tělo. Je, do jisté míry, i nebezpečný. Proti úrazu se můžeme chránit. Jsou kluci, kteří ale ochranné prostředky nepoužívají.

Čeho byste chtěl dosáhnout?
Já již toho dosáhnout moc nechci. Pro mě je to již jen zábava. Chtěl bych, aby hodně lidí začalo jezdit a hlavně, aby rodiče v tom pomáhali. Mnoho rodičů si myslí, že je za tím něco jiného. Když za námi nestojí někdo "odpovědný", tak někteří lidé myslí, že za tím jsou dokonce i drogy. To určitě není pravda. Naopak, kluci se musí hodně snažit a je to velmi těžký sport. Spousta mladých kluků, i holek, by podporu potřebovala. Není to snadná záležitost i po finanční stránce.

Zmiňujete se o finanční stránce. Co k tomuto sportu potřebujete za vybavení a jak je to finančně náročné?
Kromě bruslí není potřebí žádné jiné vybavení. Je dobré si pořídit chrániče k ochraně proti úrazu při pádech. S bruslemi je to jiné. Brusle jsou speciální, nejsou to obyčejné in-line, které můžete koupit kdekoliv v obchodě se sportovními potřebami. Aby se na nich dalo dobře jezdit, musí být velice kvalitní a ty stojí, v současné době, minimálně 4500 Kč a více. Také až 10000 Kč. Také jejich údržba není lacinou záležitostí. Kolečka a ložiska je nutné často měnit.

Přejeme klukům, aby se i v Lovosicích podařilo dát dohromady pár nadšenců, kteří by pomohli vytvořit potřebné zázemí. Pokud bude nutné, v souvislosti s výstavbou, rampu přemístit do jiného prostoru, přejeme, aby nebylo k tomuto stěhování přistupováno jako k "nutnému zlu", ale s rozmyslem, jak vytvořit sportoviště pro děti, která jsou v Lovosicích tak potřebná.

Připravil (hv)

 

Výškařka Marešová úspěšně konkurovala světové špičce

Lovosická atletka Oldřiška Marešová, svěřenkyně Miroslava Pavlíka, vybojovala na svém premiérovém světovém startu 4. místo. Na v pořadí 3. Mistrovství světa do 17 let, které se uskutečnilo v kanadském Sherbrooke ve dnech 9. - 13. července 2003, prošla Marešová suverénně kvalifikací a bez jediného zaváhání se dostala až k výšce 178 cm, která se rovnala hodnotě jejího osobního maxima (v letní sezóně). Finálový závod zvládla bravurně, když si vytvořila osobní rekord 181 cm. Lepší výkony měly pouze závodnice Ukrajiny, Ruska a Německa. Výprava českých atletů přivezla z MS do 17 let sadu medailí, 2 čtvrtá místa, 1 páté a 1 sedmé místo, čímž se celkově umístila na 12. místě (celkem 33 účastnických států).

Necelé 2 týdny měla lovosická výškařka po návratu z Kanady na přípravu na další velký závod. Ve dnech 27. července až 1. srpna 2003 hostila Paříž 7. Evropský festival olympijských nadějí (EYOF 2003). S kvalifikačním bojem si Oldřiška opět poradila. Zdolala 178 cm a bezpečně do finále postoupila. Čtvrtá žena soutěže ve skoku vysokém z MS do 17 let se v Paříži vytáhla novým osobním rekordem 182 cm a získala bronz.

Ke svému dosavadnímu maximu, kterého dosáhla právě na zmíněném světovém šampionátu sedmnáctiletých v kanadském Sherbrooke, Marešová přidala jeden centimetr. Česká reprezentantka v silné konkurenci na olympiádě mládeže v Paříži podlehla pouze Irině Kovalenkové z Ukrajiny, která zvítězila výkonem 186 cm, a Rusce Světlaně Šikolinové (184 cm).

"Její působení na těchto závodech jsou z mého hlediska velice úspěšná", sdělil Pavlík. "Těmito hlavními závody sezóna 2003 nekončí, ještě je reálná možnost na další osobní zlepšení a to v několika letních soutěžích a na Mistrovství republiky do 22 let, které se uskuteční v měsíci září v Litomyšli. Tento výkon je o to cennější, že k přípravě na tak vrcholné akce, jakými bezesporu MS a  Evropský festival olympijských nadějí jsou, nemáme kvalitní podmínky. Atletický areál byl zasažen povodněmi v srpnu 2002. Hlavní podporou, kterou jsme na obnovu stadionu obdrželi, je dotace od ČSTV, která nám umožní zajistit rekonstrukci stadionu - položení umělého povrchu a to pouze na sektoru výškařském, dálkařském, tyčkařském a oštěpařském. TJ zajistila rekonstrukci zničených prostor pro nářadí a dále přislíbila finanční příspěvek na základní vybavení. Škoda jen, že nejsou v rozpočtu města Lovosice finanční rezervy, které by umožnily zajistit rekonstrukci celého atletického areálu. V současné době vedou zástupci Městského úřadu jednání na úrovni Krajského úřadu ve věci zajištění financí potřebných na kompletní vybudování kvalitního zázemí nejen pro lovosické atlety, ale i školy, které stadionu využívají v rámci výuky a organizují zde školské soutěže, například Pohár rozhlasu, Středoškolský pohár a další a také pro handicapované sportovce" řekl závěrem předseda atletického oddílu TJ Lovochemie Miroslav Pavlík.

Petra Lašková

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8